Túlélési eljárások, zöld ötletek(1)
Címlap / Szépség-Egészség / Túlélési eljárások, zöld ötletek(1)

Túlélési eljárások, zöld ötletek(1)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

Az élet a természetben küzdelmet jelent minden élőlény számára. Meg kell küzdeni az éghajlat és időjárás okozta nehézségekkel, az élelemszerzésért és a szomjúság eloltásáért, a vadászterületek birtoklásáért és a létfenntartáson túl a fajfenntartás érdekében is. 

Túlélési eljárások

Az élet a természetben küzdelmet jelent minden élőlény számára. Meg kell küzdeni az éghajlat és időjárás okozta nehézségekkel, az élelemszerzésért és a szomjúság eloltásáért, a vadászterületek birtoklásáért és a létfenntartáson túl a fajfenntartás érdekében is.

Az ember történelmi fejlődés során rengeteg tapasztalatot halmozott fel, s napjainkra a civilizációnak oly magas fokára jutott, hogy ma már ő veszélyezteti a természetet. Nem remélhetjük, hogy a természet képes ellenállni, hanem tudatosan kell kímélnünk, védenünk, óvnunk azt!

Az ember és a természet kapcsolata tehát kétoldalú. Az ember is és a természet is lehet kiszolgáltatott.
A következőkben azokat a tapasztalatokat gyűjtöttük csokorba, amelyekkel a ma kalandkeresői kényelmesebbé, biztonságosabbá tehetik természetbeli tartózkodásukat, illetve veszélyhelyzetben megoldást találhatnak.

Megelőzés, tervszerű felkészülés

Alapelv, hogy meg kell előzni a bajt, el kell kerülni az életre veszélyes szituációkat!
Fel kell mérni saját magunk és tanítványaink, társaink képességét és ennek ismeretében kell megtervezni tevékenységünket!
Csoportos tevékenység estében mindig a leggyengébb taghoz mérjük a feladatot!

Gyakorlással, tréninggel mások számára kockázatosnak tűnő feladatok végrehajtására válunk képessé, de soha ne becsüljük le a veszélyeket, inkább túlbiztosítással haladjunk, mint kockáztatva!

Vegyük komolyan a helyismerettel rendelkezők (bennszülöttek) intelmeit.
Öltözékünk nyújtson megfelelő védelmet.
Gondosan, a bizonytalansági tényezőket is belekalkulálva határozzuk meg a szállított élelem és folyadék mennyiségét.

Gondosan állítsuk össze a tevékenységünkhöz szükséges eszközöket (lásd még a felszerelésről és az egyes szakágakról írott részeket) és szükség esetére javítókészlet és szerszám is álljon a rendelkezésünkre.

Legyen nálunk a túra nehézségével és időtartamával számoló, a résztvevők létszámát figyelembevevően összeállított elsősegély felszerelés. Kötszer, gyógyszerek… Külön felhívjuk a figyelmet a baleset esetén életmentő jelentőségű hővisszaverő fóliára, jól használható többfunkciós bicskára, gyufára.
Legyenek nálunk a tájékozódáshoz szükséges eszközök, szerezzük be előre az összes lehetséges információt vállalkozásunkhoz.

Számítsunk a legjobbra, de készüljünk föl a legrosszabbra! Ennek érdekében tudjuk, hogy honnan, kitől, milyen módon várhatunk segítséget, továbbá, hogy milyen módon értesíthetők legkönnyebben a mentésünkre indulók.

Ennek jól kialakított formáját jelzik pl. a csónakházak hajónaplói, a magashegyi menedékházak túrakönyvei, amelyek alapján eltűnésünk esetén keresésünkre indulhatnak. Meg kell adni a túra tervezett útvonalát, a kitűzött célt, a várható visszatérés idejét. HA módosítani kell a kitűzött terven, igyekezni kell erről a kiinduló bázisállomást értesíteni.

A barlangászat esetében nincs lehetőség a szabadban megszokott kapcsolatfelvételi lehetőségekre, ezért itt kialakult az a gyakorlat, hogy a felszínen megbízott egyén felelős a barlangi mentőszolgálat értesítéséért, ha a némi rátartással előírt időpontig nem ér vissza a leszállt csapat!

Szerző: Dosek Ágoston, a Magyar Testnevelési Egyetem tanára és Lovasi Katalin

ERDŐK, HEGYEK SPORTJAI – Szerkesztő: Dosek Ágoston
Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, 1997.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x