HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20
Címlap / Szépség-Egészség / Amikor gyűlölöd az alakod! - Anorexia nervosa és bulémia

Amikor gyűlölöd az alakod! - Anorexia nervosa és bulémia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20

Nem tudományos eszmefuttatást szeretnénk, nem ijesztő adatokat, kilókat, vagy rémisztő képeket. Az anorexia nervosa és bulémia két nagyon gyakori betegség, amelyeket általában környezetünkben élő személyeken, vagy akár saját magunkon már csak végső stádiumban ismerünk fel. Pedig a végső stádiumban már nagyon nehéz lelkileg feldolgozni ezen élményeket és újra visszaállni. Mi történik belül, miért gyűlölöd magad? 

 

Rendezvénynaptár
Az anorexia nervosát így jellemzi a Wikipédia:
"Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése ("orexis" = vágy, "an-orexis" = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal."

Bulémiával karöltve
Az anorexia az étvágy teljes leépülését, míg a bulémia ezzel szemben a fokozott étvágy el nem fogadását takarja. A két probléma nem ritkán együtt jár felváltva, vagy egymást követi a két szakasz. Hátterében az önelfogadás legkétségbeesettebb hiánya látható. A bulémia egyik alapvető leírása: "csillapíthatatlan éhséggel járó táplálkozási zavar, melynek során a beteg általában hányással könnyít magán".


Azonban e két tünetcsoporttal kapcsolatban nagyon sok félreértést tapasztalhatunk a nagyvilágban. Anorexia néven a kóros lesoványodást, míg bulémia esetén a hánytatást értjük - noha a két betegségcsoport ennél sokkal több. Sokszor a beteg egészen finoman, rejtetten végzi a dolgokat. Különösen akkor nehéz felismerni a problémát, ha az érintett személy alapvetően egy vaskosabb alkattól indul a kilókkal lefelé. Először egészségesnek, sportosnak, jó alakformálónak hisszük a mániákus fogyókúrázót. Később kezd a dolog gyanússá válni, sőt ha az egyén megerősítést kap, akkor sem lazít napirendjén. Gyakran sportol, túlhajtja magát, és nem törődik az ellenzésekkel.

Nehezen felismerhető
Az anorexia akkor is létrejöhet, amikor az egyén nem túl sovány, amikor még nem válik csonttá és bőrré. Igazából azt érdemes figyelni, hogy az egyén eredeti alkatához képest mennyit adott le, mekkora változáson ment keresztül. A helyzet veszélyes, a gyors és hirtelen fogyás ugyanis a szervek megsüllyedését, a bélműködés leállását eredményezheti.

HarmoNet tipp: Testsúly problémák kezelése - hízó és fogyókúrák >>

A bulémia esetében általában hánytatásra figyelünk fel, de gyakran nem is gondolunk a hashajtás túlzásbavitelére
, pedig a napi szintű brutálisan túladagolt hashajtók teljesen tönkreteszik a bélflórát, és ugyanúgy lesoványodást okoznak.

Belepillantani a kínos részletekbe
Túlsúlyos kislányként komoly önbizalomhiánnyal küzdöttem. A fogyókúrák jó része főként a gyomrom savassága miatt nem működött nálam, és az egészséges ételek nem voltak jelen kellő százalékban asztalunkon. Amikor elkezdtem, lelkes sportolónak tűntem, akit a fogyásra mindenki csak biztatott. Amikor abbahagytam, mert már nem ment tovább, 22 kilóval lettem kevesebb, 1 évig nem ettem főtt ételt, fél évig nem ettem folyadékon kívül mást. A tükörbe nézve emlékszem egy kövér, túlsúlyos személyt láttam, a kinek sok-sok tíz kilót kell lefogynia még. Az éhezéstől olykor felpuffadt a hasam, ettől még nagyobbnak éltem meg és újabb drasztikus tornákba kezdtem. Naponta 3-4 órát edzett, heti 6-7 napon, és egy durva hashajtó csepp napi megengedett adag háromszorosát szedtem be...

Az eredmény, kiszáradás, tönkrement bélműködés, depresszió, szervek megsüllyedése, megnyúlt bőr, sápadtság, vérszegénység. Nem kerültem kórházba, akik nem álltak elég közel hozzám nem is sejtették, hogy mi történik. Évekkel később megtaláltam egy régi farmerem. Olyan kicsi és karcsú volt, azt hittem valaki másé, de azután emlékeztem, s akkor összemosódott a jelen és a múlt és megértettem, hogy a saját elmémtől, a saját agyamtól nem láttam a valóságot a tükörben.

A betegségek hátterében
E betegségek hátterében minden esetben az önelfogadás hiánya áll. Általában olyan személyek hajlamosak az önkínzás ezen formáira, akik szeretnének megfelelni környezetüknek, de nem kapják meg a kellő megerősítést és elfogadást. Lehet figyelemfelkeltés, szeretethiány, de ha eléggé szeretik a szülöttet, akkor is előfordulhat, egy-egy csalódás, pl. egy szerelmi válság hatására, amikor is az egyén alakjának tudja  be kudarcát. Valljuk be, tiniként ez nem ritkán így is van!

HarmoNet tipp: Anorexia után elhízás! - vigyázz, Jenna is így járt! >>

Azonban nagyon ritkán említik a lélektan szakértői azt a végső gyökerét a problémának
, amely igazán fontos. Az önvaló felismerése, az önazonosítás kulcsa, hogy mi nem ez a test vagyunk, lelkek vagyunk, a lélek pedig, pici és rugalmas, elpusztíthatatlan, míg a test egy nagy robosztus és nehezen karbantartható valami, hús, vér, váladék, amely kezelve szépséget és egyéb értékeket vehet magára. Az anorexia nervosa és bulémia esetében gyakran áll a héttérben olyan önazonosítási probléma, amikor a szülött nem érzi pontosan, mi baja van magával, de nem képes azonosulni a tükörben látható személlyel, kezelni a testét, elfogadni létezését. Így lehetséges, hogy jó alakú, formás fiatal leányok is áldozatul esnek a betegségnek. Mert a szépség is csak egy burok ezen a lelken.

Hogyan segíthetünk?
Felismerve a problémát érdemes hiteles személyt találni a probléma megoldásában. Szükség lehet pszichológusra, pszichiáterre, de emellett alternatív lelki gondozóra is, aki a lélek és a test közötti különbséget feltárva segíti a kettő kapcsolatban maradását, kompromisszumát egy élet leéléséért, így csökkentve az egymás iránt érzett gyűlöletet, test és lélek ellentét.

Testi szinten segíthetjük a dolgot azzal, hogy egy előnyös test kialakításában támogatjuk barátainkat, gyermekeinket, az érintetteket. Biztosítjuk nekik a kellő higiéniai termékeket és megoldásokat, segítünk a színek és ruhadarabok helyes megválasztásában, bátorítjuk a sportot, de meghúzzuk a határt a túlerőltetés fázisa előtt és végül, de nem utolsó sorban egészséges táplálékokat teszünk az asztalra. Például egy hatalmas adag zöld saláta fűszerekkel, egy marék mozarella, vagy feta sajttal naponta elfogyasztható. Mellé ihatunk turmixokat, gyümölcspréselményeket, de ehetünk gabonaételeket, sőt mértékkel cukrot is. Ha figyelünk a bontott táplálkozásra, az elegendő bevitt tápanyagra, de helyes alapanyagokra, tiszta ételekre, akkor a fogyás, és a jó alak magától beáll.

Ha érintett vagy, kérj segítséget! Ami veled történik természetes érzékenység, a megoldás karnyújtásnyira van!

Fodor Kata

 
 
[21902]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x