Mielőtt nekivágunk a természetnek - Kullancsriadó
Címlap / Szépség-Egészség / Mielőtt nekivágunk a természetnek - Kullancsriadó

Mielőtt nekivágunk a természetnek - Kullancsriadó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Véget ért a hosszú tél, beköszöntött a tavasz. Ne ijedjenek meg, a továbbiakban nem a rügyfakadással, pezsdülő határral, s egyéb közhelyekkel traktálom Önöket. Viszont - orvos révén - felemelem képzeletbeli mutatóujjamat. Vigyázat a kullancsok idén sem tétlenkednek! 

Nem mintha eredendően gonoszak lennének ezek a kis lények, a természetükben rejlik, hogy vérszívással tartják fent magukat. A meleg vérű állatok (így az ember) bőrében lévo apró ereket megcsapolva jutnak táplálékhoz. Ez önmagában még nem lenne baj, hisz jut is, marad is. A gond ott van, hogy nyálukat a vénánkba visszaöklendezhetik, s ez a nyál kórokozókat tartalmazhat.

A leggyakrabban előforduló, baktérium okozta kullancs-betegség, a Lyme kór idejében felismerve antibiotikummal tökéletesen gyógyítható.

A ritkább, de sokkal veszélyesebb agyvelőgyulladás viszont vírusos eredetű, és nincs ellene hatásos gyógyszerünk. A betegség a leggondosabb gyógyítás ellenére maradandó bénulással, vagy akár halállal is végződhet.


A betegségek megelőzése mindig akkor a legsikeresebb, ha van ellene olyan oltás, amellyel kivédhető a baj. Lyme kór ellen sajnos még nincs oltás, az agyvelőgyulladás ellen viszont már több mint tíz éve rendelkezünk vakcinával, olyannal, amely gyakorlatilag száz százalékos védettséget ad.

Az oltóanyagot az orvos írja fel, a patikában mi váltjuk ki. A teljes védettség kialakulásához egy év alatt három oltásra lesz szükségünk. Az első után 1-3 hónappal jön a második oltás, a harmadikra a második után 5-12 hónappal kerülhet sor. Ahhoz azonban, hogy ez a védettség állandó maradjon, emlékeztető oltásokra van szükség. Az első emlékeztető oltás az alap-immunizálás után három év múlva esedékes, a továbbiak ötévenként következnek.
 
HarmoNet tipp: Méh-, és darázscsípés - Megelőzés és ellátás >>

A kullancsok felnőttre, gyerekre egyaránt veszélyesek, ezért minden korosztályt védeni kell.
A gyerekek számára kifejlesztett ún. „junior” vakcinát az 1-16 év közötti gyerekek kaphatják, az ennél idősebbeknek a felnőtt változat szükséges.
Gyakran elofordul, hogy későn jut eszünkbe, hogy kullancs-veszélyes területre utazunk, és már nincs idő megvárni a második oltás után kialakuló védettséget. Ilyenkor szokott sor kerülni az ún. „gyorsított séma” alkalmazására, amikor a második adagot már két héttel az első után beadják.Gondot szokott jelenteni az is, hogy elfelejtjük idejében kérni az emlékeztető oltásokat.
Ez azért gond, mert a védettség az évek folyamán gyengül. Ilyenkor legtöbbször nincs szükség arra, hogy előröl, kezdjük a hármas sorozatot, elég egyetlen vakcinálással „felfrissíteni” immunrendszerünk memóriáját. Ha azonban már több mint nyolc év telt el az alapimmunizálás óta, sajnos az egész procedúrát újból végig kell csinálnunk. Arra is van elvi lehetőség, hogy ellenanyag-vizsgálatot kérjünk és így derítsük ki, védettek vagyunk-e még.
Jó hír, hogy létezik egy olyan új módszer, hogy amellyel elkerülhetjük a feledékenység, okozta veszélyeket. A Kullancs-szövetség honlapján feliratkozhatunk egy olyan új lehetőségre, hogy valahányszor eljön a következő vakcinálás ideje, megküldenek számunkra egy oltási értesítőt, így nem nekünk kell számon tartanunk, hogy állunk a kullancs-oltásokkal.

HarmoNet tipp: Kötelező-e az oltás? - Vele vagy nélküle? >>

Végül essen szó arról is, milyen vakcinát kérhetünk magunknak emlékezteto oltás gyanánt. Fontos tudnunk, hogy jelenleg kétféle oltóanyag van forgalomban, és bár mindkettő a vírusos agyvelőgyulladás kivédésére szolgál, a két szérum nem teljesen azonos. Más cég gyártotta őket, más technológiával, és némiképp más összetétellel. Éppen ezért, ha eljött az emlékeztető oltás ideje, nem tanácsos váltanunk, még akkor sem, ha történetesen a másik oltás éppen olcsóbb, mint az eredeti. Tudnunk kell, hogy minden gyártó cég felelősséget vállal a terméke minőségéért, az oltási sorozat hatásosságáért és ez rajta számon is kérhető. Ha viszont „keverjük a dolgokat”, ez a felelősség elvész. Egyébként sem tudhatjuk, mennyire hatásos, ha kétféle vakcinát kapunk, erre vonatkozó vizsgálatot ugyanis nem végeztek.

Dr. Vészi Zsuzsa
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1967 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x