Intelligens folyadékfogyasztás - a kiszáradás megelőzése...
Címlap / Szépség-Egészség / Intelligens folyadékfogyasztás - a kiszáradás megelőzése kánikulában

Intelligens folyadékfogyasztás - a kiszáradás megelőzése kánikulában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Kék Bolygó, a négy alapelem egyike, Archimédesz törvénye. Sok-sok tudást, ismeretet halmoztunk már fel lételemünkről, a vízről, a mindennapokban mégis gyakran megfeledkezünk róla. Az alapvető higiénia kelléke, nemcsak nélkülözhetetlen számunkra, de szépségünk megőrzéséhez is szükséges.  

A víz az emberi testben

A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb része vízből áll, amelynek aránya az életkor előrehaladtával egyre csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60-70% vizet tartalmaz, míg az idős szervezetben akár 50%-ra is lecsökkenhet. Ennek a vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel. Ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a szilárd táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.



Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik, és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcsere-termékeket is felveszi, és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet. 


Folyadékfogyasztás napról napra

Aki folyamatos idő-  és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének "karbantartásával", szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A tiszta eredetű természetes víz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére. A tiszta víz nem mellékesen kalóriamentes is, hozzá képest az egyéb italféleségek kalóriatartalma magas. Csak néhány példa:

  • 1 pohár (0,2 l) pezsgő - 166 kcal/694 kJ
  • 1 pohár tej (3,5 %) - 160 kcal/669 kJ
  • 1 pohár (0,2 l) fehérbor - 159 kcal/660 kJ
  • 1 pohár (0,33 l) sör - 142 kcal/593 kJ
  • 1 pohár (0,25 l) narancslé - 123 kcal/512 kJ
  • 1 pohár (3 cl) konyak - 75 kcal/308 kJ
  • 1 pohár paradicsomlé - 42 kcal/177 kJ

Az ivás több mint szomjoltás: kortyonként igyunk, élvezve az elfogyasztott ital minden cseppjét! 



Sportolás és szomjoltás

Sportolás vagy más intenzív fizikai megterhelés közben sok folyadékot vesztünk és a folyadékvesztés során igen sok ásványi anyag és nyomelem is távozik szervezetünkből. Néhány százalék folyadékveszteség már a víz pótlását teszi szükségessé, aminek elmulasztása estén akár izomgörcs, hányinger is felléphet és nő a fáradékonyság. Sportolás előtt töltsük fel folyadék-háztartásunkat, fogyasszunk el körülbelül fél liter vizet, fél óra alatt elosztva. Az igénybevétel közben és után igyunk negyedóránként egy-egy pohár vizet.

Így gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről

  • Ne várjuk meg, amíg a szervezet szomjúságot jelez, ez már a dehidratáltság jele!
  • Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat!
  • Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára!
  • Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy frissítő pohár víz elfogyasztására!
  • Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz!

 
 

Szépüljünk vízzel!

A vizet ősidők óta használják szépítőszerként, a hidratálás fontos része a bőrápolásnak. A szemek mély karikássága, a bőr tónustalansága, a tényleges életkornál petyhüdtebb arcbőr, a súlyosbodó cellulitisz - ezek mögött sokszor a kevés folyadék fogyasztása áll. A bőr szempontjából is a víz az egyik legfontosabb anyag, hiszen valamennyi rétegében létfontosságú a szerepe. Ha a bőr minden rétegében optimális a víztartalom, akkor annak felszíne bársonyos, sima tapintású, így az irha, a bőralja is rugalmas: a bőr tökéletesen hidratált, színe üde és hamvas lesz. 

Az optimális folyadékfogyasztás napi 2-3 liter - ez a mennyiség független az évszaktól, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és a levegő nedvességtartalmától. Ha nem iszunk eleget, a szervezet a vízben gazdag, laza kötőszövetből vonja el a folyadékot. Bőrünk 60-70%-át víz alkotja, rajta keresztül mindennap elveszítjük testünk folyadékmennyiségének 30%-át. A szépség, és nem utolsó sorban az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen tehát a bőséges folyadékbevitel.



A folyadéknak a méregtelenítésben, a salakanyag kiürülésében játszott fontos szerepe sem utolsó szempont! Ha nem iszunk eleget, annak nem csak bőrünk látja kárát. A folyadékhiány számos más tünetet generál: kiszáradunk, agresszívebbek leszünk, szédülünk, remeg a lábunk, gyengeséget érzünk, fáj a fejünk. Minden porcikánk érzi, megsínyli a víz hiányát.  

Ma már azt is tudjuk, hogy a bőr öregedése összefügg a kötőszövet víztartalmának megfogyatkozásával.
A bőr nedvességtartalma a természetes olajok, a víz, a természetes hidratálófaktor pontos arányától függ. Minden bőrnek, zsírosnak, száraznak, érzékenynek egyaránt szüksége van hidratálásra. A stressz és a környezeti ártalmak csökkentik az önvédelmi képességét. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett a bőrtípusunknak megfelelő krémek, testápolók vagy akár tusfürdők rendszeres használatával is lassíthatjuk a bőr öregedését, ráncosodását. A hidratáló készítmények javítják a bőr ellenálló képességét, biztosítják a nedvességet a belső rétegek számára, fokozzák a bőr vízmegkötő képességét és egyensúlyban tartják a bőr természetes vízháztartását.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6154 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x