Csonttörés
Címlap / Szépség-Egészség / Csonttörés

Csonttörés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Leggyakrabban a kézen, a karon, a lábon, a lábszáron, és a bordákon fordulhat elő. Nem minden esetben ismerhető fel külső jelek alapján. Általában erős fájdalom, csontelmozdulás, csontropogás, duzzadás, korlátozott mozgás, véraláfutásos bőrtünetek jelenhetnek meg kisérő jeleként. 

Külső jelek: Leggyakrabban a kézen, a karon, a lábon, a lábszáron, és a bordákon fordulhat elő. Nem minden esetben ismerhető fel külső jelek alapján. Általában erős fájdalom, csontelmozdulás, csontropogás, duzzadás, korlátozott mozgás, véraláfutásos bőrtünetek jelenhetnek meg kisérő jeleként. A túlterhelés is okozhat úgynevezett fáradásos törést, amelyik akár fájdalommentes is lehet. Nyílt törés esetén a törött csontvég átvágja a bőrt és a sebből kiállva láthatóvá válik illetve válhat.

Elsősegély: Próbáljuk meg eljuttatni a sérültet orvoshoz, ortopédiára vagy a sebészetre, ahol megröntgenezve a sérült testrészt pontos diagnózis állapítható meg. Ha a sérültet nem tudjuk azonnal orvoshoz vinni (erdőben vagyunk, messze a várostól…stb.) tegyük sinbe a törött testrészt (faággal, deszkával rögzítsük), és hűtsük le (jéggel, hűtő-spray-vel, hideg vízzel), addig ameddig eljut az orvoshoz.

Kezelés: A röntgen felvétel után a pontos diagnózis függvényében, a sérülés jellegétől függően 6-8 hét gipsz rögzítés illetve szükség esetén a gipszbe helyezés előtt műtét is szükséges lehet.

Utókezelés: Orvosnál felülvizsgálat feltétlenül szükséges, melynek során ellenőrző röntgenfelvétel készül a sérült testrészről. Ezekután is szükség lehet egy a gipsznél könnyebb támasztókötésre. A csont összeforradásának segítésére ajánlott a mozgásterápia, a mágnes-terápia. A csont gyógyulásának zavarai esetén pedig intenzív B-vitamin kúra és izomépítő edzés javasolt orvosi felügyelet mellett.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6364 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x