Rosszabb, mint a kokain!
Címlap / Szépség-Egészség / Rosszabb, mint a kokain!

Rosszabb, mint a kokain!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Az idei Nemdohányzó Világnap célja, hogy a figyelemfelkeltés új és várhatóan eredményesebb eszköze kerüljön világszerte bevezetésre. Céljuk, hogy a továbbiakban a cigarettás dobozokon a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató képeket helyezzenek el. 

Füstmentes levegőt!- május 31. a Nemdohányzó Világnap
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Nemdohányzó Világnap. Az évről-évre megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Tények a dohányzásról
Becslések alapján hazánkban ma minden harmadik 14 év feletti személy dohányzik. A daganatos, szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások és a légúti betegek magas aránya is egyértelműen mutatja, hogy a dohányosok száma az elmúlt időszakban sem csökkent. A törvényi szabályozás ellenére ez a szám a 18 év alattiak körében is tartja magát, ezen kívül továbbra is megoldatlan probléma a gyermekek és a nemdohányzók védelme. A passzív dohányzás során a levegőbe kerülő több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyag az ő egészségüket sem kíméli.


Nemdohányzó Világnap

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi évtizedben. A világnap programjának központjában idén a dohányzás káros hatásainak bemutatása áll. Az elmúlt évek során a dohánytermékek csomagolásán különböző feliratok jelentek meg, melyek a dohányzás káros hatásaira hívják fel a figyelmet. Az idei Nemdohányzó Világnap célja, hogy a figyelemfelkeltés új és várhatóan eredményesebb eszköze kerüljön világszerte bevezetésre. Céljuk, hogy a továbbiakban a cigarettás dobozokon a dohányzás egészség károsító hatásait bemutató képeket helyezzenek el.
(A negatív program pszichológiai fogalmát azért érdemes lenne feltárni a kezdeményezők előtt. Néha ez többet árt, mint használ. A kulcs a figyelemkeltés mértékében van. – a szerk.)

HarmoNet tipp:
Fiatalok a dohányzás ellen - Tedd le velünk! >>

Elrettentő képek

Az eddig elért eredmények valóban azt igazolják, hogy azokban az országokban, ahol bevezetésre került az új módszer, az elrettentő képek valóban nagy hatást gyakoroltak a dohányzó személyekre. Kanadában a megkérdezettek 58, Brazíliában pedig 54 százalékának véleményét változtatták meg a dohányzás káros hatásairól készült képek. Szingapúrban 28 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a képek hatására kevesebbet dohányzik. Thaiföldön 44 százalékuk döntött úgy, hogy a következő hónaptól nem dohányzik. A dohányzás által okozott ínybetegségeket, vagy a tüdő elváltozásait bemutató képsorok az adatok alapján, hosszútávon valóban eredményesek lehetnek, hogy a leszokás mellett döntsünk.

Az elhatározás csak az első lépés
Kevesen tudják, hogy a nikotin, függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé, vagy a heroiné, így a leszokás kérdését valóban komolyan kell vennünk. -hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász. A dohánytermékeken elhelyezett képek valóban nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy a dohányzó személy végre elhatározza magát és a leszokás mellett döntsön. A dohányzás hatásai ugyanis sokszor csak évekkel később jelentkeznek, így addig jellemző, hogy maguk a dohányosok sem veszik komolyan a veszélyeket. A dohányzásról leszokni valóban nem könnyű. Idézhetném itt Mark Twain jól ismert mondását: „A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.” Való igaz, ha elhatároztuk magunkat, döntésünk legyen végleges. Ne essünk áldozatul „csak még egy szál” csábításának sem. A leszokás eredményesebb lehet, ha szakorvosi felügyelet mellett, nem egyedül, hanem csoportban kezdünk hozzá, így a felmerülő nehézségeket is könnyebben kezelhetjük.

HarmoNet tipp: Az ellened fodult agy - stroke >>

Nemdohányzó Világnap: egy jó alkalom, hogy egy napra letegye a cigarettát

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó elszívott szál után érezhetjük.

5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő

20 perc múlva:a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.

24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.

48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul,a lehelet dohányfüstszaga megszűnik.

3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken.

9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.

1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken.

5 év múlva: a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken.

10 év múlva: a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén.

15 év múlva: a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.


Orvost Keresek >>
Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6627 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x