Napraforgó, a prosztata- és vérnyomás védő
Címlap / Szépség-Egészség / Napraforgó, a prosztata- és vérnyomás védő

Napraforgó, a prosztata- és vérnyomás védő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

A focidrukkerek mindennél jobban ismerik ennek a növénynek a magját, hiszen a lelátókról tonnányi szotyihéjat sepernek fel egy-egy mérkőzés után. Ám a természetgyógyászok is előszeretettel ajánlják, hiszen egészségünket védi nem csak a napraforgó magja, de virág-főzete is. 

Ha a fenti tézis igaz, akkor minden focidrukker egészséges kell hogy egyen?
Ha ennyire lebutítva nem is igaz a képlet, de egy angol kutatás szerint az egészen biztos, hogy férfias potenciájukat sokkal tovább őrzik. Azok a törzsszurkolók, akik elsősorban napraforgó- és tökmagvakat rágcsálnak a meccs feszültségét levezetendő, jóval férfiasabbak, erősebb érrendszerűek maradnak, mint azok a társaik, akik sört, vagy más alkoholt, esetleg pattogatott kukoricát, vagy édességet fogyasztanak. Ráadásul a szotyi olcsóbb is.

Görög szerelmi sztori és a növény
Nevét a görög mitológiából eredeztetik. A történet szerint egy fiatal és gyönyörű lány, Clytia , beleszeretett a Napistenbe, Heliosba. A gőgős isten azonban nem viszonozta érzelmét. Clytia fájdalmas szerelme csillapíthatatlan volt, ezért mást sem tett, csak naphosszat a Napistent figyelte, míg végül bánatában Heliantusszá, vagyis napraforgóvá vált. Így, ahogy életében, virág létében is már örökké a Nap felé fordulhat.

A napraforgó  mint spirituális jelkép
Tányérjában a magok parabolikus spirál alakban rendeződnek. A fent és lent elvét jeleníti meg ez a növény, mely – a hermetikus mágia alapképlete. A tükör és a tükröződés, a nap és a napraforgó a férfi princípium maga. A heliocentrikus vagyis a nap központú világképben a középpont felé fordulást, az önkeresést a középpontból kifelé és egyszerre a középpont felé irányuló mozgást, is megjeleníti.


Népies nevei még: szotyola, tányérvirág, forgó

Maga a növény a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves növény. Termesztett, a XVI. században került Amerikából Európába. A növény nem csupán a hazai legfontosabb zsiradék forrásunk- a híres napraforgó étolaj formájában, de sárga színanyagot is állítanak elő belőle. A növény magjából hideg úton kipréselt zsíros olaj értékes hatóanyagokat tartalmaz. Ilyenek a linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.

Nem csupán a magja ehető, hanem csírája is. A napraforgó-csíra ugyanis jó D- és B-vitamin forrás, és ásványi anyagokban - kálium, kalcium és vas - gazdag.

Ha gyógynövény teaként szeretnék fogyasztani, akkor a növény friss, nyelv alakú, élénksárga színű karimavirágait - nyelves virágok - kell gyűjteni. A gyűjtés ideje a nyári hónapokra, július-augusztusra esik. Poros utak mentén ne gyűjtsük! Ezek a virágok diterpéneket, triterpénszaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak.

A napraforgó szirmaiban rejlő hatóanyagok alkalmasak a magas vérnyomás kezelésére, valamint hatásosak nyugtató és lázcsillapítóként is. Ha teát készítünk, forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le.

Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet.

HarmoNet tipp: Fűszeres Napraforgókrém >>

A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.
A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Kép: Van Gogh – Napraforgók, Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10653 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x