Skarlát - a vissza-visszatérő veszedelem
Címlap / Szépség-Egészség / Skarlát - a vissza-visszatérő veszedelem

Skarlát - a vissza-visszatérő veszedelem

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Torokgyulladás, láz kiütések és málnanyelv, tenyér és talp hámlása a legjellemzőbb tünetek. Ma már azonban számos esetben csak egy kis nátha kíséri hőemelkedéssel enyhén pipillázott nyelvvel, majd két hét múlva figyelhető meg a bőr jellegzetes foszlása a talpakon és a tenyéren. A szövődmények elkerülése miatt javasolt antibiotikus kezelés. 

A skarlát régen
Régen nagyon veszélyes kórokozónak tartották. Ma már ez nincs így. Régen zárlatot rendeltek el annál a háznál ahol valaki megbetegedett és nem szabadott látogatni és érintkezni velük. Különleges fertőtlenítő eljárást hajtottak végre. A gyerekközösségekben, óvodákban, bölcsődékben általában a zárlat hét napig tartott, mert a lappangási idő, ezen belüli időszak. Ez idő alatt csak azok a gyerekek járhatnak be, akik akkor is jelen voltak, amikor a skarlát felütötte a fejét.  Ma már szerencsére a gyógyszerek hatása miatt nem vagyunk ekkora veszélynek kitéve, de érdemes odafigyelni rá és antibiotikummal kezelni, mert ha ez nem történik meg akkor a szövődmények kialakulásával számos betegség üti fel a fejét. Például középfülgyulladás, arc- és homloküreg- esetleg tüdőgyulladás, de ráhúzódhat más szerveinkre is, reumás láz, szív-belhártyagyulladás. . Az esetleges szív-és veseszövődményeket kizárni (EKG-és vizeletvizsgálat) lehet.

Milyen tünetekkel jár  és mi okozza ezeket?
A skarlát baktérium a Streptococcus pyogenes azon törzsei által okozott akut fertőző betegség, melyek úgynevezett erythrotoxint termelnek. Emiatt alakul ki a jellegzetes kiütés.

HarmoNet tipp: A Csalánkiütésről >>

Kiütések

Apróelemű kiütések jellegzetes vörös foltként jelennek meg a bőrön és nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd számos esetben igen jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetők. Ekkor mondják, hogy típusos a kép. Azt azonban fontos tudni, hogy nem minden esetben jelentkezik az összes tünet. A kiütés leginkább a hajlatokban - a melegnek kitett helyeken - látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett jellemző a sápadt száj körüli terület.

Nyelv
A nyelven először vaskos fehéres lepedék, majd annak megszűnése után a kissé fellazult, erősen pipillázott nyelv úgynevezett málnanyelv látható. A torokból kitenyészthető a kórokozó.


Láz, torokgyulladáson, végtag-és hasi fájdalom is jelentkezhet. Abban az esetben, ha a kezelés nem, vagy nem megfelelő ideig illetve nem megfelelő antibiotikummal történik, a betegség elhúzódóvá válhat és gyakori visszaesések lehetnek.

Hogy lehet kimutatni?
Garatváladékból laboratóriumi eljárással kimutatható a streptococcus. A lezajlás után egy-két héttel érdemes is felülvizsgálni, hogy valóban kiürültek-e a szervezetből.

HarmoNet tipp: A bárányhimlő I. >>

Honnan ered a fertőzés?

Típusos skarlátos betegségen a népességnek csak mintegy 30-40 %-a esik át, de ismétlődő, enyhébb streptococcus-fertőzések révén a felnőttkora csaknem mindenki védettséget szerez. A betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leginkább a 3-10 éves korcsoportot érinti. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Fertőzőforrás lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget. A fertőzés kapuja rendszerint a torok, de ritkábban lehet a középfül (otogén skarlát), a méh (puerperális skarlát), a sérült bőr (sebskarlát, égés esetén égési skarlát) is. A baktériumok a behatolás helyén szaporodnak el, és itt termelődik a toxin, majd ezt követően alakulnak ki a tünetek.

Kúra
A penicillinnel, vagy más antibiotikummal történő kúra tíz napig tart, tovább, mint azt más betegségeknél, más gyógyszereknél megszoktuk. Ennek a kezelésnek köszönhetően a hajdanán úgy rettegett szövődmények gyakorlatilag megszűnnek: a reumás láz, a szív-belhártyagyulladás, a vese- és az ízületi gyulladás már a múlté. Eltörölték a hivatalos fertőzési óvintézkedéseket is: a kötelező lakásfertőtlenítést és a hasonló procedúrákat. 
A skarláton szinte valamennyi gyerek átesik, mivel meglehetősen könnyen, cseppfertőzéssel terjed. Előfordulhat, hogy többször is megkapja a betegséget. Az antibiotikus kezelés hátrányaként ugyanis, a szervezet nem szerez teljes védettséget a betegség átvészelése után. A felnőttek már nem kapják el a betegséget, mert kifejlődik immunitásuk a skarlátot okozó baktériumokkal szemben. A lappangási idő általában csak pár nap.

Mivel keverhető össze?
A köznyelvben helytelenül pillangó vírusnak nevezett betegséggel. A skarláttal is, de ellentétben azzal, nem kell antibiotikum rá. Főleg az erősen kipirult arc jellemzi, és testszerte megjelenik a foltokban összefolyó, elszórt kiütés. A kiütések sokszor a nap hatására jelennek meg. Legjobban még akkor fertőz, amikor nem jelennek meg a kiütések. Tüneti kezelés szükséges csak, viszketéscsillapítás, esetleg lázcsillapítás. A kiütések néha több hétig is megjelennek.

Bárányhimlő
Ebben az esetben a kiütések hólyagossá válnak pár napon belül.

Egyéb vírusfertőzések
Több vírusfertőzés is okoz hasonló tüneteket. A betegség lezajlása után két héttel megjelenő hámlás a talpon és a tenyéren azonban csak a skarlátra jellemző kép.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 37159 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x