A napfény árnyoldalai
Címlap / Szépség-Egészség / A napfény árnyoldalai

A napfény árnyoldalai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-10

Ha az árnyékod rövidebb, mint te, menekülj - így hangzik az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia első aranyszabálya. A napozási szezon kezdetén mindig hallani hasonló jó tanácsokat, idén viszont - legalábbis a fejlettebb országokban - a szaktudományok képviselői páratlan offenzívával próbálják lebeszélni az embereket a napozásról.  

Mi, magyarok, a magunk útját járjuk. A világban a napozás, a napbarnított bőr divatja látszólag leáldozott, nálunk viszont továbbra is az számít jó megjelenésűnek, aki már május elején bronzszínűre sült. Megjósolható azonban, hogy hamarosan mi is beállunk a sorba: amint a közvéleményben tudatosul, hogy a ritkuló ózonréteg miatt az intenzív napozás hovatovább életveszélyessé vált, alighanem sokan váltanak majd barnáról fehérre.

Mit csinál a fény?

Ahhoz, hogy eldönthessük, mekkora a kockázat és mennyit érdemes vállalni belőle, tudnunk kell, hogyan is „működik” a napsugárzás. Az egészségre gyakorolt hatás szempontjából elsősorban az ibolyántúli, más szóval ultraviola (UV) sugárzást érdemes szemügyre venni. Voltaképpen egy nem ionizáló, azaz nem radioaktív sugárzásról van szó, amely főként az általa közölt energia révén hat a szervezetre. Megkülönböztetünk UV-A és UV-B sugárzást.

 

A bőr színeváltozását is az UV-sugárzás okozza


Az emberek többsége a barnulás kedvéért fekszik a napra, s a bőr színeváltozását is az UV-sugárzás okozza. A kültakaró legfelső rétegében lévő pigmentsejtek ugyanis egy festékanyag, a melatonin termelésével válaszolnak az ártalmas sugárzásra (vagyis egy védekező reakcióról van szó).

A melatonin – hasonlóan a naptejek némelyikéhez – elnyeli a sugárzást, és ezzel megvédi az alsóbb, érzékenyebb bőrrétegeket. Ami az előbb említett különbségtételt illeti, a bőr mindig tudja, hogy A vagy B típusú sugárzás éri-e. Az UV-A gyors, de hamar megkopó barnulást okoz, míg az UV-B hatása lassabb, de tartósabb.

A sugár-egészségügyi szakember szerint a nemzetközi szakirodalom egyértelművé teszi, hogy az UV-sugárzás ártalmas, és a kedvezőtlen hatás egyre intenzívebb. A fő veszélyforrásnak kikiáltott, magasabb energiájú UV-B állhat a rákkeltő hatás hátterében.

Nem veszélytelen azonban az UV-A sem: bizonyítást nyert, hogy roncsolja a szöveteket, és ezáltal gyorsítottan „öregíti” a bőrt. Sajnos a korábban ártalmatlannak gondolt szoláriumok – elsősorban az A tartományba tartozó – sugárzása sem kockázatmentes tehát. A világban mind a bőrrákos, mind a szürkehályogos megbetegedések gyakorisága meredeken növekszik, amit a szakemberek többsége összefüggésbe hoz az UV-sugárzás szintjének növekedésével.

3 fontos tiltás, ha napozni szeretnénk: 


Reggel és este, a szűrt fényben napozhatunk, fokozatosan felépítve a nyári színünket, azonban van három fontos dolog, amire mindenképp gondoljunk: 
  1. SMINK: Soha nem napozunk kisminkelve, mert teljesen tönkreteszi a bőrünket. A tartós smink tetoválásnak sem tesz jót a fény, így óvjuk az arcunk bőrét a naptól minden formában! 
  2. GYÓGYSZEREK, GYÓGYNÖVÉNYEK: Az orbáncfű a legismertebb a fényérzékenységet okozó gyógynövények kzül, de számos gyógyszer és gyógynövény okozhat fényérzékenységet. Ezeket szedők kerüljék a napot minden formában - olvassuk el gyógyszereink, folyamatosan szedett gyógynövényeink leírását. 
  3. ÉKSZEREK: kevés bénább dolog van, mint a ránk kozmált nyalánc, karkötő, napszemüveg nyoma a bőrön. Strandra ne viseljünk ékszert, a napozáshoz érdemes ezeket letenni - és persze soha, de soha ne aludjunk el a napon! 


Ha a napon alvó embert látsz, azonnal ébreszd fel! Életet menthetsz vele! 


Azokon a napokon, amikor tehát UV-riadót fújnak, mindenképp érdemes inkább hosszú ujjú ruhákban fejfedőben járni az utcán, és csak az esti órákban a félrányékban, szűrt fényben napozni. Különösen az idős bőr és a kisgyerekek érzékeny bőre van kitéve a veszélynek, de a fehér bőrűek sincsenek biztonságban! 
Legyünk különösen körültekintőek, ha napozni szeretnénk! 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x