Hiperaktív, cukros, szorulásos a gyerek? Spenótot neki!
Címlap / Szépség-Egészség / Hiperaktív, cukros, szorulásos a gyerek? Spenótot neki!

Hiperaktív, cukros, szorulásos a gyerek? Spenótot neki!

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A spenót minden kertben megvan. Van, aki még ősszel elveti, hogy kora tavasszal a legkorábban hozzájusson a zöldellő levelekhez. Az őszi spenót vaskosabb levelű, szaporább, mint a nyári. Ez azonban ne zavarjon bennünket, mert centrifugázásra az egész növényt használhatjuk. A spenót termeléséhez nem kell nagy szakértelem, elegendő a jó trágyás föld, hogy amúgy is magas vitamin és ásvány tartalmát tovább növeljük. 

Tápértéke: A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy ne főzzük. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben. A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal. A lerakodás megkezdődhet akár gyerekkorban, a fájdalmakat csak később kezdjük érezni. A spenótban az értékes B vitaminokat könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel.

Gyógyhatása: A spenót az a növényünk, amit ha okosan használunk, nagyon sok betegségtől szabadíthat meg bennünket. A szabály pedig az, hogy ne főzzük. Sok benne az oxálsav, amivel ha megfőzzük, sokkal több kárt tehetünk magunkban, mint hasznot. Ha azt be tudjuk tartani, hogy a kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, az eredmény nem fog elmaradni. Ha tehát nyersen fogyasztjuk a spenótot, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is. A spenót erős antioxidáns. Mindhárom vitamin megtalálható benne, amelyek együttes munkája a sejtjeink megvédése az oxigén szabad gyököktől. Van továbbá szelén is benne, ami szintén támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.



Emésztést serkentő:
Az oxálsav tartalmának köszönhető, hogy elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót szerepe az emésztésben azonban nem korlátozódik csupán erre. A nagy mennyiségű B vitaminoknak köszönhető, hogy alaposan besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe.

Idegnyugtató: Az idegrendszer munkáját nagymértékben befolyásolják a B vitaminok. Nehéz így egyenként foglalkozni velük, mert rendkívül összetett a B vitaminok munkája, hisz a táplálékban előforduló többi ásvány és vitamin befolyásolja hatásukat. A spenót idegnyugtató hatását a nagy mennyiségű folsavnak, vitaminnak köszönhetjük, valamint a B6 pyridoxine vitaminnak. Ha a gyerek pl. kalimpál a lábával vagy más ideges megnyilvánulásai vannak, arra következtethetünk, hogy B9 folicsav vitaminhiánya van, ami a spenótban bőven megtalálható.

Hiperaktivitás csökkentése: A spenót magas szerves só tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk vele. A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik és kezelhetőbb lesz, fogékonyabb a tanulásban.

Még több gyógynövény >>

Cukorbaj: A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbajosok vércukor tartalmát. Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti. Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.

Krónikus székrekedés: A krónikus székrekedés akkor következik be, amikor rászoktunk arra, hogy gyógyszer bevételével menjünk WC-re. A gyógyszer függőség a természetes környezetben, tehát a táplálékunkban előforduló hatóanyagok fogyasztásával nem alakulhat ki, mégis megteszik azt, amit a gyógyszerek. Ha a spenótlét fele-fele arányban keverjük alma lével, olyan vastagbél tisztítót kapunk, ami nemcsak a tartalomtól segít megszabadulni, de a vastagbél gyűrődéseiben pangó anyagokat is kitakarítja. Ez azért fontos, hogy a kórokozóknak ne legyen idejük elszaporodni.

Krónikus fáradtság: A krónikus fáradtságnak több oka lehet. Az egyik az hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz, illetve a bejutott vas a szervezetben kapcsolatba kerül nagy adag szervetlen C vitaminnal, és az leköti a vasat. Az is lehet, hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz a táplálékból. Okozhatja továbbá az állandó fáradság érzetet a szerves só hiánya a szervezetből. Ha abbahagyjuk a C-vitamin szedést, a spenóttal könnyen életerőhöz juthatunk. Tartalmaz elegendő vasat, és nátriumot.



Alacsony és magas vérnyomásra:
Az alacsony vérnyomás is nagy fáradság érzettel jár. Hogy közvetlenül mi okozza, még nem ismert, de a spenót segít az alacsony vérnyomástól eredő fáradság leküzdésében is. Az alacsony vérnyomásúaknak egyébként is ajánlatos nagy melegben szerves só tartamú zöldséglét fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a hányingert és a rosszullétet, amit a magas hőmérsékletben lecsökkenő vérnyomás vált ki. A nagy meleg a magas vérnyomásúakra is nagyon veszélyes. Mivel a spenótnak vérnyomás szabályzó hatása van, így fogyasztása a magas várnyomásúakat is megkímélheti a nagy melegtől. A benne levő szerves sótartalom szintén fegyver a hőség ellen.

Vérzés és vérzékenység csökkentése:
Az egyik legmagasabb K vitamin tartalmú zöldségünk a spenót. A K vitamin hiánya, mint tudjuk vérzékenységet okozhat Jelenlétének köszönhető, hogy a nyílt vérzést a seben azonnal elállítja, ha nyers spenótpépet rakunk rá. Hat továbbá a vérző ínyekre és ugyancsak csökkenthető az erős menstruációs folyás, ha az esedékes időpontban naponta fogyasztunk spenótlét. Ezzel nemcsak a mérsékletes folyást érjük el, de megszabadulunk a mentrációs fájdalmaktól is, valamint pótoljuk a szervezetből távozó vasat.

Dagadt végtagok: A dagadt végtagok, a folyadék megszorulás a vese működési rendellenességét jelzi, ami magas vérnyomással járhat, s a vesegyulladás következménye. A spenótban sok az A és a K vitamin. Az A vitamin a gyulladást gyógyítja, a K vitamin pedig a vesék működését serkenti. Ugyancsak megtalálható a spenótban az E vitamin, ami nemcsak segíti az A vitamin felszívódását, de a kapilláris vérerek munkáját is serkenti, ami a vese esetében döntő tevékenység a vizelet kiválasztásában. Az ok elhárítása mindenképpen bekövetkezik a spenót fogyasztással, s a víztől való ürülés megkezdődik a szervezetben.

Elkészítési mód: Spenótot fogyaszthatunk megelőzésnek is, legajánlatosabb saláta keverékben. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, naponta ne többet, mint három fél csészével. Pépesíthetjük lemezvágóval, vagy centrifugázzuk, ebben az esetben az egész felső részt hasznosíthatjuk. Keverhetjük is paradicsomlével vagy más jellegzetes lével, attól függően, milyen betegséget akarunk gyógyítani vele.

Tudtad, hogy a spenót nem csak pürének, vagy főzeléknek készíthető el? Spenótos táska, spenótos spagetti, spenótos falatkák, péksütemény, szósz, vagy fűszeres pirított spenót. Ínyencségek hada. Fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Kóstold meg, és lesd el az ötleteket a profiktól. VegaFOOD – mi is ezt esszük!

VegaFOOD >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6144 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x