A cukorbetegség és az A1c
Címlap / Szépség-Egészség / A cukorbetegség és az A1c

A cukorbetegség és az A1c

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

A cukorbetegség Magyarországon legalább félmillió embert érint; az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-re - világszinten - ez a szám elérheti, sőt meghaladhatja a 300 millió főt is. A legtöbb fejlett országban a cukorbetegség a negyedik leggyakoribb halálok.  

• A cukorbetegség Magyarországon legalább félmillió embert érint; az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-re – világszinten - ez a szám elérheti, sőt meghaladhatja a 300 millió főt is.
• A legtöbb fejlett országban a cukorbetegség a negyedik leggyakoribb halálok.
• A cukorbetegség nem gyógyítható, kezelésének sikerét az állapot szinten tartása jelzi. A szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében szükség van a vércukorszint szoros ellenőrzésére. A korábbi időszak, vagyis az elmúlt 2-3 hónap vércukor-állapotáról jó tájékoztatást nyújt az A1c vizsgálat.

Önellenőrzés
Sok cukorbeteg saját maga, otthoni körülmények között ellenőrzi vércukorszintjét, és ennek alapján határozza meg, hogy a megfelelő glikémiás kontrollhoz az adott pillanatban mennyi inzulinra van szüksége. Változó, hogy ki mikor és milyen gyakran méri vércukorszintjét; a legtöbben kora reggel, az étkezések előtt, két órával étkezések után és lefekvés előtt. Ahogy a körülmények változnak, szükség lehet további mérésekre is, ha például valakinél gyakran lép fel hipoglikémia, ha terhes lesz, ha megbetegszik, vagy éppen sportolni készül.

A1C -mérés
Bár a vércukorszint otthoni önellenőrzése hatékony és nélkülözhetetlen módszer a szükséges inzulinmennyiség meghatározására, a terápia hosszú távú sikerességének ellenőrzéséhez ennél többre van szükség.
Az úgynevezett glikált hemoglobin, vagy A1c (HbA1c) mérése megbízható módon jelzi az elmúlt 2-3 hónap vércukorszint-értékeit. Az A1c mérése jelenleg a legmegbízhatóbb módja annak, hogy a kezelőorvos eldöntse, megfelelő volt-e az eddigi kezelés, mennyire tartotta be a beteg a javasolt terápiát, és esetleg változtasson az előírt gyógyszereken.

Az A1C-mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek festékanyagát adó hemoglobin A mekkora része kötődött a vérben cukorhoz. Ahhoz, hogy a vérben lévő glukóz a hemoglobinhoz kötődjön (glikáljon), 2-3 hónapra van szükség, tehát az A1c – a vörösvértestek átlagos élettartamát figyelembe véve – a vizsgálatot megelőző 2-3 hónap vércukor-átlagértékeit jelzi. Minél magasabb a diabéteszes beteg vércukorértéke, vagyis minél több cukor van a vérében, annál több kötődik belőle a hemoglobinhoz. Ennek az értéknek az évente többszöri meghatározása tehát nagyon fontos a cukorbetegek megfelelő gondozásához. Az A1c-mérést általában laboratóriumokban végzik.

A1c-szint és a diabétesz szövődményei
Egészséges ember A1c-értéke 4-6 %, vagyis a vérében található cukor ekkora hányada kapcsolódott hemoglobinhoz. Azoknak a cukorbeteg a szervezetében, akiknek A1c-szintje 7%-nál magasabb, sokkal több cukormolekula kapcsolódik a hemoglobinhoz, és megnő az esélyük a diabétesz hosszú távú szövődményeire. Pedig a szem-, vese- és idegrendszeri szövődmények kialakulása lelassítható; az eddigi legnagyobb és leghosszabb ideig tartó, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket elemző klinikai vizsgálat, a UKPDS (The United Kingdom Prospective Diabetes Study) azt bizonyította, hogy a diabéteszes szövődmények a vércukorértékek drasztikus csökkentésével késleltethetők. Az A1c-érték minden 1%-nyi csökkenése 35%-kal csökkentette a komplikációk kialakulásának kockázatát!

Az A1c 7% alatt tartása bizonyítottan csökkenti a diabétesz szövődményeinek előfordulását, ezáltal csökkenti az egészségügyi költségeket és javítja a betegek életminőségét.

• Szakemberek becslése szerint, a cukorbetegek legalább fele nem éri el a diabetológusok által célértékként meghatározott 7% alatti A1c-t.
• Klinikai vizsgálatok szerint, az A1c-érték minden 1%-nyi csökkentése 35%-kal csökkenti a szövődmények, így a vakság, a neuropátia és az amputáció kialakulásának veszélyét. Ugyanez az 1%-nyi csökkenés 25%-kal csökkenti a diabétesz miatti halálozásokat is.
• A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ugyanúgy tisztában kéne lenni A1c-szintjükkel, mint ahogy mérik koleszterin-szintjüket, súlyukat vagy vérnyomásukat is.

Az A1c-szint egyszerűen, vérből meghatározható, és az elmúlt 2-3 hónap vércukorszintjének átlagát jelzi. Az A1c-célértékek eléréséhez hozzájárul a megfelelő táplálkozás, a sportolás, a megfelelő gyógyszerek, és legújabban a 24-órás glikémiás kontrollt biztosító, újfajta inzulin is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 24477 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x