A vallásos áhítat gyógynövénye: a tömjén
Címlap / Szépség-Egészség / A vallásos áhítat gyógynövénye: a tömjén

A vallásos áhítat gyógynövénye: a tömjén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az ókori Egyiptomba az arábiai és a szomáli tengerpartról vittek tömjént termő fákat, mivel ott a vallási szertartásokon - pl. Amon-Ré napisten kultikus képe előtt naponta áldozva - a tömjénnek kiemelkedő szerepe volt. A halotti szertartásokon az elhunyt lelkének a lánggal való mennybeemelkedését jelképezte. Tömjént használtak a kellemetlen szagok, a rossz szellemek ellen, de az istenek jelenlétének kinyilvánítására is. 

Közismert név: Tömjén, Salai guggul (H), Olibanum fa

Szanszkritnév:Shallaki,Kapitthaparni, Konkanadhoopam
Latin név: Boswellia serrata – Resina (Burseraceae)


Tömjén, más néven OLIBANUM, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó tömjénfák mézgás gyantája; a fakéreg bemetszésével nyerik ki. Szárítás után hevítve aromás gőzöket fejleszt; ősidők óta a vallási szertartások kelléke.

Eredet
Az ókori Egyiptomba az arábiai és a szomáli tengerpartról vittek tömjént termő fákat, mivel ott a vallási szertartásokon - például Amon-Ré napisten kultikus képe előtt naponta - a tömjénnek kiemelkedő szerepe volt. A halotti szertartásokon azt jelképezte, hogy az elhunyt lelke a lánggal emelkedik fel a mennybe. Tömjént használtak a kellemetlen szagok ellensúlyozására, a rossz szellemek elűzésére, az istenek jelenlétének kinyilvánítására (az illat az istenek jellemzője volt), valamint az istenek dicsőítésére. Babilóniában is elterjedt a tömjénnel füstölés mint a vallási szertartások része. Izrael még a babilóni fogság (Kr. e. 586-538) előtt átvette a használatát, és csodatevő hatást tulajdonított neki. Később, a Kr. e. V. században külön oltárt állítottak a tömjénáldozatoknak. Ma már a tömjénnek nincs semmiféle szerepe a zsidó istentiszteletben.

Vallásos tisztelet Indiában
A hinduk, főként a Siva-hívők templomi és otthoni áldozataikhoz égetnek tömjént, a buddhisták ünnepeiken, a beavatási és napi rítusaikon. Kínában az ünnepeken, a felvonulásokon füstöltek tömjénnel az ősök és a házi istenek tiszteletére. Japánban a sintoista szertartások része lett a tömjénégetés.

HarmoNet tipp: További különleges gyógynövények >>

Az ókori Görögországban a Kr. e. VIII. századtól égettek fát és gyantát felajánlásul az isteneknek és védekezésül a démonok ellen, e gyakorlatot az orphikusok is átvették. Rómában az illatos fákat Keletről hozott tömjénnel váltották fel, amely fontos lett a közösségi és a magánáldozásoknál, de a császárkultuszban is.

Kereszténység
A keresztényegyház a Kr. u. IV. században az úrvacsorán kezdte bevezetni a tömjént, azt jelképezve ezzel, hogy a hívek imái felszállnak Istenhez. A középkor előtt Keleten gyakrabban használták a tömjént, mint Nyugaton. A reformáció után az anglikánok csak szórványosan alkalmazták, de a XIX. században az oxfordi mozgalom hatására újra elterjedt a használata. A katolikus egyház keleti és nyugati rítusában folyamatosan megmaradt a tömjénezés az istentiszteletek és a körmenetek alkalmával. Leginkább azonban a keleti ortodoxia liturgikus gyakorlatában élt tovább.

Eredetileg a fenyőtömjént és a mirhát használták tömjénezésre illatos fákkal és fakéreggel, magokkal, gyökerekkel és virágokkal együtt. Az ókori zsidók istentiszteleti tömjénje fenyőtömjén, sztóraxbalzsam és gumigyanta keveréke volt, amelyet sóval tartósítottak. A XVII-XVIII. században a természetes anyagokat kezdték felváltani a vegy- és az illatszerek, s azóta is folytatódik a szintetikus anyagok felhasználása a tömjéngyártásban.

Kuriózum: Fenyőtömjén
aromás mézgagyanta, melynek illóolaját kultikus szertartásokban és a gyógyításban egykor nagyra értékelték; ma is fontos tömjéngyanta. A fenyőtömjént a Burseraceae családnak a Boswellia nemzetségbe tartozó fajaiból nyerik, különösen a Szomáliában és az Arab-félsziget déli részén (Hadramaut vidékén) termő B. Frereana, B. bhaw-dajiana és B. carteri fajokból. A fák kérgén ejtett bemetszésekből kiszivárgó, tejszerű fenyőtömjén a levegővel érintkezve megszilárdul.

A fenyőtömjént az ókori Egyiptomban vallási szertartásokban használták. A zsidóknál a szentély tömjénfüstjét részben fenyőtömjénből nyerték, és Mózes öt könyve is gyakran említi. Idősebb Plinius leírja, milyen a jó minőségű fenyőtömjén, és a bürökmérgezés ellenszeréül ajánlja. Avicenna szerint sok testi bajra gyógyír. Kínában - és keleten másutt is - belsőleg és külsőleg egyaránt használták gyógyszerként. Mindezek ellenére a modern nyugati orvostudomány szerint semmilyen különleges gyógyító hatása nincs. Ma a fenyőtömjént tömjénként, füstölőszerekben és illatszerek fixálójaként alkalmazzák. A megszilárdult mézgagyantából gyártják a terpentinolajszeszt

A tömjén kétfajta energetizáló hatással rendelkezik, mivel egyben hevítő és hűtő ereje is van. Hevítő gyógynövény, mert serkenti a vérkeringést, és ugyanakkor hűtő is, mert gyulladáscsökkentő hatást is eredményez. A tömjén már réges-rég óta kapcsolatba hozható a lelkiséggel és a vallásos szertartásokkal. Pszichiátriai és különféle mentális állapotok kezelésére is alkalmazzák.

 
Összetevők
Triterpének – A és B tömjénsav
Cukorfélék – arabinóz, arábikum sav
Illóolajok – basszorin, pinén, dipentén

Gyógyhatások
Fájdalomcsillapító szer, koleszterinszint csökkentő, reuma elleni szer, gyulladáscsökkentő, havi vérzést elősegítő szer, görcsoldó szer.

Indikációk és fájdalom
A tömjén kiváló hatással van mindennemű fájdalomra, különösképpen pedig az ízületi gyulladásos vagy sérülések utáni kezeléseknél, amelyek során gyulladás és eltömődés lép fel. Hathatós gyógyszer a megfázás és izzadás okozta ízületi fájdalmakra és duzzanatokra. Ezen felül a tömjén még a szétáradó levegő (vyana vayu) keringetésében is részt vesz, amely kitisztítja a szervezetből a mérgező amát, és ezzel tulajdonképpen szabaddá teszi az eldugult csatornákat (srotarodha). Arra is használják, hogy előmozdítsa a sebek, horzsolások gyors hegesedését és a törött csontok mielőbbi összeforrását – mindezt a vérkeringést serkentő és sarjadzást (granuláció) elősegítő hatásai idézik elő.

Gyulladásokra
A tömjén felettébb hasznos gyógynövény a gyulladásos betegségek kezelése során, specifikusan a csuklók, ízületek, a tüdő, a gyomor- és bélrendszer, valamint a bőr esetében. Speciális ellenszer még a csont-ízületigyulladás és az ízületi csúz, az asztma, a hörghurut, a vastagbélgyulladás és a pikkelysömör (Crohn-betegség) kezelésére, hiszen ezeknél a kapha dósa rendellenes működése krónikus, amely eldugulást és pangást okoz bármelyik csatornában vagy szövetben. A fenn említett betegségek kezelésére használjunk inkább tömjént a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) helyett. Az előbbiekben leírt kedvező hatást a tömjénsav váltja ki, mert lecsökkenti a leukotriének (a tüdőben levő gyulladásos immunsejtek által az asztmás roham alatt felszabadított gyulladáskeltő anyagok) által okozott fájdalom és a gyulladás hatását úgy, hogy megakadályozza az 5-lipoxigenáz enzim termelődését.

Nőgyógyászat: Kitűnik hatása a rostdaganatok (fibrómák), ciszták, rögösödés és alvadás okozta menstruációs fájdalmak, valamint az alhasban (apanakshetra) és méhben eltömődés miatt fellépő fájdalmak kezelésében.
Szaporodás: A tömjén egy specifikus gyógynövény az impotencia és a nemi gyengeség kezelésére; alkalmazása elősegíti a hímvessző vérrel való feltöltődését, így megkönnyíti az erekciót.

Koleszterin: A gyógynövény hatására lecsökken a vér LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintje; ezenfelül kitisztítja az amát a vérből.
Mentális hatás: A tömjén használatával az elme kitárul, kinyílik; valamint azt tartják róla, hogy különleges hatással van az ajna chakrára, az emberi test lelki központjára, amely az agyalapi miriggyel (hipofízissel) és a hipotalamusszal áll kapcsolatban. A tömjénből készült illóolaj kifejezetten megfelelő, hogy elérjük ezt a hatást.

Kombinációk

  • Guggul, illatos mirhafű, kurkuma – gyulladásos és ízületi gyulladásos megbetegedések esetében használják, túlfokozott kapha és váta működésnél. Emellett ezt a gyógynövény kombinációt használják még a magas koleszterinszint kezelésére is.
  • Gokshura, Ashwagandha, Bala – a férfiak szexuális jellegű problémáinak kezelése során alkalmazzák.
  • Shatavari, rózsa, pórsáfrány – a menstruációs fájdalmak, a rostdaganatok (fibrómák) és ciszták kezelésében segít.

Kontraindikációk
Alkalmazása terhesség idején fokozott elővigyázatosságot igényel a tömjén erőteljes ’mozgékony’ tulajdonsága miatt. A pitta prakriti (a prakriti a születéskori alkatot jelöli, vagyis ebben az esetben a pitta dósa dominanciájáról van szó) esetében kis mennyiségben alkalmazzuk, valamint hasonlóképpen gyenge emésztés esetén is, mivel gyomorbántalom léphet fel a szervezetben.

Biztonsági előírások

Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.
Adagolás: 3 – 9 g/nap dekokciós eljárással készült főzet esetében, illetve 3 x 250-750 mg/nap, az 1:4 arányban elkészített sűrítmény esetében.

További fontos tudnivalók

  • A tömjén egy középméretű, lágyszárú növény, amely legfeljebb 10 méter magasra nő meg.
  • A legjobb minőségű tömjén India száraz területeiről származik, különösképpen Rajasthan és Gujarat államokból, amit az év legszárazabb időszakában gyűjtenek össze.
  • A gyantát a faágakból választják ki.
  • A dekokciós eljárások során alkalmazott tömjén íze igencsak visszataszító.
  • A tömjén magas gyanta tartalma miatt a növényből nyert tinktúrának 90%-os alkoholtartalommal kell rendelkeznie.
  • Ha tinktúraként alkalmazzák mindenképpen érdemes 10% igazi édesgyökeret, mint szaponint hozzáadni, mivel az édesgyökér szuszpenziós adalékként hat és megakadályozza a lecsapódást és csökkenti a tömjén fanyar ízét.

Kipróbálnád a világ legfinomabb és legegészségesebb ételeit? Gyógyító fűszerekkel, roboráló ételek. VegaFOOD, mi is ezt esszük (már jó ideje)!

VegaFOOD >>


(Képek: piqs.de, VegaFOOD)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 15774 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x