A legfontosabb tudnivalók a sertésinfluenzáról
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A legfontosabb tudnivalók a sertésinfluenzáról

A legfontosabb tudnivalók a sertésinfluenzáról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

A vírust egyelőre nem izolálták állatokban. Ebből kiindulva nem jogos ezt a betegséget sertésinfluenzának nevezni - tette közzé az Állategészségügyi Világszervezet. Akkor miért és mitől félünk? Az aggodalmak eloszlatására, egy kis tanulság. 

 

Rendezvénynaptár
Mi a sertésinfluenza?
Az először 1930-ban azonosított sertésinfluenza a sertések gyakori, időnként halált okozó légzőszervrendszeri megbetegedése, melyet az A-típusú influenza vírus okoz. A betegség normál esetben csak a sertésekre veszélyes. Időnként azonban előfordul, hogy a sertés egyszerre egynél több influenza vírussal fertőződik, ami lehetővé teszi a kórokozók genetikai állományának keveredését. Ennek eredményeképpen egy új vírustörzs fejlődik ki, amely a faji határt átlépve emberekre is átterjedhet, eleinte azokra, akik a fertőzött sertésekkel kerülnek érintkezésbe. A legújabb fenyegetést az influenza vírus H1N1 típusa jelenti.

Miért aggódhatunk?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus az egymással közvetlen érintkezésbe kerülő emberek között terjedhet, és a járvány azzal a veszéllyel fenyeget, hogy világjárvánnyá terebélyesedik, vagyis egész térségekben illetve földrészeken terjedhet el. A múlt században új influenza vírusok több tízmillió ember halálát okozták, és több milliárd dolláros kárt okoztak a gazdaságnak. Az új világjárvánnyal kapcsolatos félelmek az elmúlt években a madárinfluenza H5N1 vírustörzsére összpontosultak, amely 2003. óta körülbelül 250 ember halálát okozta világszerte, főként Délkelet-Ázsiában. A H5N1 törzs azonban nehezen terjed emberről-emberre, és terjedését a fertőzött baromfik leölésével meg lehetett fékezni.

Mitől függ, hogy lesz-e komoly járvány?
A szakértők azt állítják, nem tudjuk pontosan, ki fog-e törni világjárvány, és ha igen, mennyire lesz halálos. Az új vírustörzzsel kapcsolatban sok a fehér folt, különösen azt illetően, milyen könnyen terjed emberről-emberre, milyen virulens jelenleg, illetve milyen virulenssé válhat. Ennek meghatározása a genetikusok és a járványtan szakértőinek feladata lesz.


Mely országokban nagy a veszély?

A járvány középpontjában Mexikó áll, ahol hétfőn 103 megerősített és gyanítható halálesetről számoltak be, valamint 400 ember került kórházba. 10 másik országban 57 megerősített vagy gyanús eset fordult elő a Mexikóból hazatért személyek körében, melyek egyike sem végződött halállal. Az Egyesült Államokban 20 esetet erősítettek meg, Kanadában hat, Spanyolországban pedig egy esetet jelentettek. Több országban, köztük Kolumbiában és Új-Zélandon is vizsgálnak gyanús eseteket.

Hogy terjed?
A sertésinfluenza vélhetően ugyanúgy terjed, mint a jellegzetes influenza vírus, vagyis a köhögés és tüsszentés során a levegőbe kerülő virális részecskék útján, melyeket a közelben lévők belélegeznek. A betegség úgy is elkapható, hogy a valamilyen fertőzött felülethez érünk hozzá, ahonnan a kórokozókat a kezünkkel viszünk a szánkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz. A vírussal fertőződött személy már a tünetek megjelenése előtt egy nappal is fertőzhetnek. A betegség a tünetek megjelenésétől akár hét napig vagy még tovább is fertőző lehet. A kisgyermekek még ennél is valamivel hosszabb ideig fertőzhetnek.

HarmoNet tipp: Sertésinfluenza - amit a rettegett kórról tudni kell >>

Mik a jellegzetes tünetek?

Hirtelen jelentkező, 38 Celsius fokot meghaladó láz, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás, általános kimerültség és étvágytalanság. A vírussal fertőződött néhány beteg orrfolyásról, torokfájásról, hányingerről, hányásról és hasmenésről is beszámol. A sertésinfluenza korábbi esetekben tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget és a krónikus betegségek súlyosbodását okozta.

Korábban volt hasonló járvány?
2005 decembere és 2009 februárja között mindössze 12 sertésinfluenzás esetről számoltak be az Egyesült Államokban. 1988-ban egy terhes asszony fertőzött sertésekkel való érintkezést követően életét vesztette. 1976-ban a Fort Dix amerikai katonai támaszponton megjelenő sertésinfluenza egy katona halálát okozta. Négyen tüdőgyulladással kerültek kórházba. A szakértők eleinte attól tartottak, hogy a vírustörzs a milliók halálát okozó 1918-as spanyolnáthával áll rokonságban, de a törzs nem terjedt túl a támaszponton.

Kezelhető, és ha igen, hogyan?
Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) az oseltamivirt (Tamiflu márkanéven kerül forgalomba) és a zanamivirt (Relenza márkanéven kerül forgalomba) ajánlja a fertőzés kezelésére ill. megelőzésére. Ezek a gyógyszerek a vírus szaporodását gátolják. A korábban bejelentett sertésinfluenzás esetek többségében a beteg orvosi felügyelet és antivirális készítmények alkalmazása nélkül teljesen felépült.

HarmoNet tipp: A sertésinfluenza-pandémia állomásai - a WHO és az Európai Bizottság felvetései >>

Létezik ellene védőoltás?

Létezik egy oltóanyag sertések számára, embereknek azonban még nem készítettek. Nem egyértelmű, hogy a jelenlegi „szezonális” oltóanyagok, melyeket a leggyakoribb influenza vírustörzsek kisebb genetikai változásai ellen készültek, képesek-e védelmet nyújtani.

Mit tehetünk megelőzésképpen?
Számos ország közegészségügyi szakemberei klasszikus megelőző intézkedéseket foganatosítottak: a belépési pontokon szűrővizsgálatokat végeznek, a fertőzésgyanús személyeket pedig elszigetelik. Mexikóban elrendelték az iskolák bezárását és a nyilvános rendezvények törlését. Érdemes lehet műtősmaszkot viselni, kerülni mások puszival illetve kézfogással való üdvözlését. Mossunk gyakran kezet, és tisztítsuk meg a gyakorta megérintett felületeket, például a telefonkagylókat, kilincseket, asztalokat és liftgombokat.

Sertéshústól kaphatjuk?
Nem. A vírus légzőszervrendszeri, tehát élelmiszer útján nem terjed. Ha a sertéshúst 160 Celsius fokos belső hőmérsékleten készítjük el, a benne lévő vírusok és a baktériumok elpusztulnak.Forrás:
WHO, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC), az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC), a francia egészségügyi minisztérium.

A legfontosabb gondolatok a témában
„A globalizált utazás idejében, amikor az emberek ilyen gyorsan eljutnak repülőgéppel egyik helyről a másikra, nincs olyan térség a világon, ahová ez a vírus ne tudna elterjedni.” - Keiji Fukuda, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségbiztonsági és környezetvédelmi igazgatóhelyettese

’Kerüljük a puszilkodást, érintést és ölelést.” - Eric Tayag, Fülöp-szigetek országos epidemiológiai központjának vezetője


„A vírust egyelőre nem izolálták állatokban. Ebből kiindulva nem jogos ezt a betegséget sertésinfluenzának nevezni.” - Állategészségügyi Világszervezet (OIE)

Medipress
 
 
[ 1340 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x