Tavaszi kendő trend - melyik illik hozzád?
Címlap / Szépség-Egészség / Tavaszi kendő trend - melyik illik hozzád?

Tavaszi kendő trend - melyik illik hozzád?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Amikor még fúj a szél, és a nagymamák azt mondanák az időjárásra, olyan csalóka, s mi is érezzük, bizonytalan, sem nem fázunk, de nincs is melegünk... Amikor megborzongat a szél, jól esik a pára, de már nem csíp úgy az a hideg, akkor mindenképp le kell vetnünk a téli kötött sálat és vastag sapkát, mert beleizzadunk, mert robosztus és csak útban van, de megfázás ellen, és kiegészítőként is, az elegancia részeként, érdemes kendővel feldobnunk kollekciónkat. Milyet válassz? 

Ősi, mégis modern
A kendők régi divatot tükröznek. Nem csupán sálként, hanem akár póló helyett, blúzként is hordták. Egyes kultúrákban kendőnek nevezett anyagok egészen nagydarab testvéreit is megtalálhatjuk. Az arab kultúra öltözködése e nélkül elképzelhetetlen. Indiában a nők a legnagyobb kendőt viselik, ami csak létezik a Földön, ez pedig, a szári. Egyes darabok akár 10-12 méter hosszúak is lehetnek, és speciális módon történik felvételük, a ruhába ezek az asszonyok gyakorlatilag elegánsan bepólyálják magukat.
 Keleti kényelem nyugaton

Nyugaton ma nagy keletje van a kendőknek. Egyrészről mert a kereskedelem segítségével beszerezhetőek olcsón is a legjobb, legszebb darabok. Míg egy cipőnél esetleg nem örülünk annak, ha Taiwanon, vagy Indiában készült, addig egy-egy kézzel készített kendő esetén boldogok lehetünk ettől. Ennek ellenére vannak olcsóbb, gyorsan összecsapott verziók, és találkozhatunk kuriózumokkal is, melyeknek értéke horribilis, akár 50-100 000 Ft is lehet, egy-egy szuperebb darab.

Anyagok, textíliák
A kendők jó része kapható pamut és egyéb csipke, krepp, szatén, más selyem, géz, len anyagban is. Előnye, hogy anyaga lágyságánál fogva jobban felfekszik test felületére, ezért kényelmesebb. Mivel könnyebb anyag az átmeneti időben sem izzadunk bele, a széltől jól véd, és többnyire elegáns is. Színeit tekintve a szivárvány teljes köréből kaphatóan. Az indiai pamut stólák ma elérhető áron megvásárolhatók, egyszínű verzióban, gyakorlatilag bármilyen színben!

Ezek sál mellett kiválóan alkalmasak vállkendőnek, otthon, lakásban vagy akár társasági összejövetelen is jól alkalmazhatók, hiszen egyszerűek, elegánsak.

HarmoNet tipp: Fitt elegancia: Hastánc - Kezd el könnyedén! >>

Kismamák számára ezek a pamut stólák nagy előnyt jelenthetnek. Nem irritálja a gyermek bőrét, vállkendőként elfedi a keblet, és átkarolva a gyermeket egy ilyen alatt, akár nyilvános helyen is lehetővé teszi az intim, nem kitárulkozó szoptatást. Ha foltos lesz etetés közben a mosógépben könnyen kimosható, de ügyeljünk rá, hogy erős folt esetén se tegyük 30 Celsius foknál magasabb hőfokú mosóprogramba.
 Minták, egyedi jellemzők

A kendők különleges csoportja a csíkos. Általában gépi festéssel készülnek ezek a darabok. Eleganciájukat az adja, hogy gyakran egy szín több árnyalatát valósítják meg, a hosszú csíkok megfelelően alkalmazva slankító hatásúak, flitterekkel vagy gyöngyökkel könnyű kiegészítő lehet egyszerű szoknyák mellé, csípőre, egyszerűbb blúzok vagy nagyon tömör, egybe, alaktalan pulóver mellé a nyakba. Ha kellően könnyű az anyaga, a kendő előnye hogy társaságban, levetkőzés után, tehát a kabát levétele után is fenn illik hagyni a nyakban. Vagyis akár egy monumentális nyakéket is kiválthatunk vele.

A kendők másik festett csoportja az ún. batikolt, ami remek tarkaságot és mintát kölcsönöz. Általában 2 színt alkalmaznak, és e kettő keverékének árnyalatai színesítik a palettát. De olykor egy-egy ügyesebb készítő képes egészen tarka kendőket is létrehozni. Feketével, vagy fehérrel szokták e mellé kihímezni, tükröket, flittereket érdemes rá varratni.

A mintás kendők a nehéz eset tárgykörébe tartoznak. Egy-egy kendő igazán csodás lehet apró mintával, vagy ötletes a vicces mintái miatt. Azonban ha egy db és nagy mintáról van szó, vagy túlságosan kötött minta, pl. teknős – értsd strandkendő hatás, akkor nem biztos, hogy bárhová fel tudod venni. Nyilvánosan is hordható, de nem javasolt mondjuk színházba, operába, hacsak nem polgárpukkasztásra törekszel.
 Kockás verziók
. A kockás kendők általában matematikus fejében négyzethálós kifejezés alatt találhatóak meg. Többnyire nem egyszerű négyzethálót, hanem ötletes elrendezéseket alkalmaznak. Speciális verziója a skótkocka, ami ma már nem csak eredeti vöröses színeiben, hanem egészen sokféle színárnyalatban kapható, külön kuriózum a fekete-fehér skótkocka, melyre az utóbbi évben egész ruhaipar épült. Az ilyen kendő sálként, vagy ha ügyes vagy, akár egy értekezletre is, női-nyakkendőként megkötve elegáns kiegészítő lehet.

HarmoNet tipp: Hogy igazán jól álljon! Fekete-fehérben a világ - Trend 2009 >>

Ha tehát szívesen elhagynád a vastag öltözeted, és pl. gyakran ülsz huzatban, utazol buszon, metrón, villamoson, akkor érdemes néhány kendőt beszerezned. Kiválasztásánál törekedj arra, hogy olyan színből vásárolj be, ami illi ruhatáradhoz. Ha pl. minden ruhád piros, egy zöld kendőt – az alternatív megbélyegzés nélkül – aligha fogsz tudni könnyen viselni. A hasonló színek, árnyalatok jók lehetnek. Ugyanakkor, ha pl. minden ruhád fehér, vagy éppen fekete, akkor értened kell, illik a kollekcióba egy azonos színű, egyszínű darab, de nem fogja feldobni, kiemelni, ünnepélyesebbé tenni öltözködésed. Használd a fejed!

Fodor Kata
Képek: Piqs.de
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7486 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x