Fitt uzsonnát a lurkóknak - 3 könnyű kenyérféle házilag...
Címlap / Szépség-Egészség / Fitt uzsonnát a lurkóknak - 3 könnyű kenyérféle házilag

Fitt uzsonnát a lurkóknak - 3 könnyű kenyérféle házilag

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

A gyermek étkezésére kiemelt figyelmet kell fordítanunk ősszel, a napfény, az időjárás, a hőmérséklet változása, és a szocializációs körülmények, óvoda, iskola, beszoktatás, váltása miatt. Ilyenkor a gyermeknek még több rostra, nyomelemre, és vitaminra van szüksége. A laktató és mégis erőt adó ételek a gabonák, ám nem mindegy, milyen pékáruhoz jut a gyermek. 3 könnyű kenyérféle receptje, gyorsan elkészíthető variációk tudatos szülőknek! 

1. Puri
Vagyis kerek. Mert ezt jelenti a neve. Na, jó ezek itt a képen kicsit ovális formájúak, de csak azért, mert így tudjuk csomagolni, szóval így belefér a dobozba. Végtelen féle puri van, mert lehet sok mindent keverni a tésztájába… Persze akkor meg már nem puri a neve, de erről majd egy következő alkalommal…
Ez itt egy alap puri, aminek miután megismerkedtél az elkészítésével, csak a fantáziád szab határt…

A puri a legjobb, könnyen fogható és majszolható kenyérke, jó rágcsa a babáknak is!

Hozzávalók:

  • 50dkg teljes kiőrlésű liszt
  • Ha nincs, akkor jó finom liszt is, csak tegyél bele 15dkg búzakorpát…
  • 1 csipet só
  • 3 evk ghee, vagy olaj Kb 2dl langyos víz :) 
Elkészítés:
Fogod a lisztet, elkevered a sóval, majd hozzá teszed a gheet és elkezded gyúrni, úgy, hogy lassan adagolsz hozzá vizet… Azért kb 2dl, mert mindig más mennyiségű kell ez utóbbiból, attól függően, hogy milyen a liszt minősége, ami meg függ évszaktól, éghajlattól, származási helytől, a búza fajtájától stb…
Szóval míg egy jól formálható keményebb tésztát nem kapsz, ami fényes és már nem ragad a kezedhez, addig kell adagolnod a vizet, meg addig kell birkóznod vele...
Utána pingpong labda méretű golyókat formálsz belőle, majd ezt szép kerekre nyújtod, úgy 2-3mm vastagságú, lepénykéket formálsz belőle

Aztán gheeben, vagy olajban, vagy pálma zsírban stb, kisütöd őket, méghozzá oly módon, hogy a minél forróbb zsiradékba kell beledobnod, a sütő kanállal lent kell tartanod az edény alján, míg fel nem fújódik és akkor feljön a felszínre, fordítasz egyet rajta, hogy mind a két fele megsüljön és mikor mindenütt aranybarna akkor kész…
Általában subji mellé, vagy bármi máshoz, kísérőnek ajánljuk…
Tipp:
Tehetsz a tésztába mákot, szezámmagot és akkor még komolyabb lesz...
25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 150 ml forró víz, 2 kk. só, 2-3 ek. olvasztott vaj, 15 kk. vaj a tetejére


HarmoNet tipp: Még több recept érdekelne? >>

2. Chapati - csapáti
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 150 ml forró víz, 2 kk. só, 2-3 ek. olvasztott vaj, 15 kk. vaj a tetejére

Finom ropogós lepény, tinik kedvence lehet, de apának is hagyjatok!
A sót elkeverjük a liszttel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes lesz. Fél órát pihentetjük. 15 gombócot gyúrunk belőle és 15 db 14 cm átmérőjű vékony lepényt nyújtunk belőle. Az első lepényt felforrósított palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínen apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva erős nyílt lángra helyezzük, majd mikor labdaszerűen felfújódott megfordítjuk, és még 5 másodpercig sütjük.
A kész csapátit olvasztott vajjal megkenjük, és egymásra halmozzuk.
(A leadképen látható!)

3. Tönkölykenyér
Hozzávalók:
500g teljes kiörlés? tönköly liszt
300ml langyos víz
1 tk. himalaja, vagy tengeri só
1 kocka élesztő
1 tk. méz vagy nádcukor
2 ek. olivaolajElkészítése:

Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel megfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olivaolajat, és keverővel sima tésztává dolgozzuk össze. Nagyon finom fitt kenyér, másnap reggelre, tízórainak is tökéletes sajttal, zöldségekkel, lekvárral.

30 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük
2 gömböt formálunk belőle, belisztezzük
20 percig kivajazott formában kelesztjük majd éles késsel a tetejét bevágjuk
40 percig 220°-nál sütjük

Megkóstolnád a legfinomabb élesztőmentes kenyérféléket, esetleg valamilyen ízes szószba mártanád? Egészséges ételek, nem csak indiai konyha szerelmeseinek! VegaFOOD – mi is ezt esszük, szeretjük, próbáld ki!

VegaFOOD >>
 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4300 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x