Bőröd barátja: olajos magvak a mindennapi étkezésben (Receptötletekkel!)...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Bőröd barátja: olajos magvak a mindennapi étkezésben (Receptötletekkel!)

Bőröd barátja: olajos magvak a mindennapi étkezésben (Receptötletekkel!)

Forrás: Vegafood
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Legjobb a tökmag! A hagyományos tökmag is sok, az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, nevezik ezeket olajtöknek is, viszont sokkal több ilyen anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Milyen módokon tudod felhasználni és mik a hatásai? Fiús anyáknak kötelező! 

Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Nézzük, milyen hatóanyagoknak köszönheti jótékony hatását, illetve milyen egyéb hasznos tulajdonságai vannak még:

  • E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin: gyulladásgátló; magzatoknál elősegíti az idegrendszer optimális kifejlődését. Kiemelném az E-vitamin fontosságát, mert hiánya szaporodásbeli problémákhoz (impotenciához) vezethet.
     
  • Antioxidánsok: (szelén, A- és E-vitamin, Koenzim-Q) hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabadgyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat.
     
  • Delta-7 fito-szterol: csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (ezért fiús anyák használják!), (gyulladását) illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, átmosására.
     
  • Telítetlen zsírsavak (omega-3-, omega-6-, omega-9-zsírsav): testi és szellemi teljesítőképesség fokozására; a koleszterinszint csökkentésére. Az köztudott már, hogy a koleszterin is szükséges sejtek falainak felépítéséhez. Ha nincs elegendő a szervezetünkben, akkor a májunk képes szintetizálni egyfajta koleszterint, – különben nagyon gyorsan vége lenne életünknek.

    A májunk által előállított koleszterin, mivel azt a szervezet mindig feleslegben készíti el, és épp azért, mert túl sok van a vérünkben, a szűkebb, illetve eldeformálódott, (kidudorodott) erekben, képes leülepedni, kicsapódni. És íme már itt is az érszűkület az „érelmeszesedés”! E telítetlen zsírsavak óvják érfalainkat a meszesedéstől is, illetve a meszesebb érfalakról képesek idővel „leoldani” a már odarakódott un. plakkokat, így az infarktus is megelőzhető a tökmagolaj fogyasztásával.
     
  • Az omega-3 zsírsavról nemrég derítették ki, hogy hiánya, nagyfokú depressziót eredményez, mely aztán hajlamossá teszi az embereket az öngyilkosságra!
     
  • Nyomelemek (ásványi anyagok): nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz (ha elegendő réz van a szervezetben, nincs vérszegénység és csontritkulás sem!), mangán, melyek elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészséges működéséhez.
     
  • További jótékony hatásai: elősegíti a máj méregtelenítését, regenerálódását.
     
  • Évezredek óta használják a védikus orvoslásban, a tökmagolajat, méregtelenítésre is! Egy kanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni” kell! Majd, ha a színe fehér lett, ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket, nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, míg fehér színű lesz a „megrágott” olaj. Kiváló méregtelenítő!!! Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is nyilvántartja ezt a fajta gyógymódot.

HarmoNet tipp: Több infót szeretnél az olajos magvakról? >>

Van még egy különleges felhasználási területe e tökmagolajnak, bár ez minden bio minősítésű hidegen sajtolt olajra is igaz. A különböző operációk, bőrsérülések alkalmával mindíg megsérülnek az ún. meridián vonalak. E meridián vonalak elvágásával az egyes szervek közti „finom” kommunikáció szakad meg.
Ez hosszú távon olyan betegségekre vezethet, amire aztán ritkán van gyógymód. Ezt a problémát küszöböli ki, az, az érdekes „simogató, bedörzsölő” technológia, hogy a frissen vágott, sérült bőrfelületet, finom, jó minőségű (tehát bio) olajokkal kell kenegetni. Naponta akár többször is! A tökmagolaj ebben az esetben azrt is különösen alkalmas, mert magas „E” vitamin tartalmánál fogva a sebek gyorsabb gyógyulását teszi lehetővé.

Hajdanában féregűző hatásáért fogyasztották elsősorban. Természetesen ez a hatása ma is érvényesül, de ezt inkább a magvak elfogyasztásával, elrágásával lehet inkább elérni...

A natúr és pirított magvaknak van egy másik különleges „hatása” is Kiválóan használható székrekedéses problémáknál, a magvak olajtartalma és magas rost-tartalma miatt! Székletünk „olajozottabban” fog távozni.

Természetesen ezek a jótékony hatások csak rendszeres fogyasztás mellett tapasztalhatóak. Mellékhatásai nincsenek. Azonban az egyszeri nagyobb adag elfogyasztásakor, hasmenést okozhat.

Sok háziasszonynak fejtörést okoz, hogyan használhatná a tökmagot a mindennapi főzés során, az étkezésben.
Néhány bevált tipp:

  1. Salátába: Vegyesbe, speciálisba. Zöld salátával zöldségekkel, zöldfűszerekkel, isteni olívás megoldásokba
  2. Levesbe: Pl. Niki sütőtök levesébe, amely currys! >>
  3. Kenyérfélékre, házilag készült pékárukra, megszórni vele
  4. Srácoknak, suliba, délután a tanulás mellé rágcsálni – apának a meccs mellé
  5. Olaszos ételekbe, paradicsomos, bazsalikomos spagettibe, olajban, fűszerekkel megpirítva
  6. Pikáns ízek kedvelőinek gyümölcskehelybe, nektarin, őszi, sárgabarack és sárgadinnye mellé – a szerk.

VegaFOOD >>
 

 




 
 
[ 6724 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x