HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20
Címlap / Szépség-Egészség / Ijesztő nőiség

Ijesztő nőiség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20

A PCO egy mozaikszó - a policisztás ovárium annyit jelent, hogy a petefészkekben folyadékot tartalmazó képletek, illetve tömlők, vagyis ciszták vannak. Önmagában ez a tény még nem jelent kezelendő állapotot: a petefészekciszták gyakran maguktól is felszívódnak, és nem befolyásolják a termékenységet.  

 

Rendezvénynaptár
A PCO egy mozaikszó - a policisztás ovárium annyit jelent, hogy a petefészkekben folyadékot tartalmazó képletek, illetve tömlők, vagyis ciszták vannak. Önmagában ez a tény még nem jelent kezelendő állapotot: a petefészekciszták gyakran maguktól is felszívódnak, és nem befolyásolják a termékenységet

A PCO szindróma azonban - más néven Stein-Leventhal szindróma - egy speciális tünetegyüttest takar, amikor a petefészekciszták mellett hormonális zavarok is megjelennek. A betegség rendkívül változatos, pontosabban nem mindenkinél alakul ki minden tünet, és az is valószínűsíthető, hogy az állapot minimum két teljesen különböző okból jöhet létre - a végeredmény azonban azonos. A PCO szindróma meglehetősen gyakori - egyes adatok szerint a fogamzóképes korban lévő nők 2-5 százalékát, más adatok szerint 5-10 százalékát érinti. Ha nem kezelik, meddőséget okozhat, és hajlamosít a szívbetegségekre, a cukorbetegségre, valamint a rákra.
A PCO szindróma jellemző tünetei
Valószínű, hogy a PCO szindrómának különböző fázisai vannak, de általában, mire meddőséget vagy zavaró kozmetikai problémákat okoz, a tünetek nagyjából azonosak.
Policisztás petefészek
A petefészek nyálkahártyája megvastagodik, fehér lesz, alatta pedig gyöngyfüzérszerűen elhelyezkedő ciszták láthatók. Előfordul, hogy a petefészek megnő, de nem mindig. A ciszták és a megvastagodott nyálkahártya a peteérés, illetve a tüszőrepedés elmaradása miatt jön létre.

Magas férfihormonszint a szervezetben
Elsősorban a tesztoszteronszint magasabb az átlagosnál és kívánatosnál, ugyanis kellemetlen velejárója a gyakran súlyos, nehezen kezelhető akne, valamint az eseteknek körülbelül a felében a szőrösödés (arcon, mellen, combok között, hason). Ritkábban - egyéni hajlamtól függően - férfias tipusú hajhullást is okozhat.

Inzulinrezisztencia
Ebben az állapotban a szervezet nem képes elég hatékonyan felhasználni az amúgy megfelelő mennyiségben jelenlévő inzulint. A vérben cukor marad, amire a szervezet még több inzulin termelésével válaszol. Az inzulintöbblet viszont hajlamosít az elhízásra, majd későbbi életkorban a cukorbetegségre. A PCO szindrómától szenvedőknek körülbelül a fele súlyproblémákkal küzd.

Vérzési rendellenességek
Általában csak ritkán vagy nem is jön meg a menstruáció, vagyis rendszertelenül, vagy egyáltalán nincs peteérés és tüszőrepedés. Oka a ciklust szabályozó hormonok egyensúlyának felborulása. Kezelés nélkül általában teljes meddőséget okoz.
Valamennyi tünet a PCO szindrómától függetlenül is kialakulhat. A PCO szindrómát éppen az jellemzi, hogy a tünetek együtt, egymással összefüggésben jelentkeznek.

A PCO okai
Többek között ez az, ami olyan nehezen megfoghatóvá teszi a PCO szindrómát, az okok ugyanis ma sem egyértelműek. Valószínű, hogy minimum kétféle módon jöhet létre:
Gyakran normális súlyú nőkben valamilyen okból túlságosan megnő az androgén, vagyis a férfihormon szintje. Legtöbbször a mellékvese működésének zavara okozza. Előfordulhat az is, hogy valószínűleg öröklött hajlam miatt a szervezet túlságosan élénken reagál a férfihormonokra. Utóbbi esetben a PCO szindróma általában már kamaszkorban jelentkezik: 1-2 évig a menstruációs ciklus normális, majd rendszertelenné válik, esetleg elmarad. Párhuzamosan megjelennek a férfihormonok túlsúlyára utaló tünetek.
(Egyes felmérések szerint ezt a kislányok túl korai érése előre jelezheti!)
- Általában az élemódra visszavezethetően inzulinrezisztencia alakul ki, amelyre a hajlam örökölhető. Többnyire a hajlam és az életmód együtt okozza a betegséget. Az inzulinrezisztencia miatt keletkező inzulintöbblet elindítja a túlzott férfihormon-termelést - egyes vélemények szerint mindenkinél, más vélemények szerint csak azoknál, akiknek a szervezete öröklött tényezők miatt így reagál.
A PCO szindrómát hagyományosan gyógyszerekkel kezelik - ezeket részben az inzulinrezisztencia ellen, részben a peteérés és a tüszőrepedés stimulálására, részben a túl sok férfihormon kompenzálására adják.

Hogyan orvosolható
Ettől teljesen függetlenül egyre több szakember javasol elsőként életmódváltoztatást: mindenekelőtt fogyást, részben mozgással, részben az étkezési szokások drasztikus megváltoztatásával. Számos vizsgálat szerint ugyanis az esetek körülbelül egyharmadában a fogyás önmagában is képes a normális ciklus és a termékenység helyreállítására, az életmódbeli változtatások pedig segíthetnek az inzulinrezisztencia felszámolásában. Ez nem csak amiatt fontos, mert sok nőnél így megszűnik a nem kívánt szőrnövekedés, hanem mert megelőzi a későbbi cukorbetegséget is

[origo] 
 
[5000]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x