A mediterrán étrend fő pillérei
Címlap / Szépség-Egészség / A mediterrán étrend fő pillérei

A mediterrán étrend fő pillérei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A mediterrán étrendben legfőképpen olívaolaj, rizs-és tésztafélék, halak, különféle zöldségek szerepelnek. A szív-érrendszeri betegségek, a koleszterinszint az európai halálokok legfőbb tényezői. Mindezek megelőzhetőek, ha ezeknek az ételeknek a megfelelő kombinációját fogyasztjuk, szépen kényelmesen, egy kis vörösborral ...  

A mediterrán étrendben legfőképpen olívaolaj, rizs-és tésztafélék, halak, különféle zöldségek szerepelnek. A szív-érrendszeri betegségek, a koleszterinszint az európai halálokok legfőbb tényezői. Mindezek megelőzhetőek, ha ezeknek az ételeknek a megfelelő kombinációját fogyasztjuk, szépen kényelmesen, egy kis vörösborral ...

A mediterrán étrend öt fő pilléren nyugszik, melyet érdemes megjegyezni: az I. csoport a kenyér, rizs, tészta, a II. a zöldség, a gyümölcs, III. a hal, IV. az olívaolaj és V. a vörösbor.



I. Gabonából származó növényi eredetű tápanyagok
Kenyér, rizs, tészta
A magyar nyelvben nincs egyetlen jó kifejezés arra, mellyel a bizonyos szempontból összetartozó kenyeret, rizst, tésztát egy kalap alá vonná. Mezőgazdasági és növényi eredetű termékek, tápanyagok, élelmiszerek ezek.
A mediterrán étrendből nem hiányozhat a friss, főleg búzalisztből készült fehér kenyér. A főleg Indiából átkerült rizs is a mindennapi étkezés része. A különböző tészták, spagettik is az étkezés pillérei, nem csak Itáliában, hanem Görög és Törökországban is. A tészta emlegetésekor Közép-Európában sokan az elhízás veszélyére asszociálnak. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy bizonyos fokig speciális lisztből készült, magas rosttartalmú, úgynevezett durum tésztáról van szó, melyből 100 g nyersanyag 350 kcal.-t tartalmaz, de ez a főzés során úgy megduzzad, hogy a súlya 100-ról 300 g-ra nő, mely már egy főétkezés adagjának megfelel, miközben az eredeti kalóriatartalma nem változik.

A spagetti felfedezőjének a nagy utazót, Marco Pólót tartják, de ez egy legenda, már az etruszkok is ismerték. Olaszországban fejenként évente 25,8 kg ilyen spagettit fogyasztanak, míg Németországban, pl. jelenleg is csak 5,4 kg.-ot. Ugyanakkor az európai spagettikben tojás és így koleszterin is van, nem durum lisztből, hanem rostszegény lisztből készítik.

II. Zöldség, gyümölcs
A spárga, az articsóka már a fáraók étkezéséhez tartoztak. A mediterrán vidéken a hagyma, a fokhagyma, majd Columbus óta főleg Spanyol- és Olaszországban a paradicsom, valamint a zöld-sárga és piros paprika, a pepperoni, a cukkíni igen elterjedt, és természetesen a krumpli, főleg Spanyolországban. A déli országban 200 kg zöldséget fogyasztanak évente, nálunk 80-90 kg-ot.
A gyümölcsből a fogyasztási statisztikák szerint hasonló mennyiség fogy, pl. Németországban is, mint a déli országokban, azonban amíg ezt a mediterrán országokban a friss gyümölcsök, a dinnye, a füge, a narancs, a különböző gyümölcstálak jelentik, a németországi fogyasztásba beszámítják a feldolgozott gyümölcsöket pl. gyümölcsitalokat, gyümölcsjoghurtot vagy lekvárokat is. A magas vitamin és ásványi anyag tartalom egy része így persze elvész. A mediterrán étrendben nagy jelentőségűek a fűszerek. A főleg mozarellához használt bazsalikom, a bárány és halételeket ízesítő rozmaring vagy kakukkfű, a paradicsomos ételekhez, pizzához, gyroshoz használt oregánó nem csak a konyhában, az üzletekben, hanem gyakran a házak erkélyén, ablakpárkányon termesztve is megtalálható.

III. Halak és a tenger gyümölcsei
A déli tengerparton a halfogyasztás sokszorosa a hazainak, ahol mindössze 2-3 kg-ot fogyasztunk évente. A legkülönbözőbb színű, zsírtartalmú halak, rákok, kagylók sokasága látható a halpiacokon, a háztartásokban és az éttermekben. Eltérően a többi európai országtól, főleg Spanyolországban a halat hússal kombinálva is tálalják, mint pl. a spanyolok nemzeti ételét a paellát. A halfogyasztás egészségességéről most csak arra a vizsgálatra utalok, miszerint a heti kétszeri halat fogyasztók között 20 év alatt fele annyi infarktus fordult elő, mint azok között, akik nem ettek halat.
A halfogyasztást alkalomszerűen, de minimum hetenként egyszer bárány, borjúhússal vagy szárnyassal egészítik ki, bár utóbbiak fogyasztása az utóbbi évtizedekben már határozottan megnőtt.


IV. Az olívaolaj
Költők megénekelték, a festők megfestették a szentnek nevezett olajfákat és terméküket az olívaolajat, mely évszázadok óta kereskedés és a legendák tárgya ezen a vidéken. A kezdetben lámpaolajnak, majd medicinának használt olaj a finomítások során élvezhetővé vált, jelenleg már nem csak sütéshez és főzéshez, hanem kenyérre kenve is használják. A kereskedelemben kapható olíva olajok nem egyformák, négy minőségi osztályát különböztetjük meg. Ebből a legjobbat ajánlatos fogyasztani, a tiszta, hidegen préselt “Olio extra vergine in olíva”, vagyis az extra szűz címkézésű olíva olajat. Az olíva olaj 75 %-a olajsav, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav, kedvező hatású a koleszterin és a védőfaktor HDL-cholesterin szintre.
Sajnos hazánkban jóval drágább, mint az itt használatos, főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó, szintén növényi eredetű és koleszterinmentes olajok. Összetételében a repceolaj hasonlít leginkább hozzá.

V. A vörösbor
Régi, mediterrán mondás szerint a halnak háromszor kell úsznia: először a vízben, másodszor az olajban, harmadszor a borban. A mediterrán országokban ez megvalósul, egy pohár bor ritkán hiányzik a halételek után.
1996-ban az amerikai egészségügyi hatóságok szenzációs bejelentés tettek: a legújabb táplálkozási irányelvekbe beleírták, hogy egészségi megfontolásból ajánlják a napi mérsékelt borfogyasztást. Elsősorban a feketeszőlő héjában találhatók azok az úgynevezett flavonidok, antioxidánsok, melyekbol hosszas erjesztéssel készített vörösbor mértékletes fogyasztása nemzetközi vizsgálatok szerint véd a szívinfarktus ellen. Az étkezéshez rendszeresen fogyasztott egy pohár vörösbor a koleszterin szintet és a thrombosis kézséget is csökkenti.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 22126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x