Fitt elegancia: Hastánc - Kezd el könnyedén!
Címlap / Szépség-Egészség / Fitt elegancia: Hastánc - Kezd el könnyedén!

Fitt elegancia: Hastánc - Kezd el könnyedén!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-17

A következő cikkeimben a hastánc kapcsán leggyakrabban feltett kérdésekre keresem a válaszokat. Válaszolok azokra a kérdésekre is, amelyeket a HarmoNet szakértőjeként a legtöbbször feltesznek nekem. A cikksorozat első részében a kezdő hastáncosoknak szeretnék segítséget nyújtani. Azoknak, akik még nem döntöttek, még hezitálnak, bátortalanok, nem tudják, kérdéseikkel kihez forduljanak... 

A toplistás kérdés, amely szinte minden kezdő táncos részéről elhangzik:

Mennyi idő alatt lehet megtanulni hastáncolni?
A hastánc semmivel sem nehezebb, mint bármely másik tánc, így a legrövidebb válasz erre a kérdésre: ugyanannyi idő alatt, mint bármi mást.

Természetesen, a tanulásra szánt idő nagymértékben függ attól is, hogy mit szeretnénk elérni.

Ha egyszerűen csak az a célunk, hogy jobban érezzük magunkat, jobb legyen a testi-lelki közérzetünk, akkor ez akár már az első óra után így lesz (amint elmúlik az izomláz). Ebben az esetben bőven elegendő hetente egyszer-kétszer eljárni, addig, ameddig jólesik, amíg örömet okoz a tánc.

Ha szeretnénk meglepni a táncunkkal kedvesünket, családunkat, barátainkat, akkor az első bemutatónak kb. 2-4 hónapnyi tanulás után jöhet el az ideje. Ha nem csak az órákon, de otthon is sokat gyakorolunk, akkor ez alatt az idő alatt elsajátíthatunk jónéhány alapmozdulatot, vagy akár egy egyszerűbb koreográfiát is, amivel közvetlen ismerőseink körében nagy sikert aratunk. Ha nem is lesz tökéletes a bemutató, párunk biztosan értékeli majd az igyekezetünket, kitartásunkat, jókedvünket, a törődést.

Ha viszont valaki profi fellépő vagy oktató szeretne lenni, akkor ehhez évek kemény munkája és kitartása kell, és a tanulásnak valójában sosem lesz vége… Heti rendszeres gyakorló órák, külföldi oktatók workshopjai, hastáncoktató képzés, külföldi tanulmányutak stb. Mit hozzak az első órára, milyen ruhában legyek?

Ha még teljesen kezdő vagy, a következő öltözék javasolt: top és/vagy melltartó, csípőre tolható gumis derekú szoknya vagy elasztikus csípőnadrág, ami jobban kiemeli a mozgásodat. Ugyanezt segíti a csípőre helyezett öv vagy kendő is. Jó, ha a hasadat szabadon hagyod, de ha ez problémát okoz, akkor el is takarhatod egy toppal, trikóval, tornadresszel. Hidd el, egy tapasztalt oktató így is meg tudja állapítani, hogy valóban izomból mozogsz-e. A lábadra zoknit vagy tornapapucsot érdemes húznod, de lehetsz mezítláb is, attól függően, hogy milyen a táncterem padlózata.

HarmoNet tipp: Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+) >>

Az első órákon a legfontosabb, hogy olyan ruhában legyél, amiben a lehető legjobban érzed magad, és amiben a mozgásod teljesen szabad, e mellett, ha ez neked fontos, kecses.

Később a csoporttársaid, vagy az oktatód segítenek abban, hogy hogyan tudsz ruhát készíteni magadnak, vagy hogy melyik szaküzletben tudod a különböző kellékeket olcsóbban beszerezni.

A csoportok sokszor saját egyenruhát is kitalálnak maguknak, a csoporttagok kreativitására építve; hiszen egy csak nőkből álló csapatban mindig akadnak olyanok, akik szívesen és szépen varrnak, fűznek, díszítenek, flittereznek…

Nem merek egyedül elmenni, és attól tartok, hogy ügyetlen leszek… Ha félsz egyedül jönni, hozd magaddal a barátnődet, anyukádat, lányodat, munkatársadat… vagy bárkit, akivel szívesen “szenveditek” végig együtt az első pár órát, akivel szívesen osztod meg élményeidet, tapasztalataidat.

Ha bárminek a tanulásába fogsz, eleinte ügyetlenkedni fogsz, ebben biztos lehetsz, hiszen senki sem egy hónap után lesz profi hastáncos. Képzeld el, hogy az oktatód, vagy a fellépők, akiket látsz, szintén voltak valamikor kezdők, és ők sem tudták eleinte, hogy mit kezdjenek a lábukkal, a kezükkel, a fejükkel, a testükkel… De a kitartó munka mindegyiküknél meghozta az eredményét.

HarmoNet tipp: Hódítsd meg a pasid a legszexibb táncokkal! - Mahasti Hastánc-, és darbukatábor Horvátországban! >>

Mikor fogunk fellépni, mennyi idő után léphetek fel és/vagy indulhatok versenyen?

Erre a kérdésre szinte lehetetlen egyértelmű választ adni.
Ha versenyen szeretnél indulni, erre manapság már kezdőként is nyílhat lehetőséged. Mindenképpen vedd figyelembe azonban oktatód tanácsait, javaslatait, és konzultálj vele, hogy tanácsolja-e neked a tudásod, lelki beállítottságod alapján a versenyzést. Felkészítő tanár segítsége nélkül nem érdemes versenyen indulnod semmilyen szinten.

A „profi” fellépésekhez nem csak kiforrott tánctudásra van szükség, de minden általad táncolt stílushoz megfelelő stílusú ruhával/ruhákkal, kiegészítőkkel kell rendelkezned, amelyek beszerzése szintén nem kevés időbe és pénzbe telik. 

Szinte minden iskola, hastáncstúdió megrendezi az éves gáláját,
ahol a kezdőtől a haladó szintig mindenkinek lehetőséget biztosítanak a fellépésre. Ezeket a lehetőségeket érdemes kihasználni, hiszen így gyorsabban tehetsz szert színpadi rutinra. A gálákon elsősorban a családtagjaink, barátaink örömére – és persze a saját örömünkre - lépünk fel. Az oldott hangulat, családias közeg segít, hogy könnyebben túljussunk szorongásainkon, leküzdjük a félelmeinket, és szabadon szárnyaljunk a színpadon akkor is, ha még teljesen kezdők vagyunk és ez életünk első hastáncos fellépése. A gálák hangulata semmihez fogható, ezt bizonyítják az illusztráció képei is.  

A következő cikkben a hastáncosok testalkatáról beszélgetünk, írunk majd Nektek, hiszen ez is egy olyan kulcsfontosságú téma, ami minden hastáncos életében előkelő helyet foglal el. Arról, hogy a soványság-kövérség, a magas vagy alacsony növés segítség-e a tánchoz; hogy az igazi hastáncosnők tényleg kövérek-e; és vajon tényleg annyira fontos-e, hogy „legyen mit rázni”…  Lehet-e fogyni a hastánccal, és egyáltalán érdemes-e… 

Mahasti
Képek: Kozár Edit
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x