Gyümölcspótló lé
Címlap / Szépség-Egészség / Gyümölcspótló lé

Gyümölcspótló lé

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-08

Már nem terem minden útszéli fán cseresznye? Nos, nem kell kétségbe esnünk: gyümölcsigényünket a nyár elmúltával is kielégíthetjük. Itt vannak még az őszi/téli illetőségű gyümölcsök: alma, szőlő, körte, banán, narancs, kiwi. De segítséget jelenthet a mindenhol kapható gyümölcslé özön. Valójában mit rejtenek a vitamindúsnak, egészségesnek, tartósítószer nélkülinek hirdetett gyümölcsitalok? Helyettesíthetik-e a friss gyümölcsöket? És melyik termékek a legjobbak?  

A gyümölcslevek táplálkozásunk kellemes kiegészítői. A frissen facsart lé a természet ajándéka - nemcsak oltja a szomjat, de táplálja, tisztítja a szervezetet, feltölti energiával. A készen vásárolt gyümölcslevek 80-90%-a, de leggyakrabban 86-89%-a víz, mely életműködésünk nélkülözhetetlen feltétele. Egy felnőttnek naponta minimum 1,5 l vízre van szüksége. Természetesen duplán egészséges, ha ennek egy részét olyan ital formájában fogyasztjuk, amely ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz. Összetételüket tekintve a gyümölcslevek zsírmentesek, és fehérjetartalmuk is olyan csekély, hogy gyakorlatilag elhanyagolható. Azonban ne felejtsük el, hogy az egészséges táplálkozáshoz étrendünknek 50-60% szénhidrátot, többségében összetett szénhidrátot kell tartalmaznia, pl. gabonafélékből, müzliből, korpából és egyéb keményítőtartalmú növényekből. Továbbá 10-15 % fehérjét, halból, tojásból, sajt- és tejtermékekbõl és húsból, 30% alatti zsírt (ennek fele állati eredetű zsírokból tevődjön össze másik fele lehetõleg növényi olajokból, vagy tengeri halakból) kell tartalmaznia. Tehát ne lé böjtön éljünk!

Dolce vita: cukortartalom

A természetes cukortartalom a kiindulási nyersanyagok szerint változik. A gyümölcslevekben találhatóak olyan összetett szénhidrátok, melyeket az ember emésztőnedvei nem képesek feldolgozni, más részüket azonban a bélbaktériumok - korlátozott mértékben - lebontják, így mégis hasznosulnak. Ezek az élelmi rostok élettani hatás szempontjából különfélék lehetnek. Így például a cellulóz főként a bélmozgást befolyásolja, míg a pektin segít megelőzni az érelmeszesedést. A gyümölcslevek rosttartalma a gyártástechnológia függvénye - ez határozza meg a forgalomba kerülő készítményekben megmaradó rostok mennyiségét. A rostokat szűréssel vagy biotechnológiai úton távolítják el, egyedül csak a "rostos" levekben hagyják meg.Vitamindús?

A gyümölcs természetes vitamintartalma "átmegy" a növény leveibe is, friss állapotban szinte teljesen azonos az elkészítéshez felhasznált termésekével. Kereskedelmi forgalomba azonban már tartósított, gyakran hőkezelt levek kerülnek. Ezek az eljárások - más jelenlevő tényezõktől is függően - a vitaminok mennyiségének csökkenését okozzák.

Retinol (A-vitamin) - a retinol előanyagai főleg a sárga, a vörös és zöld színű gyümölcsökben találhatók meg, ezekből később a szervezetben képződik a retinol. A retinol hámvédő vitamin, amely a bőr, a nyálkahártyák, a körmök és a haj számára nélkülözhetetlen. Emellett fontos szerepe van a szem sötéthez való alkalmazkodásban. Hiányában szürkületi vakság, zavart színlátás alakul ki. A retinol segíti a sejtek fehérje-anyagcseréjét is, növeli ellenállásukat a rosszindulatú daganatok képződésével szemben, csökkenti a kémiai anyagok rákkeltő hatását is. Magas A-provitamin tartalmú gyümölcs a kajszibarack, kisebb mennyiséget az őszibarack, a rózsaszín grépfrút, csekély mennyiséget pedig a narancslé is tartalmaz.

Folsav - a vörös és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. Kedvező hatását kimutatták a nyitott gerinccel születő csecsemők gyógyításánál. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsav forrás a narancslé, az ananász és a grépfrút.

Aszkorbinsav (C-vitamin) - A szervezet oxidációs folyamatainak egyik legfontosabb vezérlő eleme. A karotinoidokkal és a retinollal együtt szerepet játszik a rosszindulatú daganatok megelőzésében, az ellenálló képesség fokozásában, sőt, az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Mérsékelt hiánya fáradtságérzést, étvágytalanságot, bőrérdességet okoz. Nagy mennyiségben van jelen a narancsban, grépfrútban, citromban, feketeribizliben.Ásványi anyagok

Kálium - szerepe igen jelentős, mivel közismerten túl sok konyhasót fogyasztunk. A gyümülcslevek káliumtartalma javítja a táplálkozásban és a vérplazmában a kálium és a nátrium egyensúlyát.

Nátrium és foszfor - ezeket a gyümölcsitalok csekély mértékben tartalmazzák. 

Tartósítás 

A feldolgozott gyümölcs friss levében rövid idõ alatt nemkívánatos romlási folyamatok játszódnak le, amelyek csak gyors beavatkozással akadályozhatók meg. A káros folyamatok megfelelő tartósító eljárásokkal megszüntethetők, vagy legalábbis jelentősen visszaszoríthatók.
 
  • Fizikai eljárás: hőkezelés, pasztőrözés, sterilizálás, hőelvonás, hűtés, fagyasztás, vízelvonás, sűrítés, szörpkészítés, membránszűrés.
  • Kémiai eljárás: vegyszerek adagolása.
  • Biológiai eljárás: alkoholos erjesztés, ecetes erjesztés. Tartalom a név mögött
 

Gyümölcslé: a gyümölcsbõl mechanikai eljárással nyert, az adott gyümölcs levére jellemző színű, ízű levek tartoznak ide. Citrusféléknél a gyümölcslevet a gyümölcs belső részéből nyerik. Gyümölcslének tekinthetők a sűrítményből előállított (például 100%-os) levek. 

Gyümölcsnektár: olyan termékek, melyeket vízzel és engedélyezett adalékokkal 25-50 % gyümölcshányadra hígítanak. A nektárhoz édesítőanyagot és étkezési savat, természetes vagy természetazonos aromát adhatnak. Hőkezeléssel vagy tartósítószerrel, illetve ezek kombinációjával tartósítják. A gyümölcsnektárok vitamin- és ásványianyag-tartalma a gyümölcstartalomtól függ. 

Gyümölcsital: ezek olyan termékek, melyek legalább 12% gyümölcsöt vagy annak megfelelő gyümölcslevet tartalmaznak. Adalékanyagok hozzáadásával és tartósító eljárással készülnek. A gyümölcslevek kétféle formában kerülnek forgalomba: vagy kristálytiszta, ún. derített lé alakjában, vagy zavarosabb, több-kevesebb rostot tartalmazó lé formájában. A kétféle gyümölcslé között hatóanyag- és vitamintartalom szempontjából nincs lényeges különbség. A zavaros gyümölcslevek friss állapotban aromásabbak és tartalmasabbak, mint a szűrt levek. 

Rostos gyümölcslé: a rostos gyümölcslé a gyümölcsben oldott állapotban levő anyagok mellett finoman aprított gyümölcsrészeket, rostokat is tartalmaz. Rosttartalma miatt rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer működésére is előnyös hatású. 

Light termékek: fogyasztásuk a súlyfelesleggel rendelkezőknek is ajánlható, mivel az ilyen nektárok energiaszegények. Ezek közül is inkább a rostos, nem pedig a szűrt levek javasolhatók. 

Energiaitalok: arra hivatottak, hogy az izzadással elvesztett folyadék- és elektrolit-veszteséget gyorsan pótolják. Egyes energiaitalokban jelentős mennyiségű koffein is található. 

 
 

Honleányok figyelem! 

Magyarországon a gyümölcslevek fogyasztási adatai messze az európai átlag alatt maradnak. Hazai piackutatási adatok alapján a gyümölcslevek közül - alacsony áruk miatt - a mindössze 12-15%-os gyümölcstartalmú italok a legkedveltebbek. A 100%-os gyümölcslevek fogyasztóira már sokkal inkább a tudatos vásárlás jellemző, ők jobban ügyelnek az egészségükre, megszokott, bevált termékeikhez ragaszkodnak. Ősszel és télen a 100%-os gyümölcslevek forgalma jelentősen megemelkedik, mivel az évnek ebben az időszakában ezek a termékek gyümölcs- és vitaminpótló szerepet tölthetnek be. Ugyanakkor a 25-60%-os nektárokat egyre kevesebb vásárló részesíti előnyben. 

Egy pohár illúzió 

A nyers gyümölcsökhöz képest a gyümölcslevek és nektárok rosttartalma kisebb, esetenként nulla, ezért a gyümölcslé nem helyettesítheti az étrendünkben a friss gyümölcsöket! Naponta legalább öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása lenne az ideális, melynek egy részét azonban adhatják a gyümölcslevek, nektárok. Egy gyümölcstermék annál egészségesebb, minél nagyobb a gyümölcstartalma. Vásárláskor ügyeljen a címkén feltüntetett százalékos gyümölcshányadra. Emellett célszerû a dátumot is megnézni, mivel az élvezeti érték a tárolás során erősen csökkenhet. (Ez különösen a narancslé esetében igaz.) Az alumíniumfóliát tartalmazó, kombinált csomagoló anyagból készült dobozban az eltarthatóság jobb, mivel az alumíniumon keresztül kevésbé hatol át a levegő oxigénje és az aromaveszteség is kisebb. A doboz felnyitása után a C-vitamin-tartalom rendkívül gyorsan csökkenni kezd, még hűtőszekrényben történő tárolás esetén is. 


Gyümölcs toplista
 

A magyar piacon az almából, narancsból és őszibarackból készült levek a legnépszerűbbek. Alapvető minőségi követelmény, hogy a légyártásra szánt gyümölcs érett és egészséges legyen, bár az apróbb, kevert szemnagyságú, felületükön többé-kevésbé hibás gyümölcsök még megfelelőek. Gyümölcslégyártásnál fontos, hogy az alapanyag teljesen érett legyen. Az érési szakaszban a különféle savak mennyisége csökken, a cukortartalom egyre nő, s egyúttal fokozatosan kifejlődnek a kellemes, jellemző ízt, aromát adó vegyületek is. Légyártásra leginkább alkalmas gyümölcsök: alma, körte, birs, meggy, őszibarack, kajszi, szilva, málna, szamóca, ribizli, szőlő.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3797 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x