Profán tények: Mitől kaphatsz candidát?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Profán tények: Mitől kaphatsz candidát?

Profán tények: Mitől kaphatsz candidát?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-24

Hallottál már a Candida nevű fertőzésről? Megrettensz, ha arra gondolsz, hogy Te is megbetegedhetsz? Bizonyára sokan így vannak ezzel, de mielőtt még a kelleténél jobban megijednénk, tudnunk kell, hogy a Candida-fertőzést okozó Candida albicans nevű élesztőgomba minden ember szervezetében megtalálható, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. A következőkben dr. Sike Róbert, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa mondja el, hogy mi okozhatja a Candida-fertőzést, és milyen módszerekkel kerülhetjük el, vagy kezelhetjük a betegséget. 

 

Rendezvénynaptár
Ez egy kicsit mindenkié
A folyamat kialakulásának megértéséhez először is tudni kell, hogy az emésztőrendszerben – elsősorban a vastagbélben – több mint 400 fajból álló baktérium és gomba közössége alkotja a bélflórát. Ennek része a Candida albicans is, mely normális körülmények között csak kis mennyiségben – néhány százalékban – van jelen. A betegség akkor alakul ki, ha a Candida aránya a normál bélbaktérium flóra rovására megnövekszik, elszaporodik.

Mitől indul be?
„A gomba elterjedésének legfőbb okai a legyengült immunrendszer, a súlyos Candida fertőzés veszélye egészséges emberben gyakorlatilag elhanyagolható. Az azonban ismert, hogy a legyengült immunrendszer – bizonyos gyógyszerek, betegségek következtében – veszélyt jelenthet. Az enyhébb tünetekkel járó Candida túlsúly, amely nem okoz életveszélyt, többek között a helytelen táplálkozás miatt, az antibiotikus vagy kemoterápiás kezelést követően, a trópusi vagy közel-keleti utazások alkalmával, idült nőgyógyászati gyulladások kísérőjeként, valamint különböző, ún. „béltisztító kúrák” alkalmazását követően alakulhat ki. Az addig ártalmatlan gomba elszaporodhat, és kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a test bármely területén kialakulhatnak a panaszok, így előfordulhat, hogy sokáig nem, vagy tévesen állítják fel a diagnózist” – mondta dr. Sike Róbert.Kiváltó okok

A fertőzés legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki. Mivel napközben ritkán van időnk arra, hogy nyugodt körülmények között elfogyasszuk ebédünket, sokszor betérünk például a legközelebbi gyorsétterembe. Ezek az ételek közel sem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Így a bélrendszer bakteriális egyensúlya megbomolhat, amely a gomba elszaporodását eredményezi. A betegség visszaszorításának legjobb módja a bélflóra egyensúlyának a visszaállítása. Ennek egyik útja egyrészt egy speciális diéta alkalmazása – hiszen a gomba elpusztulásának egyik oka, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat –, másrészt pedig probiotikum adása. Ezért törekedjünk az egészséges táplálkozásra: kevés édesség, a cukor és az élesztő fogyasztásának kerülése, mérsékelt húsfogyasztás, sok zöldég és nem édes gyümölcs.

Ami csak olaj a tűzre
A baktériumok, illetve sokszor a vírusok okozta megbetegedések kezelésére helytelenül felírt antibiotikumok a Candida túlsúly másik leggyakoribb okozói, amelyek nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben található, a gomba elszaporodását akadályozó jótékony baktériumokat is. Így a testünk természetes védekező rendszere veszít ellenálló képességéből, ezáltal könnyebben megbetegedhetünk. Ezért fontos betartanunk, hogy ezeket a szereket kizárólag orvosi utasításra, és a megadott ideig alkalmazzuk és az antibiotikus kezelés mellé mindig szedjünk probiotikumot is.

A túlfeszített életmód és a stressz szintén az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Ha kimerültnek érezzük magunkat, szánjunk időt a pihenésre! Vegyük észre a szervezetünk jelzéseit, és ne próbáljuk a tüneteket túlzott kávéfogyasztással, energiaitalokkal, vagy koffeintablettákkal elnyomni.

„A leggyakoribb tünetek között emésztőszervi és bőrgyógyászati természetű panaszok, valamint izom-és ízületi fájdalmak is szerepelhetnek. A fertőzés miatti magnéziumhiány gyakran okoz levertséget vagy depressziót is, és ha eluralkodik előfordulhat, hogy az idegrendszert, szívet vagy a vérkeringést is megtámadja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon és időben kezeljük”
– tette hozzá a doktorúr.

(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)


 
 
[ 18597 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x