Felfázás, székrekedés és női bajok fűszere: a Methi
Címlap / Szépség-Egészség / Felfázás, székrekedés és női bajok fűszere: a Methi

Felfázás, székrekedés és női bajok fűszere: a Methi

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Amilyen problémát az anyatermészet rekonstruálni képes, az arra való gyógyírt is megadja kertjében. Ezért csak kutatnunk, keresnünk kell a női, alhasi bajokra megfelelő gyógyszert. Ősszel sajnos ismét beindul a felfázási szezon. Házilag is könnyedén kezelhetjük a hazánkban is beszerezhető fűszernövénnyel. Uraknak a teljesítőképességben lehet barátja. 

Közismert név: Görögszéna, Methi (H)
Szanszkrit név: Methika
Latin név: Trigonella foenum-graecum – Semen (Fabaceae)

 
A görögszéna egy nagyon melegítő hatású mag, amely csodálatos hatással van a kapha és a váta dósa működésére. A görögszénát a székrekedés, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízottság kezelésére alkalmazzák. A növény illata igen átható, a magja pedig nagyon tápláló.

Összetevők:
Szaponinok – dioszgenin
Kumarinok
Flavonoidok – kvercetin, lilyn, kaempferol
Alkaloidák – trigonellin, lecitin, mucilage

Gyógyhatások:
Szélhajtószer, koleszterinszint csökkentő, erős hashajtó, cukorbaj elleni szer, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer, köptetőszer, vizelethajtó, izzasztószer, nemi vágyat fokozó szer.

Indikációk:
Cukorbaj: A görögszéna jótékony hatása a szervezet víz metabolizmusában részt vevő csatornáira (ambuvahasrotas) és a húgyúti rendszerre (mutravahasrotas) jelzi, hogy miért alkalmazzák a cukorbaj kezelésében. A gyógynövény úgy segíti a szervezetet, hogy megtisztítja a csatornákat azoktól a zsírlerakódásoktól, amelyek ott felhalmozódnak, és amelyek a hasnyálmirigyet hívatottak táplálni. Mind az első típusú, mind a második típusú cukorbaj esetében segít kiegyenlíteni a cukorszintet. A görögszéna hatékony alkotóelemei a trigonellin és kumarin; klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy 50 g/nap mennyiségű zsírtalanított görögszéna mag elfogyasztásával érhető el legjobb eredmény a gyógykezelésben

Koleszterin: A zsírszövet csatornáira (medovahasrotas) kifejtett közvetlen hatása miatt, hasznos összetevője a koleszterinszintet csökkentő recepteknek. Használjunk 10-20 grammot naponta, hogy csökkentsük az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet

Emésztés: A görögszéna felbecsülhetetlen értékű orvosság a renyhén működő és gázokat képző emésztés kezelésében, amelynek okozója a meggyengült kapha és váta dósa működés. Kedvező hatással van a hasmenésre és a bélgyulladásra is. A gyógynövény magas nyálka tartalma csillapító, gyulladáscsökkentő szerként hat, amely gyógyítja a fekélyt és megnöveli a széklet tömegét; nagyon hasznos enyhe hashajtó is egyben. A keserű tulajdonsága elősegíti a májműködést és javítja a tápanyagok szervezetbe való felszívódását.

Nőgyógyászat: A görögszéna magnak különleges hatása van a méhre és egyben a női szaporítószervek egészére is. A görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza nagyon fontos szerepet játszik a nők egészségében. Szülés után alkalmazzák, hogy elősegítsék a bélmozgást és megtisztítsák a méhet. A vérplazmát (rasa dhatu) tápláló hatása elősegíti az anyatej megfelelő folyását. Ha fájdalmas a menstruáció, akkor a görögszéna melegítő és pangást csökkentő tulajdonságai igen kedvező befolyással vannak a szervezetre.

Szaporodás: Olyan receptúrákban használják, amelyek az impotenciát, a korai magömlést és az alacsony libidót hívatottak kezelni. A gyógynövény melegítő hatása stimulálja a szaporítószerveket, miközben az olajos és édes tulajdonságai táplálják a szaporító szövetet (shukradhatu).


Fájdalom:
Mivel a görögszéna kiváló gyógyszer arra, hogy helyrehozza a váta dósa működését, ezért előszeretettel alkalmazzák alsó háttáji fájdalmak, valamint felpüffedéssel és fájdalommal járó isiász és ízületi gyulladások kezelésére. Alkalmazása során figyelemre méltó tünet a hidegérzet a háton és a combokon. Az a tulajdonsága, hogy képes megerősíteni a csontszövetet (asthi dhatu) igazolja használatát az oszteoporózis (csontritkulás), hátfájás, valamint a test szerkezeti gyengesége és hajhullás során.

Külsődleges használat: A görögszéna porított formájából készített pépes, meleg borogatás alkalmazása jól használható a fertőzések, kelések, törések és az ízületi gyulladásos püffedések kezelésére.

HarmoNet tipp: Speciális áyurvédikus komvbinációk végett kukkants be ide >>

Kontraindikációk: Nem javasolt a görögszéna alkalmazása túlfokozott pitta szint esetében
.

Biztonsági előírások:
Mivel a görögszéna közismert a hipoglikémia (a vércukorszintnek a normális érték alá való csökkenése) kezelésében, ezért hatására pozitív kölcsönhatás jöhet létre a szervezetben és emiatt tanácsos figyelemmel kísérni a cukorbaj elleni gyógykezelésen résztvevő pácienseket. Az állítás, miszerint a görögszéna kölcsönhatásba lép a warfarin nevű gyógyszerrel (antikoaguláns gyógyszer, amely csökkenti a vérrögképződés esélyét) hibás, ám úgy tűnik, ha nagy adagokban fogyasztják, valóban gátolja a vas szervezetbe való felszívódását.

Adagolás: max. 2 – 50 g/nap.

A görögszéna vadon termő, alacsony méretű, lombos cserje, amely Észak-India területein honos, de manapság már az egész világon termesztik, mint egynyári növényt. A növény leveleinek nagyon finom íze van. A görögszéna átjárja és beépül a szervezet verítékcsatornáiba, emiatt rövid időn belül érezhetővé, érzékelhetővé válik a jellegzetes, édeskés testszag.

A görögszéna része annak a jól ismert receptnek, amely Chaturbija néven közismert; ide tartozik a görögszénán kívül, a Chandrashura (Lepidium sativum), a Krishnajiraka (Carum bulbocastanum) és a Yavani (Carum copticum).

A Methi vagy görögszéna rendkívül finom fűszernövény. Vajban, olajban megpirítva erejét kihevítve nagyon finom levesekbe, zöldségszószokba, lasagneba, stb. Ha megkóstolnád a görögszénás ételeket egy terápia előtt, próbáld ki a VegaFOOD Áyurvédikus konyháját. Mi is ezt esszük!

VegaFOOD >>

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10212 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x