Időhiányban szenvedsz? - Spórold meg az alvásidőd káros...
Címlap / Szépség-Egészség / Időhiányban szenvedsz? - Spórold meg az alvásidőd káros hatások nélkül!

Időhiányban szenvedsz? - Spórold meg az alvásidőd káros hatások nélkül!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Az alvás és az álmodás az egyik legmisztikusabb, legtöbb kérdést felvető életfunkció, az orvostudomány és a kutatók csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek. Az agy csodáját vizsgálva most szenzációs felfedezéseket tettek, ám félő, hogy ezzel ismét veszélyes játékszert adnak az emberek kezébe. 

Izgalmas cikket publikált Neuron című szakfolyóiratban dr. Michael Halassa, a bostoni Tufts Orvostudományi Egyetem kutatója. Az alvást kutató csoport vezetője az agy vizsgálata során új felfedezést tett: egy speciális sejtcsoport és az általuk termelt vegyület felelős az alvás kiváltásáért. Az agyban talált különleges segédsejtek, az asztrociták szabályozzák az alvást egy adenozin nevű vegyület segítségével. Az asztrociták az első olyan sejtcsoport, amelyek az agyban találhatóak, ám nem idegsejtek – elképzelhető, hogy még rátalálnak pár hasonló meglepetésre az agykutatók. A segédsejtek az adenozin szintjének folyamatos emelésével váltják ki az alvást: ha a vegyület elér egy kritikus szintet, akkor az agy parancsot ad az alvásra.


HarmoNet tipp:
A legszuperebb méregtelenítő - az alvás! Hogyan szépülj vele? >>

Az alvási kényszer kezelése

Ennek ismeretében lehetőség van arra, hogy blokkolják az idegsejtek azon receptorait, amelyek ezt a vegyületet fogadják, így elkerülhetővé válik az alvási kényszer. Erre az eddig ismert legelterjedtebb szer a kávéban található koffein, ami több receptorra is hat, és van egy hátránya: csak késlelteti az alvás szükségességét, de nem teszi feleslegessé azt. Egereken végzett kísérletek most azt mutatták, hogy ha sikerül közvetlenül az asztrocitákra hatni, akkor elkerülhető az alvás úgy, hogy annak nincsenek jelenleg ismert hátrányai. (Persze felmerül a kérdés, vajon az anyatermészet miért találta ki az alvást, vagy akár a több alvást egy egyénnél - talán mert érzékeny és szüksége van fokoozottabb több pihenésre? Biztosan beleszólhatunk ezekbe a belső funkciókba káros hatások nélkül? - a szerk.) Nem keletkezik alvásrestancia, és a memória sem szenved károsodást. A cél olyan szer kifejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy ki-ki maga szabályozhassa alvási szükségletét, alvási szokásait. Manapság még csak olyan pirulák készülnek, amelyek az alvás kiváltásában hatékonyak, ám rohanó világunkban igen nagy lenne a kereslet ennek az ellenkezőjére is. Úgy tűnik, az agyban található segédsejtek és a neuron receptorok manipulálásával erre is lehetőség lesz – elvileg kockázatok és mellékhatások nélkül.


HarmoNet tipp: Megdöbbentő: Életedből 8 év álmodással telik el - nem is emlékszel rá?! >>

Tűzvarázsló...?!

Ugyan akkor pont ez az, amikor a tűzzel játszik az orvostudomány, és lehet, hogy ismét veszélyes játékszert ad az emberek kezébe. Az alvás nem véletlenül van, még akkor is, ha a kutatók nem tudják tudományos alapon igazolni mibenlétét, funkcióját, szükségességét. Az, hogy egy kísérlet során az egereken elsőre nem látszott károsodás, amikor agyuk manipulálásával sikerült csökkenteni az alvásigényüket, még nem jelenti, hogy embereken, hosszú távon is igaz lesz ez. Ám még ha így is történne, vajon tovább kell fokozni világunk őrült tempóját azzal, hogy még az alvást is megvonjuk magunktól? Az alvásnak és az álmodásnak nagyon fontos szerepe van az életben, nem biztos, hogy helyes ezt is mesterségesen alakítani – Isten vagy a Természet tudta a dolgát. Persze az új szer, ha elkészül, milliárdokat hoz majd a konyhára, de ez már más kérdés. Addig szép álmokat.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7674 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x