Ringó csípő, elegáns mozdulatok és tartás - a megszépítő...
Címlap / Szépség-Egészség / Ringó csípő, elegáns mozdulatok és tartás - a megszépítő hastánc

Ringó csípő, elegáns mozdulatok és tartás - a megszépítő hastánc

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A hastáncra ma sokan úgy tekintenek, mint a szexuális energiák kifejeződésére, az orientális név alatt pedig valamiféle kelet felé fordulási mániát értenek. Az orintális táncok megszépítik a testet, elsősorban nem az alakodat, hanem kisugárzásodat, és mozgáskultúrádat megváltoztatva. Ringó mozgás, elegáns tartás, a nő ragyogása. Változz át az érzéki nő táncával!  

Ha az orientális táncot, vagy Magyarországon elterjedt neve szerint a hastáncot, divathullámként emlegetnénk, ezzel lekicsinyelnénk jelentőségét. A “divat” szó magában hordozza az időlegesség, a jelentéktelenség felhangját. Divatok jönnek-mennek, de attól még semmi jelentős nem történik. Az orientális tánccal azonban nem ez a helyzet.

Most kicsit felkapottabb
Vitathatatlan, hogy az elmúlt 2-3 évben Magyarországon sosem látott népszerűségre tett szert ez az ősi tánc, és hírtelen megnőtt népszerűsége bizony a mulandó (ám mindig vissza is térő) divatirányzatokra emlékeztethet. Ez a népszerűség azonban része az orientális tánc multikulturális karrierjének, ha szabad így fogalmaznom ezzel az ősi mozgásformával kapcsolatban. Hazánkban jelenleg majd minden tánciskola és mozgásstúdió vagy meditációs központ kínálatában megtalálhatóak a hastáncórák. Aki azonban belevág ennek az összetett táncnak elsajátításába, nem várt akadályokba ütközik, és ugyanígy jár az is, aki egy bizonyos szintet túlhaladva kutat mesterek és autentikus tudás után.

A nehézségek részben eme mozgásforma sokrétűségéből és helyzetéből adódnak. Olyan ősi táncról van szó, amely többféle eredettel bír, és jelenleg abba a furcsa és sajátos helyzetbe jutott, hogy legjobb táncosai nem törökök, görögök, egyiptomiak vagy keletiek. Az autentikus mozdulatok legjobb művelői amerikai, kanadai és német táncosok, hajdani őshazáiban pedig a szórakoztatóipar vagy a betiltás áldozata lett a hastánc - szerencsére azért ez napról napra változik, nincs minden veszve. A mozgásformák fejlődéséhez az amerikai és a nyugat-európai táncosok olyannyira hozzájárultak, hogy például egy új eszközt, a fátylat is a tánc szerves részévé tettek.

Tapasztalatom szerint ma Magyarországon a hastánc szót általában kétféle tartalommal töltik meg. Az egyik elterjedt mozgásstílus a törökös csípő- és hasmozgásokat és az egyiptomi stílusra jellemző finomabb kézmozdulatokat ötvözi, lendületesebb, szinte revübe illő tánc. A másik mozgásstílusnak, amelyre általában gondolnak, szintén jellegzetessége az eredetileg egyiptomi táncra jellemző kimunkált kéz-, kar- és vállmozgás, valamint a törökös csípőmozgások is, de itt a mozdulatok inkább rendkívüli pontosságukkal mint lendületességükkel hatnak, a táncosok pedig nagy hangsúlyt fektetnek e mozgásforma meditatív kapacitására is. A táncstílusok eredet szerinti behatárolása, megnevezése egyébként csupán megközelítőleg lehetséges. Hiszen egyrészt több stílus létezik, mint ahány tájegység, másrészt, ami még ennél is fontosabb: az orientális tánc alapvetően és lényege szerint improvizatív. Fontos tudnivaló, hogy ma a törzsi táncoknak nevezett irányzatok erősen bekapcsolódnak a klasszikus, nemzeti balletnek nevezhető autentikus táncok végzésébe.

Nők tánca
Mai életmódunkban ennek az ősi mozgásformának igen nagy jelentősége lehet. Közép-Kelet-Európában a nők hagyományos helyzete, és a női identitás változása illetve válsága miatt igen nagy szükség van az önismereti kultúra fejlesztésére, az életminőség javítására, az életvezetésre való igényesség fölkeltésére. Míg Nyugat-Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában több irányból, az orvostudomány, a pszichológia, a bölcsész- és társadalomtudományok valamint az úgynevezett teológiai-ezoterikus tudományok irányából szinte egyidőben ébredtek rá (a történelemben persze nem először) az emberi psziché és test összefüggéseire, az önismeret és önfejlesztés fontosságára, és eme tudományos eredményeket a gyakorlatban is alkalmazni kezdték, addig Magyarországon, habár az utóbbi évtizedben számos eredményt elértek e téren, ezek a programok, és egymástól sajnos elszigetelt próbálkozások még mindig csak a “kísérleti” vagy “alternatív” cédulát kapják, holott vitathatatlan az igény ezen “alternatív” életvezetési módokba való betekintési lehetőség iránt.

Nézzük, mit tud nyújtani a hastánc művelőinek
Megmozgatja az egész testet, beleértve alig használt izmainkat. Javítja a koncentrációs képességet, a koordinációs képességet és a testképet. Eredeti arab neve: Raks Sharki, szó szerint azt jelenti, hogy a "Kelet tánca". Az első "nyugati" nevet a franciák adták, amikor a 19. században a Közel-Keletre utaztak, és mivel az európai táncokban addig ismeretlen volt a törzs és a csípő külön mozgatása, tévesen "danse du ventre"-nek nevezték el, amelyet az angol tükörfordítás "belly dance"-re, a magyar pedig hastáncra fordított. Sajnos a név téves szókép, hiszen az orientális táncban a táncos egész teste mozog, beleértve a tipikus fej, váll és mellmozdulatokat, amelyeket lágy karmozdulatok kísérnek.

HarmoNet tipp: Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+) >>

Az orientális tánc gyökerei
az ókori világ termékenységi szertartásaihoz vezetnek vissza. Még ha le is hántjuk e táncformáról az egykori vallásos szimbolikát, a “termékenységtől” akkor sem kerülünk messze. A hastánc helyreállítja a szexuális energiát, növeli a libidót. A mozgásformák elsajátítása közben testünket megismerjük, megtanuljuk látni szépségeit. A has- és csípőmozdulatok olyan izomminőség és koordináció javulást eredményeznek, mely előnyt jelent mind a szexuális életben, mind szüléskor.

Számos arab törzsben a szülő nőt körbevették a törzs nőtagjai, és ismétlődő hasmozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva, hogy milyen mozgásokat végezzen szülés közben. Az orientális tánc ma is kapcsolódik a termékenységi szertartáshoz: Egyiptomban a hastáncosnő az esküvők nagyra becsült meghívottja, a feleség és férj pedig úgy fényképezkedik, hogy kezüket a hastáncosnő hasára teszik.
Az orientális tánc lényege szerint improvizatív. A kevés alapszabály betartása mellett az elemek szabadon variálhatók, saját stílus alakítható ki, sőt, variálhatók más, rokon táncok elemeivel (Serena Wilson (amerikai élvonalbeli keleti táncosnő) stílusának például egyik ismérve a flamenco elemeinek használata.). Változatosságát növeli az olyan eszközök használata mint például gyertya, ujjcintányér, fátyol, bot, és a változatos ritmusú és stílusú zenék, valamint az, hogy számos kortárs, népszerű zenére is táncolható.


Mindezek következményeképp tehát a hastáncban kihasználhatjuk és fejleszthetjük kreatív képességünket és érzékenységünket.
A keleti táncot általában nők táncolják, eredetileg nők egymás közt táncolták, csak később kapott vallásos-, közösségi-, és erotikus funkciókat is. (Bár vannak férfi hastáncosok is, Magyarországon csak egyről tudok.) Egy-egy hastáncos közösség összetartó ereje a barátság támogató érzésével erősítheti a személyiséget.

A hastánc bizonyos ágai transztáncok
Bár természetesen a transztáncokban a mélyállapot elérésének megvannak a külön mozgás- és légzéstechnikái, minden hastáncos mozgás segíti az önmagunkba mélyedést. Ebben a tekintetben a hatha-jógával rokonítható. A testünk felé fordított figyelemből önismereti hasznot is húzhatunk.

Hastánc közben a zene kiválasztásával, a mozdulatokkal, az arcjátékkal, a ruhákkal, hajviseletünkkel, ékszereinkkel és testmintáinkkal szabadabban kifejezhetjük személyiségünket, mint mondjuk egy munkahelyi tucat-kosztümmel. Lehet, hogy eddig nem is sejtett jellemvonásaink is felszínre jönnek.

A hastánc gyakorlása rendszeres testmozgást jelent, mely segít visszaállítani testünk egyensúlyi állapotát, és testünk táplálásában is igényességre szoktathat. Rendszeres gyakorlása energiával tölt fel. A táncos energiaszintjében olyan nagy emelkedés jön létre, mely már egyetlen táncóra után is megtapasztalható.

HarmoNet tipp: Hastánc - az alakformálás, zsírégetés, lelki fejlődés legszexibb útja (Felnőtteknek!) >>

A fönt koránt sem a teljesség igényével fölsorolt előnyök szinte egyedülállóvá teszik a hastáncot a mozgásformák, sportok és táncok között. Hiszen más, történeti táncoktól eltérően itt a nő nem passzív, hanem főszereplő (kivéve a flamenco, de az a hastánccal rokon tánc), és ez óriási magabiztosságbeli fejlődéshez vezet. A modern táncformákhoz képest pedig rendelkezik azzal a többlettel, hogy több ezer éves gyökereit, a mögötte álló, az európaitól olyannyira eltérő kultúrákat is megismerhetjük általa.

Mit érhetsz el vele?
A hastánc végzői a fent már említett hatások mellett az alábbi eredményeket kaphatják:
  • Lazább csípő, kellemesebb, könnyedebb mozgás, a gerinc beolajozódik
  • Szebb tartás, emelt fej, szép, magas tekintet, elegancia és önbizalommalteli kisugárzás
  • Ringó csípő, vonzó járás
  • Hajlékonyság, testi és lelki rugalmasság
  • Finom és elegáns mozgás a kezekkel, a non-verbális kommunikáció megszépülése
  • Az önbizalom végett ragyogó személyiség, nyílás a külvilág felé
  • A vállöv és a mellek feszesebb tartása
Vagyis mindent elérhetünk, ami a szép járást, jó tartást és egészséget hozza. A test összes izomcsoportját megmozgatja és életvidámmá, energikussá, pörgőssé varázsol.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9101 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x