Fitoterápia
Címlap / Szépség-Egészség / Fitoterápia

Fitoterápia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az orrmelléküregek gyulladásának kóroktanát sorozatunk előző részében ismertettük (Természetgyógyász Magazin 2000. októberi száma). A kórfolyamat kialakulásában, ismételt kiújulásában, idültté válásában szerepe lehet egy egyszerű tényezőnek: az orrfúvásnak... 

A légzőrendszer megbetegedéseinek kezelése
A melléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladásának kóroktanát sorozatunk előző részében ismertettük (Természetgyógyász Magazin 2000. októberi száma). A kórfolyamat kialakulásában, ismételt kiújulásában, idültté válásában szerepe lehet egy egyszerű tényezőnek: az orrfúvásnak.

Esetismertetés: Péter 6 éves korában 6 hónapon keresztül náthás volt. Miután 16-szor kiöblítették a homloküregét, részben antibiotikumokkal, édesanyja hozzánk fordult. A szülői kérés az volt, hogy ne legyünk fehér köpenyben és ne láthasson a kis beteg fecskendőt; amúgy is nehéz lesz megvizsgálni, annyira retteg az újabb beavatkozástól. Játszottam Péterrel, hogy megfigyelhessem. Nem kellett sokáig várni, mert következett egy orrfúvás. Trombitával is nehezen lehetne ilyen hangerőt elérni. Kértem, ne fújja ennyire erősen az orrát. A kisfiú elmondta, hogy a család egyik felnőtt tagja rászólt: hallani szeretné, hogy jól kifújta az orrát. Kis betegünk a következő orrfúvások során elfogadta tanácsunkat. Nyár derekán voltak utoljára a rendelőben. Karácsonykor hívott fel a gyermek anyja azzal, hogy eltelt egy fél év és a kisfiú jól van. Bizonyára az is hozzájárult a panaszok megszűnéséhez, hogy rendszeresen szedte a kúpvirág kivonatát tartalmazó gyógycukorkát, az előírt adagban és időtartamig. (Az Echinacea használatát említettük a náthás beteg kezeléséről szóló ismertetésünkben, lapunk idei szeptemberi számában.)

A fenti egyedi esetből nem vonható le mindenkire vonatkozó következtetés az orrmelléküreg-gyulladás kezelésére vonatkozólag. A fitoterápia lehetőségei közé tartozik a kamillatea belélegeztetése (inhalációja). 2 liter fövő vízbe 1 csapott evőkanálnyi székfűvirágzatot teszünk, és erőltetés nélkül az orron át is próbáljuk belélegezni az illóolajos vízgőzt, szükség esetén naponta 2-3-szor is, mert gyakran hol az egyik orrkagyló dugul be, hol a másik. Az inhaláció 5-10 percig tart. Gyermeket ezalatt ne hagyjunk felügyelet nélkül. Két tényező jön számításba: a meleg kedvező hatása és az illóolaj gőzének gyulladáscsökkentő tulajdonsága. A kettő együtt csökkenti a nyálkahártya-gyulladást és ezáltal elősegíti az üreg kivezető szájadékának megnyílását, csökkentve a pangást, feszülést. Az orvosi kamilla virágain kívül (Chamomillae flos) használható inhalációként az ánizs illóolaja (Anisi aetheroleum), mégpedig 2 csepp 2 liter vízbe.

Az ánizs illékony hatóanyagai fokozzák a csillóshám működését (secretomotorikus hatás), aminek akkor van szerepe, ha az inhaláció révén a melléküreg kivezető szájadéka átjárhatóvá válik. Az orrdugulás csökkentésére az eukaliptusz illóolaj (Eucalypti aetheroleum) vált be. Ugyanúgy 2 cseppet használunk 2 liter vízbe, mint az ánizs illóolajának esetében, vagy a kettőt egyenlő arányban, tehát 1-1 cseppet. Mindkét illóolaj hivatalos a Magyar Gyógyszerkönyv VII. érvényes kiadásában. Szájon át adagolható illóolajos készítmények, lágyzselatinos kapszula formájában (gyöngy), ajánlhatók az inhalációs kezelés után (gyógyszergyári termékek).

A SINUPRET (Bionorica) nevű gyógyszer összetételében található gyógynövények:
- a sárga tárnics gyökere (Gentianae radix),
- az orvosi kankalin virága (Primulae flos cum calycibus),
- sóskafajok föld feletti része (Rumicis herba),
- bodzavirág (Sambuci flos),
- a vasfű föld feletti része (Verbenae herba).

N. Neubauer és R. W. Maerz szerint (Phytomedicine 1994) a hatóanyagot nem tartalmazó, de hasonló megjelenésű készítményhez (placebóhoz) és néhány gyakran használt gyógyszerhez viszonyítva a klinikai eredmények jók, statisztikai értékelés alapján. A kezelés időtartama 7-14 nap volt. Az összetételben szereplő növényi részek a légzőrendszerben képződő kóros nyálka elfolyósításával elősegítik kiürülését a melléküregekből (secretolytikus hatás). Ezzel a tulajdonsággal rendelkezik a repkény borostyán (Hedera helix) levelének kivonata, a benne található szaponinoknak köszönhetően. Gyógyszergyári készítményeit forgalmazzák, nem alkalmazzuk gyógytea formájában.

Az orrmelléküregek gyulladása, mint láttuk, idültté válhat. Ennek valószínűségét csökkenti a garatgyulladás kezelése, a garat baktériumaira, kórokozóira gyakorolt gátló hatás miatt (l. sorozatunk következő részét).

Dr. Rácz Kotilla Erzsébet
Természetgyógyász magazin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x