A daganatos beteg gyermekek. Komplex Táplálkozásélettani...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A daganatos beteg gyermekek. Komplex Táplálkozásélettani és Rehabilitációs Programjáról

A daganatos beteg gyermekek. Komplex Táplálkozásélettani és Rehabilitációs Programjáról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon az orvosok hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak minden évben. A betegség Magyarországon közel 100 gyerek halálát okozza évről évre. Jelenleg csaknem 2.500 gyermek szenved Magyarországon valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában. 


Rendezvénynaptár
A Magyar Gyermekonkológiai Hálózatról
Magyarországon 38 évvel ezelőtt, 1971-ben jött létre a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, amelynek fő célja, hogy összefogja az országban működő onkológiai és hematológiai betegeket ellátó intézményeket. Napjainkban a hálózat a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekonkológiai-Hematológiai Szekciójaként működik (GYOSZ). A GYOSZ központjait a budapesti, szegedi és pécsi egyetemi gyermekklinikák gyermekonkológiai és hematológiai osztályai, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológia, onkológiai Tanszéke, a BAZ Megyei Kórház Gyermekhematológiai, Onkológiai és Csontvelőtranszplantációs osztálya, a Vas Megyei Markusovszky Lajos Kórház gyermekonkológiai részlege, a Mohács Városi Kórház gyermekhemosztaziológiai részlege, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet csontvelőtranszplantációs osztálya, a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház gyermekhematológiai osztálya, valamint a Bakonyszűcsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona alkotják.

Miért fontos a daganatos beteg gyermekek klinikai táplálkozása?
Arról azonban keveset tudunk, hogy kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált. Sajnos az alultápláltság mértéke a benttartózkodás ideje alatt tovább nő, és az aktív kezelések idejére a daganatos betegségekkel küzdő gyermekek 36%-a súlyosan, 9%-a mérsékelten, 27%-uk pedig enyhén alultáplálttá válik. Ennek hátterében az áll, hogy a kemo vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez valamint a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. Ilyenkor a gyerekek teste, sejtjei gyakorlatilag éheznek. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek és orvosaiknak egyaránt. Ennek oka az, hogy a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők pedig az egészséges és mértéktartó táplálkozás helyett hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző gyereküket. Megdöbbentő tény, hogy a daganatos gyermekbetegségek tartós túlélőinek több, mint fele lesz túltáplált vagy elhízott, amely felnőtt korban szív és érrendszeri betegségek, és csontritkulás kialakulásához vezethet.

A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető, s nem utolsó sorban javul a gyermekek életminősége.

HarmoNet tipp: Sztárok a mellrák ellen >>

A Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) programról

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program immár, amelyet a Danone Kft. indított útjára, több mint egy évtizede segíti a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásának támogatását is. A program eddig 209 millió forinttal segítette a Gyermekonoklógiai Hálózat munkáját.

A program keretében útnak indított Klinikai Táplálkozási Program keretében, először a gyermekek tápláltsági állapotát mérik fel, majd követik ún. antropometriai mérések segítségével. Ennek a vizsgálatnak a keretében felveszik a gyermek anamnézisét, megvizsgálják az elmúlt 3-6 hónapban bekövetkezett nem szándékos fogyásának mértékét, a gyermek táplálkozási szokásait, étrendjét, gastrointestinalis tüneteit és a tápláltsági állapotát befolyásoló gyógyszereket, amelyeket a gyermek szed. A vizsgálatnak része a fizikális vizsgálat, a laborvizsgálatok, a testmagasság és a testtömeg mérés is. Ez utóbbi esetében azonban speciális mérési eljárások szükségesek, hiszen a gyermekeknél a tumor tömege akár a gyermek testtömegének 10%-át is elérheti. Mindezek alapján, a vizsgálati eredmények figyelembevételével és folyamatos nyomonkövetése mellett, a gyermekek egyedi fizikai szükségletei alapján kerül kialakításra a gyermekek étrendje, dietetikus szakemberek útmutatásai és pszichológusok segítségével. 

Az idén a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményei egy Oktatási Centrumot kívánnak létrehozni Bakonybélben. A centrum a gyermekonkológus szakemberek és a szülők egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni nemcsak a gyermek daganatos betegségek, de a beteg gyermekek kiegyensúlyozott klinikai táplálása terén is.

Kik támogatják a TEGY programot
A “Tegyünk együtt a gyermekekért” program az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, köztük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina és Galamb, azaz Galambos Péter. 

HarmoNet tipp:
Rák: Akkor sem hiszed el, amikor kimutatják... >>

A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. 
 
[ 4107 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x