Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének...
Címlap / Szépség-Egészség / Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének ápolása

Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének ápolása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Pocsék cipőben - esetleg a lábujjak közt pántos flip-flopban várni a nyarat? Ennek semmi értelme! A sarokrepesztő divatcsukák helyett a jó cipő, az érzékeny lábfejekre pedig a megelőzés a megoldás. Szakértői tanácsok a töredezett sarok ellen.  

Nem vagy egyedül! Nem csak Te nem tudod hordani a flip-flop papucsot!

Az emberek normális többsége nem szereti, ha a két lába ujja közt izgatja valami a bőrét
. Egy-egy vízhólyagnál nagyobb bajt is tud okozni az ilyen papucs, mivel a lábujjak között kialakuló sebek könnyen elfertőződhetnek nehezen gyógyuló orbáncot okozó baktériumokkal. Az efféle fertőzések a lábujjak közötti repedések, sebek körül gyakoribbak, mint a saroktájékon. A lábujjak közt kialakulhat sipoly, bőrkeményedés is. Aki tehát úgy érzi, hogy ez nem az ő divatja, helyesen gondolkodik!



Öröklött tényező

Az, hogy kinek mennyire szarusodik a bőr a sarkán, részben öröklés kérdése, s csak másodsorban az ápolásé. Aki erre hajlamos, jobban oda kell figyelnie. Fokozott szarusodás észlelhető elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőr nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve, pl., ahol a cipő nyom. Ugyanígy, ha a lábnak statikai problémái vannak, csontkinövés, bütyök vagy lúdtalp, akkor a terhelés nem az egészséges egyenletességgel oszlik meg a talpon, ami szintén hozzájárul a vérrel rosszabbul ellátott, szarusodásra hajlamosabb bőrfelületek elkülönüléséhez.

A jó cipő fél siker!

Természetesen a bőrkeményedések kialakulásában közrejátszik az is, milyen cipőt hordunk. Az érzékeny bőrűek cipője legyen különösen puha bőrből készült, párnázott talpú. Még alapvetőbb követelmény, hogy sehol se nyomjon. A betétes cipő csak akkor jó, ha teljesen a talphoz van szabva. A sarkat teljesen szabadon hagyó, pántos szandálokba biztosan nem izzad bele a láb, viszont könnyebben kiszárad, amit csak tetéz az a por és piszok, ami így akadálytalanul tapad rá a sarokra, tovább szárít, ezért aztán nagyon sokaknál elkerülhetetlen, hogy véresre repedjen a bőr. Aki örökölte a sarok kirepedezésére való hajlamot, legjobb, ha nem hord csúszda-szerű cipőket, kerüli a túl magas sarkokat.



HarmoNet tipp: Ápolt lábbal nyáridőben  >>

Tippek a sarok bőrének ápolásához, a szép lábfej megőrzéséhez:


  1. Ha csak lehet, pl. otthon, hordjunk pamut zoknit. Nyáron a zokni szintén előírás – még a szexuálisan lelombozó „titkok zokni” is jobb a semminél! Férfiaknak és nőknek egyaránt érvényes szabály az öltözködésben: mezítláb nincs elegáns ember!
     
  2. A berepedésre hajlamos lábra ne húzzunk több nap egymásután lapos talpú, nyitott szandált, papucsot, váltogassuk zárt sarokrészű cipővel, félig zárt szandállal.
     
  3. A lábat rendszeresen ki kell áztatni samponos, vagy speciálisan lábáztatásra való lábfürdős, fürdősós vízben és leszedni róla a bőrkeményedéseket habkővel vagy reszelővel. Segíthet egy kis bőrradír is- akár minden fürdésnél. (egyszerű sós radírozás, vagy őrölt növényi magvakból készült házi radírral is tökéletes eredményt érhetünk el!) 
     
  4. A lábáztatásra nagyszerű a krumpli főzővize, esetleg némi zsályával megbolondítva.
     
  5. Fürdés, lábmosás után legalább testápolóval, vagy még inkább kifejezetten lábápoló balzsammal bekenni a lábat. Vannak szaruoldó komponenst tartalmazó készítmények kifejezetten lábra.
     
  6. Fürdés és ápolókrémes bekenés után 1-2 órára célszerű zoknit – mégpedig fehér pamutzoknit - húzni, hogy a hatóanyagok jól beszívódhassanak.
     
  7. A már berepedt részekre fertőtlenítő és hámosító krémeket érdemes kenni, ilyen lehet a körömvirág kenőcs, vagy az aloés lábápoló balzsam.

     
  8. Azoknál, akiknél a bőrkeményedéseknek legalább egy része statikai problémákra is visszavezethető, érdemes azokat korrigálni, ez magyarul azt jelenti, hogy tartásjavító tornán, esetleg kiropraktőrnél tett látogatás után a járáson magán kell változtatni.
     
  9. Hordjunk lehetőleg kívül-belül bőrből készült cipőket, amik optimálisabban szellőznek a műbőr- és műanyagcipőknél, vagy válasszunk olyan műanyagokat, melyeket kifejezetten ezen célra fejlesztettek ki.
     
  10. A szakember által végzett talpmasszázs fokozza a vérkeringést és gátolja a vastag szaruréteg képződését. Talpmasszázst – frissítő jelleggel – a pedikűrös is alkalmazhat, nem csupán a talpmasszőr természetgyógyász.
     
  11. Ugyanilyen jótékony hatása van a testmozgásnak, az alkalmas futócipőben végzett futásnak, gyaloglásnak is.
     
  12. Krónikus esetben nem szégyen felkeresni a problémával a bőrgyógyászt, aki olyan patikában készített, speciális krémeket is fel tud írni, amelyek drogériákban nem kaphatók. Megelőzik a fertőzést - és egyáltalán a bőr berepedését -, segítik a sebgyógyulást.


HarmoNet tipp: Szex masszázs - a talpak erotikája lépésről lépésre! >>

A problémán nagyon sokat segíthet, ha folyamatosan járunk megfelelő képzettségű pedikűröshöz
és megfelelő minőségű cipőt viselünk, melyeket gyakran váltogatunk. A divatos cipőket hagyjuk az alkalmakra, a hétköznapokra két funkciós, elegáns, de elsősorban kényelmes cipőt válasszunk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 16461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x