Fekete vérünk, a kávé
Címlap / Szépség-Egészség / Fekete vérünk, a kávé

Fekete vérünk, a kávé

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-03

Te is egy csésze kávéval kezded a napodat? Akkor naponta veszel magadhoz gyógynövényt, még akkor is, ha megrögzött kemikália párti vagy. A kávé ugyanis nem más, mint gyógynövény. Afrikai eredetű, Etiópia Koffe tartományából származik, innen kapta a nevét. A világ kávétermelésének a legnagyobb része mégis Brazíliából kerül a világ minden pontjára... 

Te is egy csésze kávéval kezded a napodat? Akkor naponta veszel magadhoz gyógynövényt, még akkor is, ha megrögzött kemikália párti vagy. A kávé ugyanis nem más, mint gyógynövény. Afrikai eredetű, Etiópia Koffe tartományából származik, innen kapta a nevét. A világ kávétermelésének a legnagyobb része mégis Brazíliából kerül a világ minden pontjára.

A kávé a világ egyik legkedveltebb élénkítő szere. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a légcső vérellátását serkenti, és jelentős élénkítő hatása van. A teának - tein tartalmánál fogva - szintén hasonló a hatása. A kávé - feltéve, ha nem cukrozod agyon - kiváló fluorforrás is, tehát segít meggátolni a fogszuvasodást. A leghatékonyabban úgy tudod elűzni a rossz szájszagot, például a hagymaszagot, hogy elrágcsálsz egy pörkölt kávészemet.

Kávézzunk csak bátran!
Az amerikaiak évi 120 liter kávét isznak fejenként. Ez a rémisztő adat hazánkban jóval kevesebb, de még ez is több, mint az optimális mennyiség. A természetgyógyászok többsége azonban tudja, hogy a kávéfogyasztást ellenző kampány ellenére mértékkel fogyasztva a kávé kiváló gyógyhatású szer lehet. Ha nem cukrozzuk agyon, akkor nem csupán néhány perces kikapcsolódást jelent és nem csupán élénkít. Részben megelőzheti az asztmás rohamokat, javítja a fizikai állóképességet, segíthet a súlyfelesleg leadásában, mivel kevesebb zsír beépülését engedélyezi a szervezetnek, valamint a hosszú repülőutakon az időeltolódás okozta problémák leküzdésében.

Ne légy függő!
A kávé, ha fogyasztását túlzásba visszük, függőséget okoz, mivel alkotóelemei közül a koffein bizonyos mértékű jelenléte nélkül a szervezet elveszíti aktivitását. Aki túl sok kávét fogyaszt, annak a vérnyomásával, szívével és érrendszerével kapcsolatos betegségekre kell számítania. A túlzott cukrozás pedig kifejezetten károsan hat a fogakra. Mivel a kávé elsősorban élvezeti cikk és másodsorban gyógyhatású főzet, egyre jobban elterjed a kávéfüggőség.

Arab vérpezsdítő, török élénkítő
Régészeti kutatások szerint Kelet-Afrikában már az ókorban ismerték a kávét. Nyersen ehették, a nagy vadászatok előtti izgalmi állapot fokozásának céljából. Aztán jöttek az Arabok, akik kitalálták, hogy a kávé pörkölve és porrá őrölve megfőzhető. A tüzes vérű, harcos nép elindult meghódítani a világot. A hódítás nekik csak ideig -óráig tartott, az általuk fogyasztott kávé azonban még a mai napig "hódoltság alatt tartja" a megszállt, és a megszálltak által később megszállt területeket. A fekete leves is az arabokon keresztül, Mocca kikötőjéből érkezett hazánkba, a török hódoltság idején.

A természetgyógyászati alkalmazás
"A kávé gyakran segít legyőzni az alkohol, a morfin és az ópium hatását" írták róla a 19. századi eklektikusok. Az asztma a székrekedés, a menstruációs görcsök ellen, illetve a vértolulásos szívbetegségre javallották még. A túlfogyasztás hatására is felhívták a figyelmet. "Remegős reszketést, ingerlékenységet, zavartságot és fülcsengést okoz, és ha valaki hozzászokik, egy közepes mennyiséghez, az adag elmaradása fejfájást eredményez." A mai herbalisták között azonban csak néhányan merik megemlíteni a gyógynövények között, ami elég furcsa, hiszen fogyasztása népszerű. Talán a tömegtájékoztatás negatív képalakítása miatt került ki a gyógynövények listájából.

Mit hörpintesz fel a csészédből?
A kávéd koffeintartalma az elkészítés módjától függ. Az instant kávé 65 mg-ot tartalmaz, az "amerikai" vagy "hosszú" kávé 100-150 mg-ot, míg a presszó kávé 350 mg-ot. A koffein szerves része a kultúrák legtöbbjének, és veszélyességét csak ritkán tapasztaljuk. Arábiától Angliáig, Budapesttől Bécsen át Amszterdamig, minden városban találunk olyan kávéházakat, ahol hatalmas választékból válogathatnak a betérők, és szinte rituálévá emelve hódolnak a kávé ivás élvezetének. A kávé ízesítésének feltalálásával a kávéházak palettája egyre szélesedik. Kínálnak alkohol, tej, és tejszármazékok, csokoládé és kakaó félék, vagy fűszerek hozzáadásával ízesített kávékat, amik ugyan többnyire egészségtelenek, ám nagyon zamatosak, és könnyen népszerűvé válnak minden kultúrában.

Macskajajra nem hatásos!
A kávé serkenti a központi idegrendszert, és előnyös hatásai vitathatatlanok. Akinek sokat kell vezetnie, nem alszik el a volánnál, ellensúlyozza az antihisztaminok hatását ezért számos meghűléses betegségre javallt szerben megtalálható. A közhidelemmel ellentétben azonban nincs "kijózanító" hatása. A NOB az olimpikonoknak a versenyek idején legfeljebb 2 csésze kávét engedélyez a verseny előtti 3 órában. A kávé ugyanis a koncentrációs és állóképességet jelentősen javítja. Tisztítja a hörgőket és ezért az asztmás rohamok jelentkezését is megelőzheti. Ezen kívül 4%-kal növeli az óránkénti elégetett kalória mennyiséget, ami a súlyfelesleggel küzdőknek jó hír.

A túlfogyasztás veszélyei
Maximális mennyiség kávéból: reggel 1 csésze presszókávé, vagy napi két csésze hosszú "amerikai" kávé. Aki ennél többet fogyaszt, annak emelkedhet a vérnyomása, függővé válhat, emelkedhet a koleszterin szintje, gyorsulhat a szívverése, vagy szívritmus zavarai léphetnek fel. A fokozott gyomorsav kiválasztás nyugtalanságot idézhet elő. Álmatlanságot ingerlékenységet okozhat. Szerepe bizonyított a rák, az infarktus, a szorongásos neurózis és a növekedési rendellenességek kialakulásában.

Kávéreceptek, népi hiedelmek:
Arab kávé:
A "törökös", zaccos kávé fogyasztása a mediterrán területeken és az arab világban jóval leterjedtebb, mint hazánkban. Az arab kávét erősen pörkölik, nagyon finomra darálják, és igen gyakran adnak az őrleményhez kardamom magot. Ez egy Indiában honos gyömbérfajta szárított magva. Színe barnás, szögletes, erőteljes aromája nagyon jól harmonizál a kávéval. Az étkezés előtt fogyasztott kávéba rakva étvágygerjesztő, gyomornedv -kiválasztást serkentő hatása van. A vizet egy kis, nyeles edénykében felforralják, a lobogó forró vízbe - a tűzről lehúzva - kávé őrleményt kevernek. Visszateszik a tűzre és folytonos keverés mellett egy-másfél percig forralják. Ilyenkor teszik bele a cukrot is. A nők fahéjat is szoktak szórni a tetejére. Rövid ideig ülepítik, hogy kevés zacc kerüljön a csészébe.

Jóslás zaccból
Nem csak az arab vidékeken, hanem Európában is egyre jobban terjed a zacc jóslás tudománya. A csészéből megisszuk az arab kávét, úgy, hogy a kávé fogyasztása közben a problémánkra kérdésünkre koncentrálunk. A csészére ráfordítjuk a csészealjat, és a feje tetejére fordítjuk, hogy a csészealjban folyjék minden maradék. Egy ideig hagyjuk így, majd fordítsuk vissza a csészét, és a zacc által kiadott formákból meg tudjuk fejteni a kérdésünkre adandó választ. Hogy ebben aztán hiszünk, vagy sem, az már csak rajtunk múlik. A lényeg, hogy egy jót kávéztunk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3747 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x