Gyógykakaó, gyógycsoki
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógykakaó, gyógycsoki

Gyógykakaó, gyógycsoki

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-11

A kakaó és a csokoládé - meglepő módon, akárcsak a fekete kávé - megfelelő adagolásban valóban gyógyító hatású. Főleg két alkotóelem hat jótékonyan az emberi szervezetre: A koffein, és a teobromin.  

 

A kakaó és a csokoládé - meglepő módon, akárcsak a fekete kávé - megfelelő adagolásban valóban gyógyító hatású. Főleg két alkotóelem hat jótékonyan az emberi szervezetre: A koffein, - kb 13 mg csészénként, ami kb fele a kávé kaoffeintartalmának - és a teobromin.

Álmatlanság ellen csokoládé!
A csokoládéban a kávé koffeintartalmának kb 10-20%-a található meg. A kakaó és a csoki tehát enyhe serkentő hatású, elűzi az álmosságot anélkül, hogy olyan aktívvá és felpezsdültté tenne, mint a kávé, vagy egy erős tea. A kicsiknek éppen ezért nem okos dolog este, lefekvés előtt kakaót adni, mert ez nehezíti az elalvásukat. Ellenben reggel ugyanezért fontos, hogy kínáljunk gyermekünknek kakaót. Nem kell túlédesíteni, mézzel keverhetjük éppen úgy,mint a teát. A kakaó alapvetően kesernyés ízű, így a gyerekek csak édesítve szeretik.
Téves az a nézet, hogy a karobos (szentjánoskenyér por) ízesítés egészségesebb. Egyszerűen csak más miatt jótékony hatású, bátran keverhetjük a kettőt.

Keserűség ellenes gyógymód
Ha túl szomorúnak érezzük magunkat, vagy éppen gyermekünket látjuk elkámpicsorodni, egy csésze kakaó- főleg közösen elkortyolva - duplán jótékony hatású. Ilyenkor szabad kicsit csokizni is, jótékonyan hat érzelmeinkre, kedélyállapotunkra. A csokizás persze nem jelenti, hogy mértéktelenül zabáljunk be csokiból, de egy szeletke jót fog tenni.

Békés emésztés csokival
A csokiban lévő teobromin erősen nyugtatja az emésztőszervek simaizomzatát. Ezért jó az, ha a főétkezés után a kávéról átszokunk a forró csokira, vagy kakaóra, illetve ezért javasolják a gourmanok a főételek után a csokoládés desszert fogyaasztását. A valódi kakaó fogyasztása - tehát nem a cukrozott kakakó-készítményeké! - egészséges, figyeljünk oda a vásárlásnál, mit is veszünk kakaó gyanánt.

Tiszta lélegzetcsokival
Az influenzára, asztmára, mellkasi vértolulásra is bátran fogyasztahtunk csokoládét, kakaót. Az asztma ellen használt egy fontos anyag, a teofolin közeli rokonságban áll a teoborminnal és koffeinnel, ezek tehát igen hasonló hatást váltanak ki, tisztítják a tüdőben a hörgőutakat.

Gyógykakaó - de hogyan?
A gyógykakaó - mint már mondtuk - nem azonos a boltban kapható, erősen cukrozott és mindenféle fokozó anyagokkal telerakott kakaó italporokhoz, sőt a zacskós kakakóhoz sem sok köze van. A valódi kakaóporból készülő gyógykakaó, illetve az ilyen kakaó felhasználásával készült édességek valóban jótékonyak. Fontos, hogy sovány tejet, vagy kecsketejet használjunk hozzá, főleg ha asztmás betegnek adjuk. Forró vízzel is készülhet kakaó ital, ha lakto-vegetáriánus étrendet folytató ember kívánna kakaót inni. A kakaót édesítsük mézzel, mivel igazi zamatát édesen élvezhetjük. Virágméz, akácméz egyaránt jó.

A kakaóban lévő koffeinre is ugyanúgy rá lehet szokni, mint a kávéra, bár - mivel kevesebbet tartalmaz - sokkal nehezebb. A gyerekek azonban erre is rászokhatnak, legyünk körültekintőek. Erős gyomornyugtató hatású, de előfordulhat, hogy a kakaó egyes esetekben ernyesztő hatása miatt gyomorégést is kiválthat. Ebben az esetben ne együnk, igyunk csokit és kakaót. Kismama szoptatós anya lehetőleg keveset, vagy ne fogyasszon belőle.

Váraljai


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3652 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x