HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-19
Címlap / Szépség-Egészség / Elhízás típusok

Elhízás típusok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-19

Akinek testtömeg indexe 30 feletti, nagyobb veszélynek vannak kitéve számos betegség kialakulását illetően. Sajnos Magyarországon a lakosság 21%-a ebbe a kategóriába tartozik, így szomorú, de nem véletlen az a tény, hogy hazánkban feltűnően magas a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága.  

 

Akinek testtömeg indexe 30 feletti, nagyobb veszélynek vannak kitéve számos betegség kialakulását illetően. Sajnos Magyarországon a lakosság 21%-a ebbe a kategóriába tartozik, így szomorú, de nem véletlen az a tény, hogy hazánkban feltűnően magas a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága.

Alapjában véve, kétféle elhízás ismert, az egyik az úgynevezett gynoid (nőies vagy körte típusú elhízás, melyben a zsírelrakódás főleg a csípőre, farra, combra lokalizálódik, ezáltal testünk sziluettje körte alakot vesz fel, míg másik fajtája az alma, vagy android (férfias) elhízás, melyben a zsírszövet főleg a hasra terjed ki.

Ez a fajta elhízás nagyobb kockázatot jelent a szív-érrendszeri betegségek kialakulását illetően, mivel a rekeszizom a nagyfokú zsírtömeg miatt felfelé, a szív irányába tolódik, így annak munkája akadályozottá válik. Természetesen e két nagy csoport mellett néhány eltérő elhízás forma is kialakulhat, melyeknek nagy része kóros hormonális eltérések következményeként jön létre.

A testzsír arány mérése
A testösszetétel meghatározását általában az egészségi állapot monitorozására, edzésprogram tervezésére használjuk. A legtöbb testösszetétel meghatározó módszer a zsírmentes testtömeg és a zsír tömegét méri föl.

A testösszetétel meghatározásának sokféle, bonyolultabbnál bonyolultabb módszere ismert. A metodikák közös sajátsága viszont az, hogy a testzsír arány számítását nem lehet 100%-os pontossággal elvégezni.

A módszerek a következők:

Víz alatti fajsúly mérés
Archimedes törvénye alapján a csont és izomszövet fajsúlya nagyobb, a zsírszöveté kisebb, mint a vízé, így azonos testtömeg esetén, ha a zsírmentes testtömeg nagyobb, akkor magasabb lesz a víz alatti súly. Azaz minél alacsonyabb a zsírszázalék, annál magasabb a test sűrűsége.

Bőrredőmérés
Egy úgynevezett kaliper segítésével testünk 4, más módszer szerint 8 meghatározott pontos megmérik bőrredőnk vastagságát, melyből megbecsülhető testzsír arányunk.

Bioelektromos impedencia mérés
Elektromos ellenállás meghatározásának elvén működésig.

Computer tomográfia (CT), Mágnes rezonancia (MR)
Főleg az úgynevezett android típusú elhízottak belső szervek közötti és cseplesz zsír mennyiségének mérésére használják.

Infravörös technika (Futrex)
A visszavert és az elnyelt energia arányából következtetnek a testösszetételre.

DEXA (Dual energy x-ray absorptiometry)
Elsősorban csontsűrűsség mérésére és a csontritkulás mértékének meghatározására használják. Emellett a test zsír és izom frakcióinak pontos, testrészenkénti feltérképezésére is alkalmas.

Antropometria módszerek
A testrészek hosszának, körforgásának, testmagasságának, testtömegének ismeretében speciális képletek segítségével becslik meg a testzsír arányt.

Bod Pod
A legújabb mérési módszer, melynél a vizsgált személy egy tojás alakú kamrába ül. A kamra számítógépes szoftverhez csatlakozik. Mely pontosan regisztrálja a levegő sűrűségének változásait. Sajnos a módszer nem pontos.

Felhasznált irodalom:
Nők sportja Dr. Boros Szilvia: Testzsír arány csökkentés. Kiadja az Ifjúsági és Sportminisztérium, 2000.
 
 
[7277]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x