Megújuló és alternatív energiaforrásokkal működik majd...
Címlap / Szépség-Egészség / Megújuló és alternatív energiaforrásokkal működik majd a Bethesda Kórház

Megújuló és alternatív energiaforrásokkal működik majd a Bethesda Kórház

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Nem új keletű tény, hogy a Bethesda nyitott a kor vívmányira, akkor, ha annak célja a környezetszennyezés csökkentése, energiatakarékosság vagy a komfortérzet növelése. Már 2007-ben olyan informatikai rendszert telepítettek, mely Nyugat-Európában is ritkaságszámba ment. Egy új rendszerre történő sikeres átállást követően, számos egyéb újdonság segíti majd a betegellátás színvonalának és a működés hatékonyságának növelését. 

Aláírta végrehajtási Szerződését a Bethesda Kórház Alapítványa, s ezzel megkezdődhet a nagy múltú intézmény környezetvédelmi és energiatakarékossági beruházása. Az alapítvány a sokrétű feladatokra több mint 184 millió forintot nyert az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által kiírt pályázaton. A projekt megvalósulását követően, az intézményben napkollektoros, gázmotoros, hőszivattyús rendszerrel termelik majd az energiát, melyet a hűtő-fűtő rendszer működtetésére és melegvíz termelésre fordítanak.

A Bethesdának nemcsak múltja, de reményt keltő jövője is van! A küzdelmes évek után úgy tűnik, a jelenben és jövőben már nem fennmaradásukra kell fordítaniuk energiáikat, hanem arra, hogy hatékonyan működő XXI.századi technikákkal öregbítsék az intézmény hírnevét. Sikeres pályázatainak hála a kórház szakemberei a költséghatékony működés mellett egyre magasabb színvonalú ellátást és nagyobb komfortérzetet biztosítanak betegeiknek és dolgozóiknak. Jó példa erre a most aláírt végrehajtási szerződés is, melynek nyomán több mint 184 millió forintot költhetnek majd újabb fejlesztésekre.

A Bethesda igencsak kalandos múltra visszatekintő intézménye már a XIX. század közepétől a gyógyítás és segítségnyújtás meghatározó hazai központja volt. Alapításánál külföldi adományozók is segédkeztek, sőt maga Viktória királyné is elküldte hozzájárulást. Korra, felekezetre és nemzetiségre való tekintet nélkül segítettek -már a kezdetekben is- az itt dolgozó nővérek a rászorulókon. A porosz-osztrák háború idején például, egyszerre gyógyították a magyar, az osztrák és a német hadi sebesülteket. Az intézmény ezzel a gesztussal lépett a nyilvánosság elé, és vált nemzetközileg is elismert, támogatott kórházzá.

A beteglétszám folyamatos növekedésével a kórháznak is költöznie kellett, így került 1872-ben a városligeti Hermina útra, a Bartl-féle villába, ahol a mai napig működik. Az első világháborúban hadikórházként működő centrum, 1920-tól ismét csak az adományoknak köszönhette életben maradását, illetve az újonnan indult szülészeti osztály és az új gyermekotthon megmaradását. A húszas években tűzvész pusztított az intézményben, majd a harmincas évek gazdasági válságának hatására a csőd széléről mentették meg ismét hazai és külföldi támogatók. 1953-ban államosították és gyermekkórházzá „avatták”, végül 77-ben összevonták a kerület gyermek Szakrendelő Intézetével.

Hosszas tárgyalások után 1992-ben a Bethesda Gyermek kórház igen rossz állapotban visszakerült a Református Egyház tulajdonába. Az ezt követő időszakban az intézmény sokáig nem részesült sem állami, sem önkormányzati támogatásban, a rekonstrukció, illetve a korszerűsítés feladatai a református egyházat terhelték. Ma már - az állam felismerve a kórház küldetését és szerepét - az intézet fejlesztéséhez állami támogatást is ad.

A kórház 1993-ban hozta létre alapítványát. A szervezet nyújtott segítségét az átalakításokhoz, fejlesztésekhez valamint élen járt és jár a környezetvédelem népszerűsítésében is. A környezetszennyezés csökkentése mellett, a költségmegtakarítás is legfőbb feladataik közé sorolható.

HarmoNet tipp: Megvan az év kórháza >>

Nem új keletű tény, hogy a Bethesda nyitott a kor vívmányira, akkor, ha annak célja a környezetszennyezés csökkentése, energiatakarékosság vagy a komfortérzet növelése.
Már 2007-ben olyan informatikai rendszert telepítettek, mely Nyugat-Európában is ritkaságszámba ment. A megfelelő sávszélesség biztosításával az intézményen belüli, illetve a külső kommunikációhoz, a belső adatok távoli eléréséhez is rendelkezésre állt a technika. Kiépült egy vezeték nélküli hálózat így lehetővé vált például, hogy a szakemberek videokonferencián vagy telekonzíliumon keresztül vitassák meg a kérdéses eseteket. Egy új rendszerre történő sikeresen átállást követően, számos egyéb újdonság segíti majd a betegellátás színvonalának és a működés hatékonyságának növelését. A bevezetett technikáknak köszönhetően csökkentik a beteghívó rendszer várakozási idejét, lehetőség nyílik a távoktatásra és szakmai képzésekre valamint, egyéb más szolgáltatás mellett a látogatók is használhatják a világhálót a számukra kialakított Internetsarokban.A most elnyert támogatást energiahatékonysági és környezetvédelmi célokra fordítja majd a kórház.
Terveik szerint egy napkollektoros és gázmotoros, hőszivattyús rendszert fognak kiépíteni, mely energiát állít elő a kórház épületei számára. Az energiát a hűtő-fűtő rendszer működtetésére fordítja, ez biztosítja a későbbiekben az épületek fűtését télen, nyáron pedig hűtését. Emellett a rendszer képes lesz ellátni az épületeket használati melegvízzel is. Céljuk az energiaoptimalizálás, vagyis, a komfort igényeket kiszolgáló energia jelentős hányadát, megújuló energiával kiváltani illetve ún. természetes energiával kielégíteni a megnövekedett hűtési igényeket. Energiatárolással és olcsóbb energiafelhasználással olyan gazdasági megoldásokat választanak és alkalmaznak majd, melyek hosszú távon is megtérülnek.

A rendszer kiépítése mellett, lecserélik az elöregedett nyílászárókat is, modernebb hőszigetelő ablakokra, ajtókra, így a kórház komfort fokozata is növekszik, az itt gyógyulók és dolgozók körülményei is javulnak.

HarmoNet tipp: Gyermek-mentőorvosi kocsi >>

A megvalósíthatósági tanulmánnyal az alapítvány célja az volt, hogy bemutassák, hogy a környezetvédelem mellett, a projekt gazdaságilag is megalapozott, vagyis középtávon a környezetszennyezés csökkentése mellett, megtakarítja a befektetés összegét is.

A tervezéskor a kórház szakemberei a már korábbi fejlesztések tapasztalatait használták fel kiinduló alapként. Ez egy kísérleti napkohót jelent, mely több éve működik a kórházban és jó hatásfokkal szolgáltat energiát. Az összegzése után született meg egy tanulmány, mely a rendszer ötlete mellett számításokkal próbálta megalapozni a projekt indokoltságát.  Számos támogató és együttműködő szervezetet vontak be a munkába, és felhasználták külföldi intézmények tapasztalatait is.

A folyamatos egyeztetéseknek hála egy olyan cselekvési tervet dolgoztak ki, melyben környezetvédelmi- és a kórházi munkában nyert tapasztalatok egyaránt integrálódhatnak. A projekt várhatóan 2011 áprilisában zárul.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4754 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x