Folytonos fáradtság, aluszékonyság, feszültség? Betegség...
Címlap / Szépség-Egészség / Folytonos fáradtság, aluszékonyság, feszültség? Betegség lehet a háttérben! (Teszttel!)

Folytonos fáradtság, aluszékonyság, feszültség? Betegség lehet a háttérben! (Teszttel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást. A valóság azonban az, hogy a legkiválóbb fogyókúra és edzésprogram sem hozhat látványos változást, ha azt a hormonális folyamatok gátolják.  

Hiába alszunk akár napi 10 órát, pajzsmirigy alulműködés esetén napközben folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Megfelelő kezelés hiányában túlműködése mellett pedig továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők gyakori problémája a tünetekből fakadó rossz közérzet. A fel nem ismert betegség szerteágazó tünetei: az állandó fáradtságérzet, idegesség, vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre. Az idejében felismert betegség segíti a panaszok megszüntetését és segítségével megelőzhető a beteg állapotromlása is.

Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korára a nők 17 százalékának alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, és legtöbbjük nem is tud róla.





A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk.
Az általa termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésért. A szervi eltéréseket, különböző fájdalmakat a legtöbb esetben magunk is felismerjük, így könnyen fordulunk a megfelelő szakorvoshoz. A hormonális rendszerben keletkezett változások azonban olyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű
. - magyarázza prof. Balázs Csaba, endokrinológusa.

HarmoNet tipp: Ha a lélek kimerül és a test jelez - tanuljuk meg kezelni a stresszt! >>

A pajzsmirigy működésében keletkezett zavarok sok esetben félrevezetőek lehetnek. Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a lelki panaszok (pánik tünetek, depresszió), elhízás. A szülések  10-17%-ában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy gyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tüneteit ritkán észlelik: erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak. 

Vizsgálatok, melyek a pontos diagnózist segítik

A tünetek hátterében álló  okok feltárása több módon történhet.
A pajzsmirigy problémák számos tünetet produkálhatnak, melyek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. A vizsgálat során éppen ezért elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata.

 
 A pajzsmirigy tapintása

Vérvizsgálat
A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4  szintek  meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben  az orvos feladata. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, a szedett gyógyszerektől is. Fontos, hogy a terhesség egyes szakaszaiban az értékek eltérőek. Ki kell emelni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO-, a thyreoglobulin – és a TSH receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

HarmoNet tipp: Magas vérnyomás-, cukorszint, elhízás - a metabolikus szindróma >>

Ultrahang

A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat.A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A képalkotó eljárások között az izotópos módszerek mellett az  ultrahang (UH)  a legelterjedtebb. Segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes, gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. A vizsgálat alkalmas arra, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat  jó vagy rosszindulatúságát.

Az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak. 
 
 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 49482 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x