A babatáplálás szabályai nyáron
Címlap / Szépség-Egészség / A babatáplálás szabályai nyáron

A babatáplálás szabályai nyáron

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

A nyár sokak kedvenc évszaka, sokat lehetünk levegőn, élvezhetjük a napsütést, szellősebben, kényelmesebben öltözködhetünk mi is és a baba is. Bár egy felnőttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hő is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiséget igyon. 

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnőtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk rá.

Mennyit igyon a baba?
A babák folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 150 ml naponta. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, míg egy 8 kilós csecsemőnek kb. 1,2 liter folyadékra van szüksége.

Milyen folyadékkal kínáljuk?

6 hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej, ezért napi 8 dl- 1 l anyatejet vagy annak hiányában tápszert adunk neki. Amennyiben megissza a megfelelő mennyiséget, akkor csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. Figyeljünk arra, hogy az anyatej mennyiségének csökkenése esetén ne csak teával vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hanem tejalapú itallal, azaz tápszerrel. A kicsi csak így kapja meg a fejlődéshez szükséges mennyiségű fehérjét és energiát.6 hónapos kor fölött a csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer
, melyből naponta 5-8 dl-t kell elfogyasztania. Hat hónapos korban a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a fejlődésben lévő csecsemő tápanyagigényét, ezért elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe. Az újonnan kínált gyümölcsökből és zöldségekből folyadékhoz is jut a kicsi. Az anyatej mellett folyadékként felforralt és lehűtött vízzel, hígra főzött cukor nélküli 100%-os gyümölcsteákkal vagy higított gyümölcs-, zöldség levekkel kínálhatjuk a csecsemőt. Semmiképp ne itassuk tehéntejjel, kecsketejjel, zabtejjel, szójatejjel, rizstejjel, élénkítő hatású teával, cukros üdítőitalokkal, mert felesleges cukortartalmuk miatt az értékes tápanyagoktól veszik el a helyet, károsítják a baba fogait, és megterhelik a baba veséjét.

Ihat:
 • forralt és lehűtött vizet
 • babavizet
 • hígra főzött cukor nélküli 100%-os gyümölcsteát
 • higított gyümölcslé
 • higított zöldséglé
   
Tilos!
 • Tehéntej, kecsketej, zabtej, szójatej, rizstej
 • élénkítő hatású tea
 • cukros üdítőitalok

HarmoNet tipp: Nyugodt nyaralás babával, utazás kisgyermekkel >>

Mit egyen a baba?

6 hónapos kor alatt az anyatej vagy annak hiányában a tápszer biztosít minden fontos tápanyagot a babának. 6-7 hónapos kor körül kezdjük el megismertetni őt az első gyümölcsökkel, zöldségekkel, melyek ilyenkor nyáron széles választékban megtalálhatók. Elkészítésük igen könnyű, főzve, pürésítve kínáljuk őket a picinek. Először kanálnyi mennyiségben, majd fokozatosan haladva egészen a 150-200 ml-nyi mennyiségig.Gyümölcstáblázat


Naspolya 15 hó 82,7 Jelentőségét magas pektin tartalma adja.  
Őszibarack 6 hó 88,4 Aromaanyagokban és rostban gazdag gyümölcs. A sárga húsú fajták jelentős karotin tartalmúak A-vitamin előanyaga, szem-látás fejlődéséhez kell.
Ribiszke 12 hó 84-86 Szénhidráttartalmuk közepes, de C-vitamin és pektin tartalma jelentős. A fekete ribiszke C-vitamin tartalma a legmagasabb.  
Sárgadinnye 6-8 hó 88,6 Az egyik legtöbb karotint tartalmazó gyümölcsünk. Magas a folsav- és jelentős a C-vitamin, és cukortartalma. Sejt fejlődéséhez szükséges vitamin.
Szeder 15 hó 86,9 Élelmi rost tartalma nagy, C-vitamin és karotin tartalma közepes.  
Szilva 8-10 hó 87 Cukor- és rosttartalma jelentős. Hashajtó hatású.
Szőlő 12 hó 79 Cukortartalma 16-22% között változik, fajtától függően. B1, B2, biotin és folsav tartalma jelentős. Kétszer annyi cukrot tartalmaz a többihez képest. Sovány gyerekeknek.


Nyári étvágytalanság
A nagy melegben a kisbaba is ugyanúgy kevesebb ételt kíván, mint mi felnőttek. A csecsemők nyári étvágytalansága teljesen normális jelenség. Persze ilyenkor elkezdünk aggódni, hogy ha nem eszik a baba, talán hiánybetegségei lesznek. Semmi probléma nem lesz abból, ha nem eszik minden alkalommal a pici. Napközben kínáljuk tápláló folyadékokkal, anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, gyümölcspürékkel, tejpéppel. A tápláló folyadékokból minden szükséges fehérjét, vitamint, ásványi anyagot megkap a baba szervezete. A főzelékeket inkább a délutáni, esti órákban adjuk, amikor már hűvösebb van, és talán szívesebben elfogadja a „nehezebb” ételeket is.

HarmoNet tipp: Hova nő ez a gyerek! - Vajon mennyi hús és tej kell egy kisbabának?  >>

Szabályok nyaraláskor és a strandon:
 • Nagyon gyakran kínáljuk a picit innivalóval!
 • Legyen kéznél a pohár vagy a cumisüveg, hogy ha szomjas, elérje!
 • Legyen nálunk előre elkészített, megmosott, feldarabolt gyümölcs.
 • Tartózkodjunk a babával árnyékban, szellős helyen!
 • Fejét óvjuk sapkával!
 • Ha több időt tölt a napon a baba, adjunk rá pólót!
 • Óvjuk bőrét magas fényvédő faktorszámú és víztaszító naptejjel!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4240 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x