A haj védelme nyáron - Szabályok a szakértőtől!
Címlap / Szépség-Egészség / A haj védelme nyáron - Szabályok a szakértőtől!

A haj védelme nyáron - Szabályok a szakértőtől!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Nem csupán a Nap károsító erejével, az UV-sugárzással kell foglalkoznunk, hanem a páratartalommal és a napfény kevésbé ismert, kevésbé veszélyes oldalaival, pl. szárító hatásával érdemes közelebbről megismerkednünk. A megfelelő odafigyelés és ápolás meghálálja magát, a haj fényes, szép, és egészséges lesz. A haj védelme a nyári hónapokban. 

Hogyan károsítja az UV sugárzás a hajat?
Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy hajunk több, mint 90 %-a fehérjéből áll. A káros UV sugarak lebontják a hajat szorosan védő szarulemezkék (ún. kutikulák) fehérjekötéseinek egy részét. A sérült szarulemezkék ezután már nem nyújtanak megfelelő védelmet a haj mélyebb rétegeinek. Ennek következtében a festett és a természetes színű haj is fénytelenné, fakóvá, töredezetté, durva tapintásúvá válik. Jellemzője a károsodott hajnak, hogy sokkal könnyebben kócolódik.

A nap szárító hatása
A hajat érő ultraibolya-sugárzás a szárító hatása miatt is káros. A nap UV sugarai oxigént szabadítanak fel a levegő molekuláris oxigénjéből, ami reakcióba lép a hajszálakban található vízmolekulákkal(vizes hajjal). Kettő találkozásánál alakul ki a hidrogén-peroxid (H2O2 – hajszőkítés alapanyaga), amely kontrollálatlan folyamatot eredményez, ezért kivilágosodik és roncsolódik a hajunk. A  rugalmassága, puhasága: a víztartalmától, a proteinkészletétől és az egészségi állapotától függ.A védekezés két alappillére
  1. Erős napsütésben divatos kendővel, kalappal, baseball sapkával óvhatjuk hajunkat.
  2. Használjunk speciális, nyári hajápoló termékeket! Olyan készítményeket (sampont, permetet, pakolást, stb.) válasszunk, amelyek egyrészt fényvédelemmel vannak ellátva, másrészt a már károsodott hajszálakat megfelelően tudják táplálni, regenerálni.                        

HarmoNet tipp: Marsi László vénuszi hajat készít -neked is!  >>

Egyéb nyári tanácsok
  • Napozás előtt mindig használjunk hajunkra UV védő sprét! Nemcsak véd a káros UV-A és UV-B sugaraktól, hanem hidratálja a hajszálakat. Vízparton alkalmazzuk naponta többször is.
  • Ne feledkezünk meg használatáról kirándulások, és egyéb olyan alkalmak során se, amikor nem napozunk, de sokat tartózkodunk napon!
  • Klóros, vagy sós vízben való fürdőzés után mindig öblítsük át hajunkat édes vízzel is.
  • Festett haj esetén használjunk színvédő sprét.
  • Ne használjunk alkohol tartalmú spréket, mert az alkohol még fokozottabban szárítja a hajat.
  • Minden napozás után mossuk meg hajunkat. Használjunk napozás utáni ápoló pakolást! Ezek a készítmények revitalizálják, helyreállítják a sérült hajszerkezetet.
  • Soha ne szárítsuk tűző napon, hajszárítót csak akkor használjunk, ha feltétlenül szükségünk van a gyors szárításra.
  • Töredezett hajat ne növesszük, vágassuk le a sérült résztHajvédelem belülről

A haj számára fontosak a szervezetbe bejuttatott fehérjék. Fogyasszunk nyáron még több halat, sajtot és tojást. A fehérjéken kívül ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folsav, B6,  B12 és C vitamin bevitelére. A haj számára is elengedhetetlen a bőséges vízfogyasztás is. A haj legelőnyösebb tulajdonsága, hogy képes önmaga megújítására, ha megfelelő tápanyagot és kezelést kap.

Marsi László, Frizzz Point
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x