A rémisztő teljes vérkép: Mit takarnak a rejtélyesnek tűnő...
Címlap / Szépség-Egészség / A rémisztő teljes vérkép: Mit takarnak a rejtélyesnek tűnő kódok a laborodban?

A rémisztő teljes vérkép: Mit takarnak a rejtélyesnek tűnő kódok a laborodban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Amikor megkapjuk a vérkép leletet, a legtöbben semmit nem értünk belőle. Fura számok és rövidítések. Nehéz várni vele, míg az orvoshoz érünk. Nézzük meg, hogy a jelzések és a számok mit takarnak valójában.  

Fehérvérsejt: Rövidítése FVS. Az FVS-szám csökkenése és emelkedése is jelentőséggel bírhat. A vérképben a FVS-szám a keringő FVS-típusokról ad információt. Öt különböző fajtája létezik, és mindegyik más szerepet tölt be a szervezet fertőzések elleni védekezésében. A minőségi vérképvizsgálat során öt csoportba sorolják a fehérvérsejteket, úgymint: neutrofilek (szegmentek, granulociták), limfociták, monociták, eozinofilek, bazofilek. A Fehérvérsejt szám jelentős emelkedése segítheti egy esetleges fertőzés fennállásának megerősítését, és további vizsgálatok elvégzésére sarkallhat az emelkedés okának felderítésére céljából. Bizonyos bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű betegségek elleni küzdelemben van jelentős szerepük a fehérvérsejteknek.Vörösvértest: Rövidítése VVT. A VVT-szám a VVT-k tényleges száma vértérfogat egységre vetítve. Mind csökkenése, mind emelkedése kóros állapotra utalhat. A VVT-k csökkent száma vérszegénység. A VVT-k méret- és alakbeli változásai tovább értékelhetők, vizsgálhatók, ennek segítségével meghatározható, hogy csökkent sejttermelés, fokozott vérvesztés vagy fokozott VVT-pusztulás-e a kiváltó oka egy betegségnek. A csontvelőben termelődik és ehhez a folyamathoz hormonokra, vitaminokra és bizonyos sókra van szükség (pl.vas). Fő feladata hemoglobinon keresztül az oxigén szállítása és ezért is fontos jelenlétének vizsgálata.

Hb: A hemoglobin az a fehérje, ami az oxigén szállításában részt vesz. Szintje szintén mérhető.

Hematokrit (Hct). A hematokrit a VVT-k térfogatát adja meg a teljes vértérfogat százalékában.

MPV: A vérlemezkék számában történő változás érelzáródással járó folyamatra utalhat. MPV: az átlagos vérlemezke-térfogat egy, az automata által kiszámított, vérlemezkék méretét jellemző érték. Az emelkedett MPV-érték fokozott vérlemezke-termeléssel járó állapotra utal. A vérlemezkék alacsony száma pedig magyarázhatja a fokozott vérzékenységet, míg az átlagnál jóval magasabb száma a fokozott véralvadás okára utalhat.

MCV: Átlagos sejttérfogat. Az MCV a VVT-k átlagos térfogatát állapítja meg. Az MCV emelkedhet, ha a VVT-k az átlagosnál nagyobbak (makrociták), például B12-vitamin-hiány esetében. Csökkent MCV esetén pedig a vörösvértestek kisebbek vagyis mikrociták, ez például vashiányos vérszegénységében és talasszémiában lehetséges.

MCH: Egy vörösvértest átlagos sejthemoglobin-tartalmára utaló jelzés illetve szám.

HarmoNet tipp: Vérkép: Mikor vizsgálják és mit jelez? >>MCHC:
Átlagos sejthemoglobin-koncentráció, vagyis az egy vörösvértestre vonatkozó hemoglobin koncentráció. Csökkent érték esetén előfordulhat hypochromia, vagyis halványabb festődés, sápadtság.

Granulocyta: Alacsony érték esetén egy fertőzés kezdeti szakaszát jelöli. Továbbá erős fizikai megterhelés, és egyes gyógyszerek is okozhatják az alacsony értéket.  Ha magas, akkor valamilyen akut fertőzés, allergia, mérgezés, leukémia lehet a kiváltó ok.

GOT, GPT: Ezeknek az enzimeknek az értékei májkárosodásra mutatnak. Okai lehetnek Májgyulladás (Hepatitis), vagy májzsugor. GOT enzim nem csak a májban található (a GPT enzimmel ellentétben), hanem a szívizomban is, ezért amennyiben csak ennek a száma emelkedett az szív infarktusra is utalhat.

Bilirubin: A bilirubin értékének megnövekedése vérszegénységre utalhat. További okai a májbetegségek vagy daganatos megbetegedések illetve epevezeték elzáródás lehetnek.

Vérsüllyedés: Alacsony érték, egy lassan lezajló ülepedés egyes vérbetegségekre mutat rá, de néhány gyógyszer is okozhatja.(pl. kortizon, aszpirin) Magas értéket láthatunk, ha az ülepedés viszonylag gyors. Ez pedig valamely krónikus vagy akut gyulladásra utal. Okozói lehetnek baktériumok, vagy vírusok által okozott fertőzés, krónikus reumatológiai gyulladás, májbetegségek, vérszegénység, vagy daganatos megbetegedés. Értéke a korral emelkedhet betegségtől függetlenül.

Triglicerid, HDL, LDL: A vérben a koleszterint és a trigliceridet fehérjetartalmú molekulák szállítják. Sokat emlegetik közülük az LDL, és HDL koleszterint. A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti az ereket elzáró lerakódások kialakulását, megnehezítve így az oxigénben dús vér eljutását a szívhez. A magas trigliceridszint fokozza a szívinfarktus veszélyét. Többek között, a magas vérzsír szint, jelezhet cukorbetegséget. A HDL-koleszterin vagy köznapi nyelven jó koleszterin, segít eltávolítani az erekről a lerakódásokat illetve meggátolja a vérben lévő zsírok érre való lerakódását, és így megakadályozza az erek elzáródását. Ha a vérben sok a HDL, annak jótékony hatása van a szívre. Ha kevés a HDL-koleszterin szint, akkor ez is előjele a szívinfarktus veszélyének. Az tehát a cél, hogy a triglicerid és az LDL-koleszterin szintet csökkentsük, míg a HDL-koleszterin szintet fokozzuk.

Mit jelent az eredmény?
Most már láthatjuk, hogy hányféle vizsgálati eljárás és milyen számos összefüggést hordozó vizsgálat létezik. Így némi képet kaphatunk magink számára vizsgálatról, de pontosat így sem tudunk megállapítani. A laborból megkapott eredményt sajnos magunk számára ezek után sem valószínű, hogy tudjuk elemezni, mivel minden laboratórium más referencia tartományokkal dolgozik a vizsgálatok függvényében. Az adott orvos is csak a vizsgálati módszer ismeretének fényében fogja tudni megfelelően értékelni a kapott eredményeket. Ezért mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 243991 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x