Hipnózis: utazás a múltba
Címlap / Szépség-Egészség / Hipnózis: utazás a múltba

Hipnózis: utazás a múltba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ősidők óta használják gyógyításra, de ma egyre inkább ismert jelenség a hipnózisban felidézni, újra átélni előző életünket. Még a reinkarnációval szemben szkeptikus orvosok, hipnotizőrök is elismerik, hogy ezek a képek valamilyen lelki problémát vetnek fel, és ha nem is tartják igaznak őket, de azt felismerik, hogy a hipnotizált számára fontos jelenségre mutatnak rá ezek a történetek, és azt ő valósnak éli meg. Ezért ezeket a történeteket az orvosok is valós problémaként kezelik.  

A hipnózis rövid története

A hipnózis története 4000-4500 évre nyúlik vissza, az első írásos emlék egy egyiptomi papirusztekercsben olvasható: "helyezd rá kezedet szemére, és mondd, hogy a fájdalom megszűnt!" Ez tulajdonképpen a hipnózissal rokon éber szuggesztió, amelyben valaki megmondja azt, amit szeretne a másikkal elfogadtatni. A hipnózis az egyik legõsibb terápiafajta. Időszámításunk előtt több ezer évvel már rendszeresen alkalmazták sumér paporvosok, sámánok. Az egyiptomi orvosokat már külön képezték rá. A betegeket hipnotikus szuggesztiókban részesítették, így próbálták fájdalmaikat enyhíteni.

A középkorban a hipnózisban bekövetkezõ gyógyulásokat isteni beavatkozással magyarázták. Az 1400-as évek közepén egy svájci tudós, Paracelsus állított fel először elméletet arra, hogy az egyik ember a másikat egyfajta mágnesként vonzza. Ezt Franz Anton Mesmer, egy osztrák orvos fejlesztette tovább. Ma őt tartják a hipnoterápia atyjának. A karizmatikus, szuggesztív Mesmer egy olyan szobában fogadta a pácienseit, amelynek közepén egy vasreszelékkel teli kád állt. A pácienseknek fémrudakat kellett beteg testrészeikhez tartaniuk, majd Mesmer egy fémpálcával megérintette õket, és ezzel, állítása szerint helyreállította a mágnes egyensúlyt a testben. Mesmer sok esetben sikeres volt, a hagyományos orvosok azonban mivel nem tudták megmagyarázni eredményeit, inkább betiltották módszerét.

Az 1800-as évek első felében jöttek rá orvosok, hogy a transzállapot előidézéséhez semmiféle egyetemes mágnesességre nincs szükség, az alvásszerű állapotot ugyanis a szuggesztió ereje hozza létre, sőt, az is elég hozzá, ha a páciens néhány percig mereven néz egy fényes tárgyat. A gyógyulást pedig a beteg saját képzelete segíti elő. Ezt a természetes transzállapotot egy angol szemész hipnózisnak nevezte el, a görög hypnos, azaz alvás kifejezés után.

Hippolite Bernheim francia ideggyógyász a 19. század végén hozta létre az első tudományos intézetet Nancyban, ahol hivatalosan alkalmaztak hipnózist. A páciensek hipnózisban olyan élményeket is képesek voltak felidézni, amelyekre ébren nem emlékeztek. A hipnózis olyan megváltozott tudatállapot, amelyben a szuggesztiók iránti fogékonyság megnő. Jellemzője a koncentrált figyelem, amely a külvilág számos tényezőjét figyelmen kívül hagyva, átadja a vezetést a hipnotizőrnek, és elfogad olyan szuggesztiókat, amilyeneket normál tudatállapotban nem tudna elfogadni.



Mire használható?

Elsősorban olyan betegségek esetén javasolt a módszer alkalmazása, amelyek kifejlődésében, fennmaradásában vagy gyógyulásában az idegrendszer szerepet játszik, vagyis a pszichoszomatikus betegségeknél. A módszer alkalmas gyógyításra, a gyógyulás folyamatának meggyorsítására, fájdalomcsillapításra, anesztéziára, szorongás oldására. Használható a lélekgyógyászatban, nőgyógyászatban, fogászatban és minden olyan területen, ahol rejtélyes fájdalmak hordoznak lelki tartalmakat.

Árthat-e a hipnózis?

A szakember ért hozzá, hogy befejezze, lezárja, ha szükség van rá, akkor feloldja, egyszóval kerek egésszé tegye a hipnózis által beindított lelki folyamatokat. Ugyanakkor a jóga, az agykontroll és hasonló meditációs technikák, tehát amelyekben a páciens magára van hagyva, veszélyesek lehetnek, mert ha valami olyan emlék, érzet jön felszínre, amivel nem tud mit kezdeni és egyedül van, akár egy pszichózis vagy ahhoz hasonló állapot is létrejöhet. A jógázók például, ha nem megfelelő meditációs technikát alkalmaznak, skizofrénné válhatnak! Ugyanis a jóga nem a mi kultúránkban gyökerezik, ezért a megoldások kulcsa hiányzik az agyunkból.

A hipnózis viszonylag gyors módszer, de vannak olyan esetek, amelyek kezelése akár egy évig is eltarthat, amely már a terapeutának kifezetendő vaskosabb összeggel járhat együtt. Ugyanakkor a hipnoterapeutának kifizetett pénz is arra sarkallja a pácienst, hogy vegye ki a részét saját gyors gyógyulásának folyamatában.

Reinkarnációs utazás

"Háromszor mentem vissza előző életeimbe, először az 1700-as években kapcsolódtam be a múltamba, másodszor a weimari fejedelemségben, 1300 tájékán, harmadszor körülbelül 1000-ben, mindháromszor német nyelvterületen. A reinkarnációs utazás mindig ugyanúgy indult: láttam magam, mint szakközépiskolás, általános iskolás, óvodás koromban, aztán lejjebb, mintha lemennék egy lépcsőn, aztán gömböket láttam, és az egyikbe beleléptem. Minden érzékemre hatott: éreztem a sülő kenyér illatát, a lovak és a csatától izzadt emberek bűzét, feltörte fenekemet a ló háta, arcomba vágott a szél...

Érdekes, hogy amikor száműztek és megfagyott az egyik kezem, az a kezem a valóságban is hidegebb lett, és köhögtem is, még néhány órával a hipnózis után is. Hipnózisban mintha még mindig jelenlegi önmagam lettem volna, éreztem magam, és nem értettem, minek kérdez rá olyasmira a hipnotízőr, amit mindenki tud, hogy 1300-at írnak és hogy hol vagyok. Furcsának hatott az a kérdés is, hogy milyen vagyok, hiszen az emberben él egy kép magáról, és azt veszi természetesnek. Fekete, torzonborz, fáradt katona voltam. Hogy valóban előző életeimben jártam-e, mai napig sem tudom eldönteni.

Némileg hasonlít a jelenre, hiszen katonai pályára készültem, vadászpilóta akartam lenni, csak közbeszólt a rendszerváltás, és nem tudtam befejezni az egyetemet a Szovjetunióban. Katona voltam a múltban is, hasonló rangban, mint most vadászrepülőként lennék, se nem tábornok, se nem közlegény, hanem középvezető, nagyjából egy őrnagy. Mégis inkább arra hajlok, hogy a múltban jártam, ugyanis nem volt idealizált a kép, és nem olyan, mint a filmekben. Nem Mátyás királynak képzeltem magam, hanem egy hétköznapi figurát láttam, aki ugyanúgy fáradt és büdös, mint a többiek, zsíros volt a hajam és koszos a ruhám. Ha a vágyálmomat valósítottam volna meg, szerintem nem ez az ápolatlan, fáradt katona szerettem volna lenni..."


Korregresszió: utazás a saját múltamban

"Fiatalon meghalt az édesapám, és bennem mindig ott maradt az önvád, hogy nem tudtam tőle elbúcsúzni. 22 évesen öngyilkosságot kíséreltem meg, a pszichológus szerint a feldolgozatlan veszteség miatt. Ezért gondoltam arra, hogy visszamegyek a saját múltamba, abba az időbe, amikor még élt az apukám, és beszélek vele, hogy elmondhassam, mennyire szerettem.

A hipnoterapeuta elindított az úton, láttam a lépcsőt, amin lefelé haladva eljut az ember a hipnózisba. Aztán egy liftbe kellett szállnom, és megnyomnom azt a gombot, amelyik évbe vissza akartam jutni. Apukám öt és tizenkét éves korom között volt beteg, és én ekkor szerettem volna újra találkozni vele. Csakhogy a hipnózisban látott liftben az ötödik és a tizenkettedik emelet között nem voltak gombok, ott nem lehetett kiszállni. Valamiért nem engedte a lelkem ezt a találkozást apámmal. Helyette magzatkorom önfeledt boldogságát kaptam ajándékul. Gömbnek éreztem magam, lebegtem és repültem. Fölemelkedtem, míg egy rácsot nem éreztem az arcomon, és örvénylőn lefelé folytam, mint a kádból a víz, ha kihúzzák a dugót.

Állítólag kívülről is magzati pózt vettem fel: ökleimet összezártam, térdem az államig húztam. Az egészben az a furcsa, hogy bár valami nem engedte, hogy apámhoz jussak, utólag mégis megnyugodtam, már nem álmodom minduntalan azt, hogy újra él, már nem gyötör a múlt."


Ki hipnotizálható?

A hipnózist ma leggyakrabban szorongás, fóbiák, depresszió, különbözõ kényszerek és szenvedélybetegségek kezelésére alkalmazzák. Segítségével meggyógyíthatók olyan pszichoszomatikus betegségek is, mint például a magas vérnyomás, az infarktus vagy a lelki okokra visszavezethetõ bõrbetegségek.

Nem mindenki hipnotizálható azonban egyformán. Dr. Daubner szerint „aki el tud aludni, az valószínûleg tud módosult tudatállapotba kerülni, mert az éber tudatból az alvó tudatba való átmenet az egy csomó változás. Aki meg tudja ezt tenni, elméletileg bármikor meg tudná ismételni. Itt nagyon fontos a kapcsolat. Nagyon fontos, hogy milyen indukciót használ a terapeuta. Azt lehet mondani, hogy szinte mindenki át tud élni hipnotikus állapotot. Az, hogy mennyire éri el azt a mélységet, hogy bizonyos terápiákat lehessen alkalmazni, az már nem mindenkinél egyforma. Ezt a mélységet már nem midenki éri el."


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9828 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x