HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-19
Címlap / Szépség-Egészség / Nem zörög a csont, ha...

Nem zörög a csont, ha...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-19

Korunk egyik legújabb pszichológiai betegsége az étkezési zavarok problémája, azaz az anorexia nervosa és bulimia nervosa. Ez a két betegség leginkább a kamaszokat sújtja: a kamaszlányok több mint fele próbál fogyókúrázni. A súlyvesztés vagy hízás persze nem csak a lányokat érinti, hanem sok kamasz fiú is áldozatául esik a divat diktálta. 

 

Korunk egyik legújabb pszichológiai betegsége az étkezési zavarok problémája, azaz az anorexia nervosa és bulimia nervosa. Ez a két betegség leginkább a kamaszokat sújtja: a kamaszlányok több mint fele próbál fogyókúrázni. A súlyvesztés vagy hízás persze nem csak a lányokat érinti, hanem sok kamasz fiú is áldozatául esik a divat diktálta, pl. Calvin Klein által követendő modellként elénk állított, jobb kort is megélt kortársaim számára ijesztőnek tűnő, piszkafák varázsának.

Az étkezési zavarok leggyakoribb kiváltó okai mégis a depresszió, a családi problémák, vagy pedig az alacsony önbizalom. A kamaszok ugyanakkor az olyan érzések levezetésére, mint depresszió, lelkiismeret furdalás, bűntudat vagy pedig harag ugyanúgy hajlamosak a túlzásba vitt étkezésre.

Az anorexiás beteg bármennyire sovány is önmagát kövérnek látja a tükörben és ez ellen napi akár több órányi tornával, és éhezéssel harcol. A bulimia nervosa esetén a betegre időnként étkezési kényszer tör, amelyet hányással vagy diétával próbál kompenzálni.

A már egy ideje étkezési zavarokkal küzdő tinédzserek egészsége, úgy a fizikai, mint a mentális, súlyosan károsodhat: a szükséges tápanyagok hiányában meggyengülhet csontozatuk, gyakran elájulnak vagy fáradtságra panaszkodnak, a bőrük és hajuk száraz lesz és esetleg ki is hullhat, a lányoknak elmarad a menstruációjuk. Bulémia esetén a gyakori hányás következtében, fogszuvasodással is számolnunk kell. Súlyosabb esetekben a túl lassú szívverés és nagyon alacsony vérnyomás hosszútávon megnöveli a szívroham valószínűségét, míg bulémia esetében a gyomor és nyelőcső perforációja is előfordulhat. A bevitt folyadék mennyiségének csökkenése pedig a máj leállását okozhatja. Az előbbiekből is látszik, hogy ez egy igen komoly betegség, mely szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet.

A legjobb, amit tehetünk, mint minden betegség esetében, a megelőzés: azaz segítsünk gyermekünknek önmagáról és a testéről pozitív képet kialakítani. A tinédzserek különösen kényesek külalakjukra, ezért találja meg őket oly könnyen az anorexia és bulémia. Járjunk elől jó példával: a mi étkezési szokásaink, a saját alakunkról kialakult kép és hozzáállásunk nagyban befolyásoljál gyermekünket.

A kamaszok nagyon jók abban, hogy elrejtsék problémáikat szüleik elől, így az étkezési zavarok is esetleg a pubertás kori változásoknak tűnhetnek a szülő szemében.

Tehát mik is a tünetei az anorexiának és bulémiának?

· A gyerekek akármennyire is lefogytak, még mindig kövérnek érzik magukat.
· Igyekeznek elkerülni a családi étkezéseket, vagy rögtön az után kimennek a fürdőszobába.
· Hatalmas mennyiségeket, azért ne ijedjünk meg, ha kamaszgyermekünk igen egészséges étvággyal rendelkezik, esznek meg mégsem híznak meg. (Ez főleg a bulémiásokra jellemző)
· Feltűnően sokat foglalkoznak az élelemmel és fogyókúrával. Kialakítanak maguknak egy étkezési rituálét.
· Rengeteget tornáznak.
· Esetleg titokban esznek (bulémiások), vagy elrejtik az ételt, abban a hitben hagyva bennünket, hogy megették azt (anorexiások).
· Gyakran hordanak bő, laza ruhákat hogy elrejtsék alakjukat.
· A gyerekek úgy érzik, hogy az ő kezükben van a gyeplő, amikor nemet mondanak a kajának. Az anorexia és bulémia ugyanis gyakori az olyan kamaszoknál, akiket valamelyik szülő nem hagyja érvényesülni, önálló döntéseket hozni.

Hogyan tudunk segíteni?

· Mutassunk rá, hogy az egészséges, vonzó, sikeres emberek minden méretben előfordulnak.
· Segítsünk gyermekünknek felfedezni magában azt, amit szeret és értékesnek tart.
· Ne hagyjuk, hogy szokássá váljon családunkban egymás alakjának kritizálása.
· Kövessük figyelemmel gyermekünk súlyának változását.
· Bátorítsuk gyermekünket, hogy érzelmeit hatékonyan és a kellő időben és helyen fejezze ki
· Magyarázzuk el, hogy milyen módszerekkel érik el a médiában, hogy az ott megjelenő nők a valóságosnál vékonyabbnak tűnjenek.

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke étkezési zavarokkal küzd mindenképpen forduljon a háziorvosához.
 
 
[2601]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x