Ínszalag-szakadás
Címlap / Szépség-Egészség / Ínszalag-szakadás

Ínszalag-szakadás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A sérülés helyén, mely leggyakrabban a lábujj, a bokaízület, a térd, a könyök, a váll, fájdalom, duzzadás, korlátozott mozgás tünetek jelentkeznek... 

Külső jelek: A sérülés helyén, mely leggyakrabban a lábujj, a bokaízület, a térd, a könyök, a váll, fájdalom, duzzadás, korlátozott mozgás tünetek jelentkeznek.

Elsősegély: A sérült testrészt mindenképpen hűteni kell. Jó erre a célra a jegelés, hűtőspray használata, vagy a hűsítő párna. A fájdalmas végtagot érdemes kötéssel rögzíteni. Támasszuk fel, kerüljük a sérült ízület mozgatását.

Kezelése: Feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki egész biztosan megröntgenezi a sérült helyet. A részlegesen szakadt szallag (nem szakadt el teljesen) pihentetéssel heggesen összeforr, a szakadt ínszalagot viszont általában megoperálják. Azért is fontos hamar orvoshoz fordulni, ha a szakadás gyanuja felmerül, mert az ínszalag egyik tulajdonsága, hogy a szakadást követően hamarosan felszívódik (2-3 nap).

Utókezelés: A műtét után a sérült testrészt begipszelik. A gipsz levétele után folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett következik a rehabilitáció, mely gyógytornából, óvatos mozgásos edzésből áll, melynek a legfontosabb célja, hogy a sérült ízület visszanyerje a lazaságát, a környező izmok pedig visszanyerjék az erejüket és megfelelő izomerőt megszerezve stabilabbá tegyék az ízületet. A sérült ízületre a stabilitás megörzése érdekében érdemes rugalmas kötés használata (térdvédő, bokavédő), mely nem az ütés ellen nyújt védelmet, hanem enyhe szorítással feszessebbé teszi, megtartja az ízületet.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 30962 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x