A cukorbetegség 8 előjele - Teszteld magad!
Címlap / Szépség-Egészség / A cukorbetegség 8 előjele - Teszteld magad!

A cukorbetegség 8 előjele - Teszteld magad!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A cukorbetegség (diabetes mellitus) betegségcsoport a magas vércukorszinttel jellemezhető, súlyos egészségügyi problémákat okozhat, azonban gyógyszerekkel kézben lehet tartani a betegséget. Cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy nem képes felhasználni azt. Mikortól számít betegségnek és mik a tünetei? 

A hormont a hasnyálmirigy termeli és hiányában a táplálékból felszívódott glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a véráramban marad. A magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket, emiatt különböző szövődmények: szívbetegség, stroke, vesebetegség, vakság és érszűkület alakul ki.

Az Egyesült Államokban több, mint 8 millió 60 év feletti ember cukorbeteg. A diabéteszeseknek csak kis százaléka szenved I-es típusú cukorbetegségben, amely jellemzően 30 éves kor alatt kezdődik és amelyben a szervezet nem képes inzulint termelni. 90 százalékban a II-es típusú cukorbetegség fordul elő, amely rendszerint 40 éves kor felett jelentkezik és előfordulása a kor előrehaladtával nő, ekkor a szervezet nem termel elég inzulint vagy nem képes felhasználni azt. Az elhízás és a mozgásszegény életmód megnöveli a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 


Az úgynevezett pre-diabéteszben szenvedőknél a vércukorszint magasabb, de nem éri el a cukorbetegség kritériumát, náluk fokozottabb a cukorbetegség kifejlődésének kockázata. Ez azonban a testsúly csökkentésével és testmozgással csökkenthető, különösen idős emberek esetében. A szakértők azt javasolják, hogy a 45 év felettiek rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálaton, mivel ők fokozottan veszélyeztetettek a II-es típus szempontjából.

  1. Az állandó szomjúság lehet az egyik jel
  2. Gyakori vizelés, az állandó éhség
  3. Kimerültség
  4. Akaratlan fogyás
  5. Lassan gyógyuló sebek
  6. Száraz és viszkető bőr
  7. A láb érzéketlensége vagy bizsergése
  8. Homályos látás.


HarmoNet tipp: Cukorbaj, a leggyakoribb anyagcsere-betegség - Előzd meg! >>

Azonban nem minden cukorbetegnél jelentkeznek tünetek. Ha bizonytalan vagy, vizsgáltasd ki magad!

Medipress
Szerkesztő: Fodor Kata
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8976 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x