Parfüm-parancsolatok - a parfüm választás művészete
Címlap / Szépség-Egészség / Parfüm-parancsolatok - a parfüm választás művészete

Parfüm-parancsolatok - a parfüm választás művészete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Fiúk, ha bizonytalanok vagytok a választásban, hölgyek, ha az IGAZI illatot akarjátok eltalálni, mindenképpen tudnotok kell néhány alapszabályt a parfümökről. A legfontosabb parfümtanácsokat csokorba gyűjtöttük.  

Testünk illata
A perzsák megajándékozták a világ szép hölgyeit és férfiúit a parfümökkel és ezzel hadjáratot indítottak a testszag ellen. Miután az arabok bevezették a kozmetikába az alkoholt, az illatos vizek az egész iszlám világban elnyerték a gazdag házak urainak és a háremek hölgyeinek kegyét.  A régi Germániában megelégedtek a nyírfavízzel és a gyógyfüvekből nyert főzetekkel. Az inkák halottaikat illatkivontatokkal bebalzsamozták, az aztékok pedig erős illatszerek belégzésével végeztek aroma terápiát.

Ovidius római költő versbe foglalta az illatok receptjét, ily módon:
Ánizsból végy öt scriptumnyit mirha kilencét,
Összekeverve ezek bőrödet ápolják.
Szárított rózsából adj hozzá maréknyit
S még ammóniasót, tömjénnel elegyest:
Orcád szépségét megőrzi, hidd el e balzsam,
s nem látszik rajta festéknek nyoma sem.

Mind kedveltebbekké váltak az illatos vizek a világon. 1189-ben Szaladin szultán követe útján egy hordócska pézsmát küldetett a kelet-római császárnak, mint a legdrágább ajándékot. A parfüm ezzel meghódította Európát és a világot. A kiváltságosok híres parfümgyártóktól vásároltak magunknak illatot. A két világháború között a parfümök vásárlói célcsoportja a munkásnő lett. A szocializmusban a Krasznaja Moszkva kölnik illata terjengett közép-Európában. Ami egykor úri kiváltság volt, mára minden nőnek természetes.

Mi is az a parfüm?
A latin "per fumum" kifejezésből ered, ami annyit tesz: "A füstön át", vagy "Füst révén." Ugyanis a parfüm régi formája nem volt más, mint illatos füst (tömjén) amelyet füstáldozatok bemutatásához és a halottak bebalzsamozásakor alkalmaztak, kábító illattal megtöltve a levegőt.
Már ezer éve különleges metszett üvegcséket készítettek az illatszerek méltó tárolására, melyet a mai kozmetikai ipar a tökélyig fejlesztett.

A testszagokról általában
Márti azzal a kérdéssel fordult a HarmoNethez, hogy is előzhetné meg a kellemetlen testszag kialakulását, mert bizony estére nagyon kellemetlenné válik a testszaga, kiváltképpen a menstruációját megelőző időszakban. Nem csak ő küzd ezzel a gonddal. Az amerikai nők több, mint fele és a és a férfiak közel kétharmada számolt be egy 1998-as felmérésben arról, hogy valamely testrészén erősebben izzad és ezzel naponta kellemtelenségei vannak. Ettől a legtöbbjük gátlásossá válik, akár csak Márti. Mivel az orvosi, vagy más külső segítséget nem sokan veszik igénybe, a legprimitívebb eszközhöz fordulnak: az illatszerekhez. Ez ugyan csak tüneti enyhülést hoz, de sok esetben kielégítő ez is. A komolyabb esetekben ez hiábavaló. Sőt, az érzékeny bőrön az illatszerek alkoholos szárító hatására gyulladások keletkezhetnek, leggyakrabban a hónaljban. A legellenállóbb bőr is nehezen viseli el, mikor az illóolajok az izzadtsághoz rögzülnek ráadásul egy mechanikus dörzsölő hatás következtében. Érdemesebb lenne azon gondolkodnunk, ahogy Mártinak is javasoltuk, hogyan küszöböljük ki a testszagot.

Hogy bírjam a szagát ...
A testünk felszínén több, mint kétmillió verejtékmirigy található. A legsűrűbb a tenyéren és a talpon, valamint a hónaljban. Az idegesség fokozza a verejték kiválasztást. A verejték mirigyek által kiválasztott váladék különböző összetételű. A hónaljban elhelyezkedő mirigyek váladéka a legsajátosabb, egyéni illatú.

A kozmetikában nagyon fontos, hogy ezt a testszagot leküzdjük. Az első és talán legfontosabb a mindennapos alapos tisztálkodás. A zsályás szappannal való mosdás a hónalj és a láb izzadását is csökkenti érdemes különleges testápolók helyett ezt a természetes módot választani. A dezodoráló szerek használatára azonban ma már minden embernek szüksége van, aki a mai fokozott tempójú világban él. A stressz a félelem, a bosszúság, az öröm mind befolyásolják a test verejtékmirigyeinek kiválasztását. A dezodorálás nem jelent mást, mint a bomlás során keletkező szagok lekötését. A verejték kiválasztást ezzel nem szűntetjük meg.

Mit tegyünk, hogy kevésbé izzadjunk? 6 tipp!

- Ne fűtsük túl a szobát, ahol alszunk, vagy dolgozunk.

- Ne aludjunk szintetikus alapanyagú ágyneműben, vagy szivacson.

- Ne viseljünk szintetikus alapanyagú fehérneműt, vagy ruhát, ha hajlamosak vagyunk a fokozott izzadásra.

- Ne együnk túl zsíros ételeket, amiktől telítettnek és nehéznek érezzük magunkat, mert így könnyebben fáradunk és izzadunk.

- Naponta sokszor mossunk kezet és tiszta vízzel öblítsük át szervezetünket, így izzadtságunk illata is kellemesebb lesz.

- Naponta váltsunk fehérneműt, zoknit, bugyit (alsónadrágot) és a blúzainkat, ingeinket éjszaka szellőztessük ki, ne akasszuk egyből vissza a szekrénybe, ha még fel szeretnénk venni őket viselés után.

HarmoNet tipp Hölgyeknek!
A hölgyeknek fokozottan oda kell figyelnie arra, hogy a ruhájuk alatt alsóneműt, trikót viseljenek, ami végig fedi a hátukat. Ez nem csak kellemesen melegít, hanem a téli időszakban a hirtelen hőmérséklet különbség okozta hirtelen leizzadás után segít felitatni a testről a nedvességet. Erre azért is kiemelt szükség van, mert az izzadtság nedve a háton végigcsorogva a gerinc mellett befolyhat a nemi szervek tájékára is, ahol fertőzések okozója lehet.

Dezodoráljunk hatékonyan!
Mára már mindenki talál a bolti forgalomban kedvére való dezodoráló szert. Elegendő figyelni a reklámokat, máris tudjuk, melyik stift, dezodor, vagy illat való nekünk. Nem volt ez mindig így. Ha parfümöt választunk érdemes személyiségünknek, lelki alkatunknak megfelelőt keresni. A parfümöket soha nem szabad összekeverni az illatban eltérő dezodorokkal. A dezodorok illata sokkal rövidebb ideig tart, int a parfümöké, éppen ezért több is fogy belőlük. Ha parfümöt használunk, keressünk semleges illatú, vagy illattól mentes dezodoráló szert, ugyanis magában a parfüm nem dezodorál.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 18086 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x