Milyen egészségügyi ellátás illet meg külföldön?
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen egészségügyi ellátás illet meg külföldön?

Milyen egészségügyi ellátás illet meg külföldön?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

Az Európai Bíróság több ítélete megerősítette a betegek jogát, hogy költségtérítést kapjanak ha egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe más EU tagországokban. Az European Health Forumon Gasteinben bemutatták az EU ezzel kapcsolatos irányelveit, ami már most heves vitákat okoz a tagállamokban. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi osztályának vezetője kijelentette, hogy a tagállamok felelősségét egészségügyük szervezéséért tiszteletben tartják és nem lesz harmonizálás. 

Az Európai Bizottság irányelvtervezete egyesek szerint túl messze megy, ami egy parttalan egészségturizmust gerjeszthet. Mások szerint túl körülményes így nem fogják elegen ígénybe venni.

Az Európai Bíróság ugyan több ítéletben megerősítette a betegek jogát, hogy egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe más tagországokban és ezért megkapják a költségek térítését, de a gyakorlatban sok jogi bizonytalanság merül fel. Ezért az irányelvnek egyértelműen szabályoznia kell, hogyan gyakorolhatják a betegek a jogukat.

A kezdeményezés az Európai Bizottság illetékes osztályvezetője szerint három lényeges célt követ:
  1. A betegek támogatását, hogy jogukat az orvosi kezelésre minden EU országban megvalósítsák.
  2. Garantálni a határokon túlnyúló egészségügyi ellátás biztonságát és minőségét.
  3. A nemzeti egészségügyi rendszerek együttműködésének fejlesztését, hogy szinergiák révén mindenki számára javítsák az egészségügyi ellátást.

Indokok a kezelésre EU külföldön
„A betegek előnyben részesítik, hogy lakóhelyükhöz olyan közel kezeljék őket, amennyire lehetséges” – mondja az EU tisztviselő. Mégis, néha jobb az egészségügyi szolgáltatásokat külföldön igénybe venni.
Ilyen okok lehetnek: A külföldi kezelőhely közelebb van, pl. a határrégiókban. Vagy belföldön kapacitáshiány van. Egy harmadik ok speciális kezelések kínálata külföldön, mint pl. ritka betegségekre. Világossá tette, hogy az egészségügyre is vonatkozik a szubszidiaritás elve. A tagállamok felelősségét az egészségügy mindenkori szervezéséért respektálni kell, tehát nincs szó harmonizálásról.

A fekvőbeteg ellátáson kívüli szolgáltatásokhoz való jog egy másik tagállamban fennáll anélkül, hogy mint eddig, előzetes engedély lenne szükséges a társadalombiztosítástól. A kórházi szolgáltatásokra azonban a tagállamok előzetes engedélyeztetést vezethetnek be, ha egyébként rendszerük veszélyeztetve lenne. Lényegesek a világos szabályok a térítésre: a beteg alapvetően azoknak a költségeknek a térítését kapja meg, amelyeket azonos vagy hasonló kezelésnél belföldön kapott volna. Itt mindenesetre még vannak nyitott pontok. Pl. megtérítik-e azokat a kiegészítő költségeket is, amelyek a kezelés révén adódtak?

HarmoNet tipp: Haldokló egészségügyben VIP kórterem, külön ágy - Létezik? >>

A külföldi betegeket nem szabad diszkriminálni

A második cél a minőségre vonatkozik. Az irányelvtervezet előirányozza, hogy azoknak a tagállamoknak, amelyekben a kezelés történik, felelősségük van a minőségért és a biztonságért és ezt kár esetén is vállalniuk kell. A külföldi betegeket egyenjogúan kell kezelni és a belföldi betegekkel szemben nem szabad diszkriminálni. Továbbá minden EU polgár számára megfelelő információknak kell rendelkezésre állnia, a legjobban nemzeti kapcsolati szerveken keresztül.

A tagállamok egészségügyi hatóságaira az vonatkozik, hogy nem kell többet fizetniük, mint a belföldi kezelésért tették volna. Minden ország maga határozza meg szabályait az egészségügyi ellátásra és ezeket a szabályokat fogják alkalmazni azokra a betegekre is, akik külföldre mennek.


Az irányelv harmadik célja részben még nincs realizálva. Az EU egészében javítani kell az egészségügyi ellátást éspedig az egyes országok között szorosabb kooperációval. Európai referenciahálózatokat kell létrehozni, hogy az ismereteket és innovációkat a speciális kezelésekre közösen tudják használni. Továbbá ehhez tartozik az E-Health kiépítése. Továbbá pontosan figyelni kell a betegmobilitást, hogy reagálni tudjanak rá.

HarmoNet tipp: Ismét szorul a hurok a magyar egészségügy körül! >>

Az ellenzőkre és a pártolókra tekintettel az irányelvre vonatkozó javaslatokat az Európai Bizottság képviselője azzal foglalta össze, hogy a betegmobilitás korlátozott marad, de az egyes betegekre való kihatás magas. A nemzeti költségvetésekre sincsenek szignifikáns következmények.

A tárgyalások tovább folynak. Még nyitott, hogy lesz-e egy törvényalkotás a cseh tanácselnökség alatt.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1549 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x