Tejcukor érzékenység és tejfehérje allergia - Melyikkel...
Címlap / Szépség-Egészség / Tejcukor érzékenység és tejfehérje allergia - Melyikkel állsz szemben?

Tejcukor érzékenység és tejfehérje allergia - Melyikkel állsz szemben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-05

A tejcukor érzékenység valójában nem allergia, hanem tejcukor(laktóz)bontási zavar. Hasonló tünetei vannak, mint az allergiának. Az örökölhetőség mindkét esetben előfordulhat, de a későbbiekben is kialakulhat bármelyik betegség. Az időben történő felismerés óriási jelentőségű, mivel ezen zavarok a tápanyagfelvételt is befolyásolják, és megelőzhető a vitaminhiány és más hiányállapotok.  

A tejcukor


A tejcukor (laktóz) egy természetes cukor, ami a tejben és egyes tejtermékekben fordul elő. Felszívódásához a szervezet laktáz enzimet termel és így alakítja glükózzá és galaktózzá. A tejcukor- érzékenység esetében ennek a bontó enzimnek a hiányáról vagy csökkent működéséről van szó.

Vitaminhiány kialakulás lehet a következmény


A tejcukor érzékenység nem allergia, hanem a bélfalban levő tejcukor bontó enzimek kisebb mennyiségben történő jelenlétének vagy ezek csökkent működésének következtében létrejövő tejcukorbontási zavar. Ennek következtében a tejben lévő tejcukornak csak kisebb-nagyobb mennyisége bomlik el, amit pedig nem tud lebontani a szervezet, az erjedni kezd. Természetesen ennek következtében kialakulnak a bélben a bomlástermékek gázok és savas anyagok. Ezek egyenes következménye a hasmenés, puffadás, hasfájás. További problémákat az okoz, hogy egyéb tápanyagok emésztési zavara is kialakulhat, vagy tápanyag felszívódási zavar lép fel. Azaz nem jut megfelelő vitaminhoz ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez stb, a szervezet.


Tejcukor-érzékenységet hidrogén kilégzési teszttel lehet vizsgálni


A kilélegzett levegő hidrogén koncentrációját mérik. Az eredményből pedig a vékonybél bakteriális viszonyaira, szénhidrát felszívódási zavarokra, illetve a vékonybél mozgászavarára lehet következtetni. A normál anyagcsere-folyamatok során hidrogén egyáltalán nem keletkezik, így ennek bármilyen mértékű megjelenése a kilélegzett levegőben kóros állapotra utal. A vizsgálat során a páciens szájfertőtlenítővel öblöget, majd éhgyomri kilégzést végez a műszerbe (belefúj egy csőbe) ezután pedig meg kell inni egy folyadékot mely tejcukrot tartalmaz és megadott időközönként ismét fújni kell. Ezek után lehet a tejcukor érzékenységet megállapítani.Örökölhető vagy később alakul ki?

A tejcukor érzékenység lehet veleszületett, vagy szerzett, azaz a későbbi élet folyamán kialakuló. Ez utóbbi minden olyan betegség után előfordulhat, ami károsította a bélfalat és az ott található bélflórának az egyensúlyát felborította. Gyakori például bakteriális, vírusos, vagy ún. protozoonok, férgek által okozott fertőzés, lisztérzékenység, ételallergiák vagy bizonyos gyógyszerek, sugárkezelés után. A veleszületett, korai forma rendkívül ritkán előforduló probléma. Az idősödés folyamatával egyre gyakrabban fordulhat elő. Iskolás korban kb. 9.2%, 30-50 évesek között kb. 36.6%-ban fordul elő Magyarországon.

HarmoNet tipp: Laktóz érzékenységgel tejterméket? >>

Allergia – érzékenység nem egy és ugyanaz


A tejcukor "érzékenység" tehát a bélben a tejcukor bontó enzim elégtelen mennyisége, vagy működése miatt alakul ki. A tejfehérje allergia viszont az étel allergiák egyik leggyakrabban előforduló formája. Mindkettő hasonló tüneteket hordozhat, és különböző intenzitással lehet jelen az egyén életében. A tejcukor érzékenységre inkább a hasi puffadás, hasfájás vagy hasmenés jellemző. A tejallergia esetében is ismeretes a hasfájás, laza széklet, a hasmenés akár véres-nyálkás, azonban míg az előbbi esetben nem itt gyakori velejárója a bőrkiütés, esetleg ekcéma és többször visszatérő légúti hurutos tünetek. A hosszan fennálló és nem kiderített allergia esetén ha a hasmenés vagy laza széklet jellemző tünet akkor sajnos a bélflóra károsodása miatt a tejcukor bontási zavar is kialakulhat. Ez az ok- okozati összefüggés, ami annak a hátterében állhat, hogy sok esetben összekeverik ezt a két betegséget.

Tejcukor érzékenység kialakulása

Veleszületett esetben, már a csecsemőnél jelentkezik. Az elfogyasztott tej hatására puffadás, hasmenés sírósság és súlyosabb esetben hányás is előfordulhat. A csecsemő súlya hetekig nem gyarapszik. A gyermekkorban vagy felnőtt korban kialakuló formáról az előbbiekben már szó volt.

Allergia kialakulása


Az elfogyasztott fehérje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Általában csecsemőkorban alakul ki a tehéntej bevezetése után 2-4 héttel, de ritka esetben azonnal is. Megeshet, hogy csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezik, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérjék.

Kezelésük
A tejcukor érzékenység kezelésében a legkézenfekvőbb megoldás, ha a tejcukor fogyasztása megszűnik, vagy nagymértékben csökken. Ez attól függ, kinek mekkora a laktóz toleranciája. Valaki kis mennyiséget fogyaszthat, de vannak olyanok, akik semennyit. Tejcukrot tartalmaznak a tej, a tejtermékek, és az ezek felhasználásával készült ételek, italok, sok esetben az előre gyártott müzlik, gabonapelyhek, felvágottak. Mindig meg kell nézni az összetételt.

HarmoNet tipp: Minden amit eddig nem tudtunk a tejről >>

Tejallergia


Kisgyermekek esetében kinőhető a megfelelő diéta betartásával. A vizsgálati eredménytől - az allergia súlyossági fokától - függ, hogy mennyire szigorú a tejmegvonás. Lehet, hogy egyáltalán nem engedélyez semmilyen tejet tartalmazó ételt, de lehet, hogy savanyított termékek fogyaszthatók. A kontrollvizsgálatok eredményei alapján /javulás esetén/ bizonyos időközönként a mennyiségeket fokozatosan növelve vissza lehet vezetni az étrendbe a tejet, vagy tejfehérjét tartalmazó ételeket. Csecsemők esetében a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből. Tápszerrel táplált csecsemő esetében pedig a megfelelő gyógy-tápszert kell adni, melyet orvos segít kiválasztani. Időben diagnosztizálva megfelelő tápszerrel és diétával általában 1-3 éves korra kinőhető. Akiknél nagyobb korban alakul ki azoknál sajnos rosszabb a helyzet. Hosszabb diéta segíthet talán és egyszer elmúlik, de sok esetben marad meg véglegesen az allergia.

Sajnos, ahogy az előzőekben láthattuk, nem elég arra odafigyelni, hogy tejet ne igyon, hanem számos termék összetételét meg kell nézni, mert a felvágottak, pékáruk, stb. is tartalmazhatnak tejfehérjét.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 17453 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x