Reggeli torokfájás, kaparó légutak - a szájszárazság
Címlap / Szépség-Egészség / Reggeli torokfájás, kaparó légutak - a szájszárazság

Reggeli torokfájás, kaparó légutak - a szájszárazság

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Tízből kilenc fogorvos szerint a szájszárazságban szenvedő betegek több gyógyszert szednek egyszerre. A probléma alapvetően egyszerű. A tünetek mégis sokszínűek és borzasztó kellemetlenek az érintettek számára. Kis gondból nagy bajok. Mit tehetsz?  

A fogorvosok mintegy kilencvenegy százaléka úgy véli, hogy a szájszárazságra panaszkodó páciensek egyszerre több gyógyszert szednek – derül ki az amerikai Általános Fogorvosi Akadémia (AGD) által végzett országos felmérésből. A szájszárazságot, vagyis xerostomiát, a nyálelválasztás csökkenése okozza. Az Egyesült Államok lakosságának körülbelül egynegyedét érinti, ami az emberek több mint 25 százalékát teszi ki a fogszuvasodás kockázatának. Az Általános Fogorvosi Akadémia július 8. és 12. között Baltimore-ban megrendezett 57. éves ülésén Cindy Kleinman Understanding the Oral-Systemic Connection: From Intensive Care to Long-term Care c. kurzusának keretében beszél a szájszárazsággal kapcsolatos tudnivalókról.

„A xerostomiás esetek száma jelentősen megemelkedett az utóbbi időben, mert az emberek egyre több gyógyszert szednek”
– nyilatkozta Kleinman. „Az általános fogorvosok jól látják ezt az irányvonalat praxisukban, ezért szeretnének a lehető legtöbbet megtudni erről a betegségről. Minél többet tudnak, annál hatékonyabban tudják diagnosztizálni és kezelni a betegeket.”


Raymond K. Martin szerint több mint 400 olyan vényre és vény nélkül kapható készítmény létezik, amelyek összefüggésbe hozhatók a szájszárazsággal. „Antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, vízhajtók, antihisztaminok, nyugtatók és túlérzékenység elleni szerek mind-mind hozzájárulhatnak a szájszárazság kialakulásához” – állítja Dr. Martin. „Azok, akik e gyógyszerek közül egyszerre többet is szednek, hajlamosabbak a betegségre.”

 

Az AGD felmérése alapján a betegek az állandó szomjúságot, étkezési, nyelési vagy beszéd nehezítettséget említik a leggyakoribb tünetekként. Szintén a szájszárazság tünete lehet a habos, nyúlós nyál, a nyelvirritáció, a szájüreg belső szöveteinek égő érzése, fájdalmas fekélyek és a dentin-túlérzékenység. A szájszárazságban szenvedők a nyál hiánya miatt idővel kiterjedt fogszuvasodást, fogvesztést vagy ínygyulladást tapasztalhatnak.

HarmoNet tipp: A szalmonella is édesszájú >>

A felmérésben részt vevő közel 500 általános fogorvos 89 százaléka véli úgy, hogy főként a vényre kapható gyógyszerek okozzák a szájszárazságot. A jelentősebb kórokok között az öregedést, a kiszáradást és a nyálmirigy-betegséget is megemlítették. Az AGD felméréséből a következők derültek ki:
  • A megkérdezettek körülbelül kétharmada nagyon súlyos betegségnek tartja a szájszárazságot, mivel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását;
  • A fogorvosok 68 százaléka szerint a betegek által leggyakrabban panaszolt tünet az állandó szomjúság; 44 százalékuk szerint a páciensek étkezési, nyelési vagy beszéd nehezítettségben szenvednek;
  • Több mint 92 százalék arról számolt be, hogy betegeik vízivással próbálják fokozni a nyálelválasztást; 58 százalék szerint a betegek vény nélkül kapható nyálpótló szereket szednek, cukormentes rágógumit rágnak, vagy cukorkát szopogatnak;
  • A megkérdezettek 60 százaléka veszi fontolóra egy beteg xerostomiával történő diagnosztizálását, miután a páciens a szájszárazság tüneteit mutatja.

A xerostomia számos betegség és állapot, köztük a HIV/AIDS, az Alzheimer-kór, a Sjögren-szindróma, az anémia, a reumás ízületi gyulladás, a magas vérnyomás, a diabétesz, a Parkinson-kór, a cisztás fibrózis, az agyérgörcs és a mumpsz mellékhatása is lehet. A szájszárazsággal bizonyos rákkezeléseket, idegkárosodásokat, a kiszáradást, a dohányzást és a dohányrágást is összefüggésbe hozzák.


„A betegség szubjektív természete miatt nem mindig egyszerű kimutatni a xerostomiát”
Gigi Meinecke fogorvos. „Ezért olyan fontos, hogy a betegek megbeszéljék tüneteiket fogorvosukkal, még akkor is, ha a fogorvosi kezelés napján esetleg nem is tapasztalják azokat.”

Az AGD számos olyan tevékenységet ajánl a betegeknek, amelyekkel a szájszárazság enyhíthető:
  • Mossunk fogat és használjunk fogselymet naponta kétszer.
  • Rágjunk cukormentes rágót, vagy szopogassunk nem citrus ízesítésű illetve savanyú, cukormentes cukorkát.
  • Igyunk sok vizet.
  • A fogaink védelme érdekében használjunk fluoridos fogkrémet.
  • Használjunk vény nélkül kapható nyálpótló készítményeket.
  • Kerüljük az alkohol és a koffein fogyasztását.
  • Kerüljük a dohányzást.
  • Kerüljük a túlságosan sós ételeket.
  • Kerüljük a citrus gyümölcslevek (pl. narancslé, grépfrútlé, paradicsomlé) fogyasztását.
  • Kerüljük a száraz ételeket (pl. pirítós, keksz)
  • Amilyen gyakran csak lehet, ne a szánkon, hanem az orrunkon keresztül lélegezzünk.
  • Rendszeresen használjunk hidratáló krémet az ajkunkra.
  • Alvás közben működtessünk párásító gépet a hálószobánkban.
  • Rendszeresen látogassuk meg fogorvosunkat.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19842 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x