Allergiagyógyszer - a beszerzés módja
Címlap / Szépség-Egészség / Allergiagyógyszer - a beszerzés módja

Allergiagyógyszer - a beszerzés módja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Július 1-től az allergiások számára nélkülözhetetlen antihisztaminok többsége már vény nélkül kapható a patikákban. A betegek számára azonban fontos információ, hogy az így vásárolt készítmények egy részére nem jár támogatás, recept nélkül, kizárólag teljes áron vásárolhatóak meg. 

A változásokkal kapcsolatban dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológusát kérdeztük.

Július közepével érkezik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény virágzásának kezdete. Ilyenkor jellemzően többen keresik fel a szakrendeléseket a kiújuló, vagy épp erősödő allergiás panaszok miatt?

- Az igazán felkészült allergiás betegek már a parlagfű virágzását megelőzően segítséget kérnek. Az idejében megkezdett gyógykezeléssel a szezonban jelentkező tünetek súlyossága és gyakorisága is csillapítható. Az allergiás betegek száma folyamatosan emelkedik, így valóban igaz, hogy ebben az időszakban évről-évre többen jelentkeznek panaszokkal.



Milyen változásokkal kell számolnia annak, aki július 1-e után szerzi be a szükséges készítményeket?

- Az egyik jelentős változás az ÁFA emelkedése, mely plusz 5 százalékkal növeli a készítmények árát. A másik fontos változás, hogy az orrspray-k és bizonyos antihisztamin készítmények továbbra is vénykötelesek, azonban az antihisztamin készítmények nagy része már vény nélkül is megvásárolható a patikákban. A vény nélkül kapható készítmények túlnyomó többsége recept ellenében sem élvez a jövőben biztosítói támogatást, azonban számos vény nélkül is kapható készítmény esetében ártól függően egy szezon alatt jelentős összeget takaríthatunk meg, ha receptre vásároljuk.

HarmoNet tipp: Allergiás vagy? Engedd, hogy csövet dugjanak az orrodba! Nem fáj! >>

Ezek szerint továbbra is megéri szakorvossal felíratnunk a szükséges gyógyszert?

- Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist. Receptektől függetlenül is szükséges tehát, hogy szezononként legalább egyszer a beteg konzultáljon kezelőorvosával. Amennyiben tehát recept nélküli készítményekkel kúráljuk magunkat szezonban nem csak, hogy nem segítjük az optimális, tünetmentes állapot elérését, de a gyógyszerek nagy részét is drágábban, teljes áron vásároljuk meg. 



Mennyibe kerül ma a parlagfű  szezon egy allergiás beteg számára?

- A hagyományos – antihisztamin, orrspray, orrcsepp- kúra összege havonta megközelítőleg 6000-7000 Ft. Egyre népszerűbb azonban az immunterápia, mely jelen helyzetben gyakorlatilag nem jelent több ráfordítást a beteg számára a hagyományos szerekhez képest. Ráadásul ez a kezelés nem gyógyszerrel történik. Parlagfű allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szintén hónapra lebontva 8000 Ft körüli összeg. Évente 4-6 hónap kezelés szükséges a pollenallergiásoknak.  Ez az összeg azonban csak 3-5 évig jelent megterhelést a beteg részére, a terápia végeztével 10-12 éves tünetmentes időszakot érünk el.

Orvost Keresek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x