A hirtelen szívhalál és a szívroham - különbségek és...
Címlap / Szépség-Egészség / A hirtelen szívhalál és a szívroham - különbségek és megelőzés

A hirtelen szívhalál és a szívroham - különbségek és megelőzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

A szívünkkel egészen addig nem foglalkozunk, ameddig egészséges. Sportolunk, hogy egészségesek, szépek, sikeresek legyünk, de a nem megfelelő, hiányos, vagy akár teljesen mellőzött szűrővizsgálatok, melyeket az aktív sportélet előtt érdemes elvégezni, fényt deríthetnek többek között arra is, hogy hajlamosak vagyunk-e a hirtelen szívhalálra. 

Az egyszerű orvosi vizsgálat és a családi kórtörténet alapján az aktív sportolók mindössze 3%-nál fedezhető fel olyan jel, mely e tragikus következményre utalhat, állítja egy új amerikai tanulmány.

Miben más a hirtelen szívhalál, mint a szívroham?

Azért nem alkalmas a hagyományos nyugalmi állapoti EKG vizsgálat egymagában a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására, mert szemben a főként időskorúakra jellemző szívrohammal, ebben az esetben nem a szív oxigénellátásával van a probléma – hiszen a sportolás még edzi is a szívet, növeli az oxigénellátó hálózat hatékonyságát –, hanem a szív összehúzódását, ritmusát szabályozó ingerületvezetési rendszerrel.

A hirtelen sportolói szívhalál fő oka a szív izomzatának megvastagodása, illetve megvastagodás következtében kialakuló szívritmuszavarok. A hirtelen szívhalál felléptének esélyét tovább növeli, ha a sportoló olyan genetikai, öröklődő vagy egyéb betegségben szenved, ami önmagában, sportolói szívmegnagyobbodás nélkül is, fokozza a hirtelen szívhalál esélyét. Ilyen betegségek a hipertófiás kardiomiopátia, öröklődő génhibák, megnyúlt QT szakasz, aritmogén jobb kamrai kardiomiopátia, stb. De fokozhatja a ritmuszavarok okozta hirtelen szívhalál esélyét számos gyógyszer (pl. szénanátha ellen szedett antihisztamin, fertőzésre szedett antibiotikumok), folyadékvesztés miatti elektrolit egyensúly-zavar, szójakészítmények, grépfrútlé, étrendkiegészítők, anabolikus szteroidok.


Hatékony kivizsgálás elemei
A hirtelen sportolói szívhalál kockázatának becslésére – éppen a szokásos kardiológiai eltérésektől való jelentős oki különbözősége miatt – csak olyan kivizsgálás alkalmas, ami képes a szívritmuszavar egyediségeinek detektálására, értékelésére.
A sportkardiológiai kivizsgáláshoz ma már nemzetközi szinten is, akárcsak hazánkban, hozzá tartozik a nyugalmi EKG elkészítése. Ez azonban számos alapvető jelre nem vagy csak korlátozott információval rendelkezik. A szív fal vastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működésére semmilyen támpontot nem ad. Hasonlóan alkalmatlan a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására.

Szívultrahang
Az American College of Cardiology és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a British Journal of Sports Medicine már javaslatként fogalmazza meg a szívultrahang alkalmazását a szívfal-vastagság megítéléséhez, illetve billentyűk, nagyerek állapotának felméréséhez, egyéb anatómiai és véráramlási rendellenességek kiszűréséhez.

HarmoNet tipp: Mi az a sportszív? Nem játék! >>

Terheléses EKG

Újabb statisztikai eredmények szólnak amellett, hogy a sportolók hirtelen szívhalálának leggyakoribb időpontja a terhelés utáni, levezető időszak. Az itt fellépő halálos ritmuszavart okozó szív-ingerület vezetési rendellenességek kimutatására a nyugalmi EKG nem, csak a terheléses vizsgálat alkalmas. 

Gondos, speciális kórtörténet felvétel

A szív ritmuszavar készsége a sportolóknál a szívfal megvastagodása miatt önmagában is fokozott. Éppen ezért fontos olyan, nem sportolóknál és időseknél lényegtelennek látszó kórtörténeti momentumot is felmérni, számításba venni, mint a szedett gyógyszerek, használt étrendkiegészítők, elfogyasztott italok, ételek.Sportkardiológiában tapasztalt kardiológus

A sportolói és az időskori szívproblémák jelentősen eltérő háttere miatt alapfeltétel – a felesleges eltiltások illetve veszélyes sportolási engedélyek kiadásának elkerülése érdekében –, hogy a sportkardiológiai vizsgálatot végző kardiológus sportkardiológiában megfelelő jártassággal, tapasztalattal rendelkezzen.
 
Oxygen Medical sportkardiológiai központ – a fiatal magyar sportolókért
Az Oxygen Medical Magánorvosi Központ az Oxygen Wellness szellemiségén alapulva kiemelt fontosságúnak tartja a biztonságos sportolást, az elkerülhető tragédiák megelőzését, mind amatőr mind professzionális szinten.

HarmoNet tipp: Görcs a mellkasban: szívroham vagy gyomorégés? Hogyan döntheted el? >>

Komplett sportkardiológiai központja biztonságot adó kivizsgálást kínál a hazai sportolóknak: színes doppler ultrahang, terheléses EKG, nyugalmi EKG, 24 órás EKG és vérnyomásmonitor. A szakmai hátteret dr. Marton Anna, sportkardiológiában jártas, elismert főorvos biztosítja, aki a Sporkórház kardiológusaként dolgozott és ezzel szinte egyedüliként a hazai kardiológusok között, mélyreható és precíz ismeretekkel rendelkezik az aktív sportolók szív-érrendszeri élettanáról, az esetleges eltérések sportolási szempontból tekintett súlyossági megítélésében.

Társadalmi felelősségvállalás
Az ifjú sportolók biztonságát és a hazai sport felkarolását szolgálja az a kezdeményezés, mely a fiatal, junior világversenyeken helyezést elért élsportolók számára az éves sportkardiológiai kivizsgálást ingyenesen kívánja nyújtani.

Dr. Babai László
menedzserigazgató
(Reflexió a NOB és MOB közleményeire)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4812 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x