Szájápolás zöldteával
Címlap / Szépség-Egészség / Szájápolás zöldteával

Szájápolás zöldteával

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

A több mint négyezer éves múltra visszatekintő zöld tea régóta közkedvelt ital az ázsiai kultúrákban, és egy többen kedvelik meg az Egyesült Államokban is. Amíg az ősi kínai és japán orvoslás szerint a zöld tea gyógyító hatású, nemrégiben végzett tudományos kutatások is kezdik felfedezni jótékony egészségügyi hatásait, különösen ami a fogyást, a szívbetegségek és a rák megelőzését illeti. 

A száj, fogak, és ajkak barátja
A Journal of Periodontology nemrég megjelent számában levő cikk újabb előnyét fedte fel a zöld teának: hozzájárulhat a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. 940 férfi ínyének állapotát mérték fel, és felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jobb állapotban volt az ínyük, mint azoknak, akik nem.

"Már régóta sejtettük, hogy a zöld tea egészséges.”
– mondta a tanulmány szerzője, Dr. Yoshihiro Shimazaki, a fukoakai Kyushu Egyetemről. “És mivel sokan fogyasztjuk rendszeresen, kollégáimmal együtt nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen hatással van az íny állapotára, különösen azóta, hogy egyre inkább hangsúlyozzák, milyen szoros kapcsolatban van az íny egészsége az általános állapotunkra.”

A 49 és 59 év közötti férfi résztvevőket három érték alapján vizsgálták: a fogíny mélységét (PD), a fogíny szöveteinek veszteségét (CAL) és a vérzékenységet (BOP). A kutatók megfigyelése szerint minél több csészével fogyasztott valaki zöld teát, annál jobban csökkent mindhárom érték, vagyis annál ritkábban jelentkeztek az ínybetegségek.

HarmoNet tipp: Ha szájüreg betegségei kezeletlenül maradnak >>

A catechinről

A zöld tea valószínűleg a catechin nevű antioxidánsnak köszönheti azt a képességét, hogy csökkenteni tudja az ínybetegségek tüneteit. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak. A korábban említett három érték pedig a szájüregben található baktériumokra adott gyulladásos reakció jelenlétét jelzik. A szervezet gyulladásos reakcióját gátolva a zöld tea javíthatja az íny egészségi állapotát és megelőzheti a további megbetegedéseket. Az ínygyulladás egy krónikus betegség és olyan más betegségek kialakulásával hozzák összefüggésbe, mint a szívproblémák és a cukorbaj."A szakemberek úgy vélik, az íny állapota kritikus az egészségünk szempontjából.” –
mondja Dr. David Cochran a San Antonioi Texas Egyetem Egészségtudományi Központjának elnöke. “Ezért olyan fontos, hogy egyszerű módszerekkel igyekezzünk javítani az íny állapotán, mint például a zöld tea rendszeres fogyasztásával.”

HarmoNet tipp: Tények és tévhitek a fogápolásról - 5 tipp a fogak egészségéért! >>

A felfedezés nem újkeletű. A természetes alapanyagú fogkrémekben a zöldtea gyakori kiegészítő kiváló tulajdonságai elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ugyankor nem színezi a fogakat! Ha fogkrémünk nem is tartalmaz és fogat mosni nem ezt használnák, legalább naponta 1-2 csészével gurítsunk le belőle, belsőleg ugyanis még inkább hatásos bajainkra.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3920 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x