Személyiségünk tükre: miről árulkodik a hangunk?
Címlap / Szépség-Egészség / Személyiségünk tükre: miről árulkodik a hangunk?

Személyiségünk tükre: miről árulkodik a hangunk?

Forrás: Informed.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Minden emberi hang olyan egyéni, mint az ujjlenyomat. Csengése elárulja hangulatunkat, és meghatározza azt a hatást, amit másokra kifejtünk. Ez éppen elég ok arra, hogy egy kicsit közelebbről foglalkozzunk ezzel az elhanyagolt témával.  

Hangunk olyan, mint a névjegykártya, a magánéletben és a szakmai élet mindennapjaiban egyaránt. Üzletkötők, eladók, tanárok, hoszteszek, óvónők, rádió- és tévébemondók tudják, milyen meghatározó szerepet játszik a hang és a beszéd használata szakmai sikerükben.

Még jelentősebbé válik a kérdés akkor, amikor a kommunikáció telefonon keresztül zajlik. Üzletemberek, marketingkutatók és fogadóhölgyek külön szemináriumokon tanítják, hogy miként kell a hangot célzottan bevetni a telefonbeszélgetés során. Telefonban még érthetőbben kell beszélni, és erőteljesebben hangsúlyozni. Először is, mert a hallgató nem veszi a mimikával és a gesztusokkal közölt üzenetet, másodszor pedig azért, mert a telefonvonal kiszűri a magas és mély hangterjedelmet.

Tipp: telefonálás közben ne maradjunk ülve, használjuk kezünket-lábunkat! Beszélgetőtársunk érezni fogja, hogy mozgásban vagyunk. Hihetetlenül hangzik, de ennek az egyszerű trükkenk a hatása igazolt: beszédmódjával még a beszélgetőtársának beszédsebességét is befolyásolni tudja. Ha egy hadaróval van dolga, akkor ön is növelje meg a beszédsebességét, és hangolódjon rá a beszélgetőtársára! Ha ezután lassít, a hadaró is automatikusan fékezni fog.A hang üzenete

Minden emberi hang egyéni jelenség és olyan egyedülálló, mint az ujjlenyomat. A "voice print" azonosítása ugyan jóval bonyolultabb, mint az ujjlenyomaté, bírósági tárgyalásokon azonban ugyanolyan bizonyító ereje van - mondják a kommunikáció szakértői. Hangunk csengése és kifejezőereje azonban - az ujjlenyomattal ellentétben - nem velünk született, hanem kisgyermekkorunktól fogva tanuljuk. Hallás útján tanulunk meg beszélni. A gyermek átveszi a környezetében hallott beszédszokásokat. Ezért nem ritka, hogy lányok úgy beszélnek, mint anyjuk és fiúk, mint az apjuk - hacsak nem mutálnak éppen. A hangunkkal tehát nem csak a saját lényünket juttatjuk kifejezésre, hanem mindazt, amit életünk során felszedtünk.

Sokan kamaszkorban tudatosan vagy öntudatlanul elkezdik utánozni a példaképeiket. A fiúk arra is képesek, hogy torzítsák a hangjukat, csakhogy felnőttebbnek hassanak. A nők pontosan ellenkezően viselkednek. Sok nő öntudatlanul megtartja kislánykori hangját, hogy azzal felébressze másokban a védelmező ösztönt. Azt az üzenetet sugározzák partnerük felé: tehetetlen lény vagyok, és szükségem van egy erős védelmezőre. Ez úgy tűnik, mint egy üres klisé, pedig nap mint nap sikerrel alkalmazzák.

Ez a jelenség lassan kezd megváltozni. Ausztrál kutatók összehasonlítottak a negyvenes években archivált női hangokat mai nők hangjával. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a mai fiatal nők mélyebb hangtartományban beszélnek, mint az ötven évvel ezelőttiek. A tudósok szerint ebben a folyamatban szociológiai és fiziológiai tényezők egyaránt közrejátszanak. A mai nők magasabbak és hosszabbak a hangszálaik. Emellett pedig tudják, hogy mélyebb hanggal könnyebben keresztül tudják vinni az akaratukat.

A hangszálakat is edzeni kell!

Tény, hogy a mély hangok kellemesebb hatást váltanak ki, mint a magasak. Aki viszonylag lassan beszél, szépen hangsúlyoz és mély a hangja, azt a hallgatói kompetensnek, érettnek és szimpatikusnak élik meg. A magas hangú és halk beszéd szégyenlősséget és tapasztalatlanságot sugároz. A tömegkommunikációban ritkán hallani vékony hangokat. Itt erős hangú embereket keresnek.

Hangminőség terén például az osztrákok nem állnak túl jól, elbújnak a nyelvük mögé. Nem nyitják ki eléggé a szájukat - ellentétben a németekkel, akik "Figyelem, most jövök én!" mentalitásukkal sokkal teltebb hangot tudnak megütni. A következmény az, hogy a hangtartomány eltolódik, így az érintettek a természetes hangjukhoz képest túl mélyen vagy túl magasan beszélnek. Nem merítik ki a teljes frekvenciatartományt.

A hangproblémák és a hang helytelen használatának egyik oka, hogy már "gyermekkorban elkezdjük elveszíteni a hangunkat". Aki nem hangoskodhat, nem kiáltozhat, annak visszafejlődnek a hangképző szervei. A hangszálak rugalmasak, amelyeket ugyanúgy edzeni kell, mint ahogy a futó edzi a lábizmait.

 
 
Minden hang fejleszthető

Hang- és beszédtréning segítségével minden hang minősége javítható. A beszédtréningre járók már néhány órányi gyakorlás után rájönnek, hogy a helyes, szép beszéd nem megerőltető, hanem felszabadító élmény.

A beszédtréning ugyan nem változtatja meg a személyiséget, de mindenképp kiszélesíti a horizontot. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy autodidakta módon nagyon nehezen képezhető egy hang. A hozzáértő tréner előbb légzés- és lazítógyakorlatokat végeztet, mielőtt célzottan elkezdené a hang megváltoztatását szolgáló gyakorlatokat. A helyes légzés a szép beszéd előfeltétele. A legtöbben sajnos csak a mellkasukig engedik a levegőt, nem pedig le a hasukba. Ez alól csak akkor tesznek kivételt, ha mélyen alszanak, vagy szívderítően nevetnek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8669 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x