Színtáplálkozás évszakváltozáskor - ismerd meg!
Címlap / Szépség-Egészség / Színtáplálkozás évszakváltozáskor - ismerd meg!

Színtáplálkozás évszakváltozáskor - ismerd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Mi, európai emberek többnyire azt esszük, ami ízlik, amit szeretünk. Ezzel szemben a kínaiak sokkal tudatosabbak, a szervezetük igényét szolgálják ki, azaz a különféle élelmiszerrel a szervrendszereiket táplálják. Mit is jelent ez? 

A mesés Kelet egészsége
Távol-Keleten az évezredek során azt tanulmányozták, hogy  különféle gyógynövények hogyan befolyásolják a főbb életfunkciókat.

Céljuk, hogy a szervezet külső és belső harmóniáját megőrizzék, egyensúlyt hozzanak létre, amivel megelőzhetőek a betegségek kialakulása.

Ezek a - főként - tápláléknövények segítik az egészség fenntartását. Mind a mai napig nem ismerik a kínaiak azt a szót, hogy "betegség", ahelyett "éhezik a szervezet" kifejezést használják. Elsősorban nem gyógyítanak, hanem megelőzik a baj kialakulását.

Kínában 5 évszak van
(tavasz, nyár, nyárutó, ősz, és tél). Ilyenkor elmennek az orvoshoz tanácsot kérni, hogy hogyan tudják megőrizni az egészségüket és csak akkor fizetnek, ha ez sikerül. A kinai császári palotában még szigorúbb rendszer uralkodott: ha a császár betegségben meghalt, orvosát vele együtt temették el!Többezer évvel ezelőtt a Sárga Császár uralkodása alatt már aszerint kezdték rendszerezni a növényeket, hogy miképen hatnak a szervezetre
, 3 nagy csoportba osztották őket: mérgező-gyógyító-és tápláléknövény. Minimum száz év megfigyelés és tapasztalás után kerülhettek csak be a Kínai Sárga Nagykönyvbe.

Megfelelő arányban és sorrendben adagolva és összekeverve a különféle növények segítik a szervezet regenerálódását, azaz egyensúlyát. Így ismételten képes a szervezet tisztulni, érzékelni, írányítani és mindent előállítani, amire épp szükségünk van a jó működéshez.

Mekorra különbség van aközött, hogy a saját szervezetünk maga állítja elő a szükséges anyagokat vagy kivülről visszük be, helyettesítve ezt a funkciót.  (pl. inzulin vagy különféle hormonok, kollagen...)

A számtalan gyógynövény közül mi is használunk egy párat. Közismert például a petrezselyem vízhajtó-és étvágygerjesztő hatása + C vitamin tartalma, a fokhagyma keringést serkentő, antibiotikumként használható vagy a sárgarépa magas karotin tartalma, ami a látást segíti.

HarmoNet tipp: Színes egyének varázsszere: Színterápia házilag! >>

Kínában ezeket a tapasztalatokat rendszerbe szedték és több, mint 5000 növény élettani hatását lejegyezték. Szerencsére napjainkban egy kíváló kinai tudós biokémikus és gyógyszerész ezt a tapasztalati tudást felhasználva, eredeti receptúrák birtokában számunkra is elérhetővé tette.

Kínában a taoisták 5 fő testfunkciót ismertek, az öt alapelem elméletének megfelelően. Szerintük a szervezetünket ez az 5 fő rendszer szabályozza, melyek egymással is szoros (építő-és korlátozó) kapcsolatban állnak.

Ezek a következők:
TŰZ elem = Hormon- és Idegrendszer (szív, vékonybél, szex, klimatikus energiák, nyelv)

FÖLD elem = Emésztőrendszer (gyomor-lép-hasnyálmirigy, száj, nyálkahártya)

FÉM elem = Légzőrendszer (tüdő,vastagbél, bőr, orr)

VÍZ elem = Keringési rendszer (vese, hólyag, csontsűrűség/Ca anyagcsere, fül, vérkeringés, nyirokérrendszer)

FA elem = Immunrendszer (máj, epe, izületek, szem)Fontos szempont volt még, hogy évszakváltáskor azokat a színeket és ízeket ették, amivel segítették a szóbanforgó funkciók müködését (funkcionális élelmiszerek!), pl. most lassan már beköszönt a nyár, ilyenkor érdemes piros szinű, lehetőleg keserű ízű növényeket és gyümölcsöt enni, mert a hormonrendszerünket, szívünket leginkább ezek táplálják.

Fontos az ellentétek közötti összhang, a jin és yang harmóniája az ételek összeállításánál is!  "Egyél minél több színt!". Az édes ízűek tonizálnak (Föld), a csípős-erős a párolgást segíti (Fém), a sósak puhítanak (Víz), a savanyúak összehúznak (Fa elem) és a keserűek tisztítanak (Tűz).

HarmoNet tipp: Színterápia: Teljesítményfokozó árnyalatok >>

Amennyiben többet szeretne megtudni a szinek, izek, habitusok, emociók  jelentősségéről, illetve kiváncsi, hogy melyik a veleszületetten gyenge eleme, mire érdemes odafigyelni, vagy hogyan képes hosszútávon megőrizni (visszaszerezni) az egészségét, bátran írjon nekem vagy keressen fel egy megbeszélésre.

Surányi (Ibránszki) Bea
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3177 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x