Ezerjófű (Centauri herba)
Címlap / Szépség-Egészség / Ezerjófű (Centauri herba)

Ezerjófű (Centauri herba)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A növény teljes föld feletti részét használjuk. Szedése nyár derekán, virágzáskor, lehetőleg Telihold idején történjen. A növényt árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk. Levelét, friss levét közvetlen fogyaszthatjuk, vagy szárítmányát főzetek, tinktúrák készítésére alkalmazhatjuk... 

Kis- és nagyezerjófű

Termőhely:
napos hegy és domboldalak, meszes talajú rétek növénye

Gyűjtése, hasznosítása:
A növény teljes föld feletti részét használjuk. Szedése nyár derekán, virágzáskor, lehetőleg Telihold idején történjen. A növényt árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk. Levelét, friss levét közvetlen fogyaszthatjuk, vagy szárítmányát főzetek, tinktúrák készítésére alkalmazhatjuk.

Íze:
keserű: 10,
aromás: 4,
savanyú: 3

Energetika:
A szelet fokozza,
a tüzet csökkenti, de következményesen fokozza,
a vizet csökkenti

Általános hatása:
A víztúlsúlyra hajlamos alkatúak gyógynövénye. Keserű íze révén szélfokozó, hűtő hatású, de hosszantartó alkalmazása, vagy nagy dózisa arányaiban megemeli a tűz energiát, mivel az epével analóg hatású. A víz energiát csökkenti, szárítja, mozgatását, ürítését fokozza. Általánosan tisztító hatású az egész szervezetre nézve, de helyileg alkalmazva is.

Lelki hatása:
A korlátok, hajlamok miatt kialakuló nehézkes, tompa, mohó, önző állapotokat szünteti. Könnyeddé tesz, a nyomasztó, érzelmi terheken történő felülemelkedésben segít, eloszlatja a gondokat, mivel azok felszínre hozásában és feldolgozásában segít. A fel nem dolgozható élmények feldolgozását, vagy kiürítését támogatja, a "túllépés" lehetőségét fokozza. Az indulatokat kezdetben azok kiváltó okának megszüntetésével csillapítja, mivel a szemléletmódváltás képességét fokozza. Tisztítja az elmét, fokozza a lelkesedést és a bizalmat. Csökkenti az önérzet fontosságának túlsúlyát. Túlzásban viszont fokozza a bizonytalanság, az összezavarodottság érzését. A "mérgek" nagymérvű megmozdulása átmeneti túlterheltséget eredményezhet. Ennek következményeként a feszültség fokozódásával együtt a harag kialakulását is okozhatja a túlhevítés miatt.

Részletes ismertetés:
Az ezerjófű nevének megfelelően valóban számtalan kibillent állapot tüneteinek kezelésében kiváló. De árt az óvatosság, mivel hatása azért nem minden esetben üdvös. Szárító, mozdító, hűtő és enyhén melegítő hatású, az idegi működést fokozza. A lerakódásokat, pangó nedveket, mérgeket testszerte megmozdítja. A mérgezések (kígyómarás, kutyaharapás), fertőzések leküzdésében hatásos. Az emésztést általánosan javítja, az erjedő folyamatokat szünteti, a salakok kiürítését minden szinten fokozza, a zsírokat oldja.

Az emésztőrendszeren belül csökkenti a nyák és a nyálka termelését, a felrakódott hurutokat oldja és mozgásra kényszeríti. A víztúlsúlyként megjelenő gyomorhurut felszámolásában segít. A perisztaltikát az emésztő rendszer teljes hosszában fokozza. A vékonybélben munkálkodó epét erősíti, így a zsírok lebontását megkönnyíti, ezért a nehéz ételek fogyasztása miatt kialakuló kellemetlen tüneteket csökkenti. Az epetermelést fokozza, az epét fiatalítja, hatékonyabbá teszi. A hasnyálmirigy pangó nyákjait, a benyelt, de fel nem dolgozott érzelmi szennyeket távozásra készteti, ezért nem lesz szükség a tűz (gyulladás) általi felszámolásukra.

A vastagbélben fokozza a vízvisszaszívást, szárítja a bélfalat, ami alkalmassá teszi a vastagbélhurut kezelésére. Az emésztőcsatornában megjelenő élősködők (gombák, paraziták) kiűzésére - a fehérürömhöz hasonlóan - alkalmas. A máj méregtelenítő funkcióját, emésztőnedv termelését fokozza, ezért kóros testsúlygyarapodás és az ezzel együtt járó "zsírmáj" felszámolására, valamint a jóindulatú szövetszaporulatok kezelésére javasolt. A vesék "szurőinek kitisztulását, valamint a pangó nedvek, ciszták megszűnését eredményezi királydinynyével és borókával alkotott keverékének híg főzete.

A túlterhelt, beállt lépet kiüríti, tisztítja, működését újból lehetővé teszi főzetének kúraszerű fogyasztása, amivel a problémákon való túllépés tudati mozdulatát segíti. Emiatt a lépmegnagyobbodás kezelésében bevált. A légzőszervek területén kialakult fokozott nyálka és huruttermelést csökkenti, a megjelent nedveket pedig felszárítja. Ezért az orrfolyás, arcüreggyulladás, nedves asztma, hörghurut, nehézlégzés (tüdővizenyő) tüneteinek eltüntetésére ajánlott. A szív elzsírosodását, ereinek meszes lerakódását csökkenti. Az idegekről és az érfalakról a lerakódásokat, zsírokat leválasztja, így az ingerelhetőséget és az erek rugalmasságát normalizálja. A tompaságot csökkenti, viszont az indulatok és a bizonytalanság könnyebb megjelenését lehetővé teszi.

A nyirkos, izzadékony, zsíros bőr működését az átalakítást segítő és szárító hatásánál fogva képes normalizálni. Ezért a gombás bőrbetegségek belső kezelésében elsőrangú. Az elnehezült méh burjánzó folyamatait visszaszorítja, energiaáramlását fokozza, az elhalt magzatot és a méhlepény kihozza. A sebek kezelésénél is hatásos, mert a friss levével, főzetével való borogatás a testszövetbe került idegen anyagokat, tárgyakat kivonja és a seb nedvezését, gennyedését szünteti.

Megkötések:
Szeles alkatúak, vagy szeles betegségben szenvedők ne, vagy csak nagy óvatossággal, szárító hatását ellensúlyozó növényekkel (édesgyökér, édeskömény, fehérmályva gyökér…) keverve fogyasszák. Kiszáradással, hevüléssel együtt járó gyulladásos betegségek kezelésében ellenjavallt. Hirtelen nagy dózisa, vagy huzamos használata az arra hajlamos emberekben szélsőséges állapotok megjelenéséhez vezethet. Máj és vese zsugorodásban szenvedők ne alkalmazzák.

Dr. Kmeth Sándor - JAVASLAP
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 24561 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x