Berögződések és beidegződések hálójában
Címlap / Szépség-Egészség / Berögződések és beidegződések hálójában

Berögződések és beidegződések hálójában

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Mindannyiunknak van olyan kevéssé egészséges, vagy egyenesen veszélyes szokásunk, melyek éveket vehetnek el az életünkből. A legtöbbjük közismert az orvosok és egészségügyi dolgozók folyamatos figyelmeztetésének köszönhetően, mint pl. a dohányzás és a helytelen táplálkozás. Az olyanok, mint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, vagy a védőoltások kihagyása már kevésbé nyilvánvalóak. 

Míg a körülmények, a motiválatlanság vagy a támogatás hiánya a legjobb igyekezetünket is hátráltathatják, a remény megmaradt. Az American Journal of Medicine-ben nemrég megjelent tanulmány szerint az emberek nagy része képes sikeresen beilleszteni az életébe az egészséges életmódot és szokásokat felnőtt korban is.

A rossz szokások mélyén
A tanulmány 15 708 felnőttet vizsgált, 45-64 év közöttieket. A résztvevők több mint 8 %-a kezdett bele a legalább napi 5 alkalommal történő zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a heti legalább 2,5 órás testedzésbe, megőrizték súlyukat és leszoktak a dohányzásról.

Dr. Dana E. King, a tanulmány társszerzője, a Dél-Karolina Egyetem Orvosi Karának családorvostani tanszékvezetője szerint ez a négy jó szokás a jó egészség négy alappillére. A tanulmány is bizonyította tézisét: akik változtattak az életmódjukon, azok körében csökkent a halálozás és a szívbetegségek kockázata. "Nem könnyű változtatni, a környezetünk pedig egyáltalán nem bátorító, ugyanakkor számos előnyünk származik belőle.” – mondta King.


A rossz szokások ára

A dohányzás és a jelentős elhízás különösen veszélyesek, mivel számos betegséggel hozzák őket összefüggésbe, többek között a rákkal és a szívbetegségekkel. Ráadásul sokba is kerülnek a társadalombiztosítás számára. A dohányzás miatt 96 milliárd dollárral, az elhízás miatt kb. 90 milliárd dollárral lesz soványabb a kassza. Az Amerikai Egészségügyért, valamint a Robert Wood Johnson Alapítvány jelentése szerint 2006 és 2008 között 23 amerikai államban nőtt az elhízottak száma. Míg az egészségügyi dolgozók fő célpontja a dohányzás és az elhízás, a betegek más módokon is javíthatják egészségi állapotukat. Mary Jean Schumann nővér, az Amerikai Nővérszövetség vezetője elmondta, hogy a védőoltások költséghatékonyak és elősegítik a tökéletes egészségmegőrzést. Több mint húszféle betegség előzhető meg oltással, pl. a hepatitis-B, a torokgyík, a mumpsz és az influenza. Egy non-profit szervezet, a Nemzeti Fertőző Betegségek Alapítványa felmérést végzett, és kiderült, hogy csak kevesen tudják, melyek a felnőttek számára javasolt védőoltások, és csak az emberek fele tudja, hogyan terjednek a védőoltással megelőzhető betegségek.

HarmoNet tipp: Ha a kismama dohányzik >>

Az egyszerű kockázatos viselkedési formák, mint pl. a sisak nélküli biciklizés, vagy az, ha nem csatoljuk be a biztonsági övet, kevésbé részletezett rossz szokások. "Az emberek nem tekintik egészséggel kapcsolatos viselkedésformáknak ezeket, pedig erről van szó.” – mondta Schumann, aki már számos olyan baleset áldozatát kezelte a sürgősségi részlegben, melyeket meg lehetett volna előzni.A viselkedés megváltoztatása

Habár a józan paraszti ész azt sugallja, hogy az egészségtelen választások rossz következményekkel járhatnak, az emberek nehezen kapcsolják össze a kettőt. Ha pedig ez sikerül is, a rossz beidegződéseket nehéz kiirtani. "Az embereket jó szándék vezérli, de nehezen változtatnak.” – mondta Suzanne Havala Hobbs, az Észak-Karolina Egyetem Gillings Világ-közegészségügyi Karának klinikai adjunktusa. A dinamikát olyan faktorok kombinációjának tulajdonítja, mint a városi és vidéki infrastruktúra melyek nem segítik elő a testmozgást; a fatalizmus, mely megakadályozza a reménytelennek látszó küzdelmek megvívását; a család és a barátok támogatásának hiánya. Míg az egyének nem szólhatnak bele a városrendezésbe, a másik kettő csak rajtuk múlik. A fogyáshoz remek motiváció lehet az élvezetes testmozgás végzése az unalmas edzőtermi izzadás helyett. A szeretteink támogatása szintén a stratégia nélkülözhetetlen része, hiszen a leszokást vagy a fogyást családi üggyé teheti, ahelyett, hogy egyedül küszködnénk.

HarmoNet tipp: Elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fehérjehiány - egy növény minderre Isten patikájából>>

A taktikák ellenére néhányan kevesebb kihívással néznek szembe, mint mások. Dr. King tanulmányában a krónikus betegségre hajlamos emberek nem igyekeztek jobban változtatni. „Meg kell találnunk az igazi motiváló erőt, mivel az egészség javítása a legtöbbek számára elérhető. Az órát vissza lehet forgatni.”

Medipress
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x